bugün

postmarxizmin alternatif bir demokrasi projesidir. çoğulculuk anlayışını ön plana çıkarır. Liberal demokraside ki "özne"nin yerine * Yeni bir özne yaratmayı ve gerçek özgür bireyi yeniden üretmeyi hedefler.sivil toplum kuruluşlarına ağırlık verir. sınıf kavramını arka plana iter. hatta yok sayar. radikal demokrasiye dair yazılmış en populer kitap, Ernesto Laclau ve Chantall Mouffe'un birlikte yazdıkları "Hegemonya ve Sosyalist Strateji"dir.
mouffe'ye göre:
"Çoğulculuğu radikalleştirerek demokratik devrimin derinleşmesine yönelik bir araç haline getirmek için, onu rasyonaliteden, bireycilikten ve evrensellikten koparmamız gerekir. Ancak bu şekilde sosyal ilişkilerin içerisinde var olan itaat biçimlerinin çokluğunu kavramak ve farklı demokratik mücadelelerin birbirine eklemlenmesi için bir çatkı kurmak mümkün olabilir. Bu koparma, rasyonalitenin, bireyciliğin ya da evrenselliğin reddi anlamına gelmez; ancak bunların çoğul, söyleme bağlı olarak oluşmuş ve güç ilişkileri içerisinde karmakarışık hale getirilmiş olduğuna dikkat çeker. Demokrasi projesinin radikal demokrasi çerçevesinde yeniden formüle edilebilmesi için birbirinden farkı olmayan insanlardan oluşmuş bir insanlık yanılsaması üzerine kurulu Aydınlanma düşüncesinin kolaycı evrenselliğinin bırakılması gerekir... Bugün talep edilen yeni haklar, önemleri yeni yeni anlaşılan farklılıkların ifadesidir ve bu farklılıklar evrenselleştirilemediklerinden onlara dayalı haklar da evrenselleştirilemezler. Radikal demokrasi tam da Aydınlanma felsefesinin yarattığı insanlık tarafından dışlanmış farklılıkların tanınmasını talep eder. Bu anlamda evrensellik reddedilmez ama özelleştirilir; buna göre gereken, evrensel olan ile özel olan için yeni bir eklemlenme biçimidir". * * *
ayrıca hasan bülent kahraman'ın yazısı için:
http://www.radikal.com.tr...5/31/yazarlar/haskah.html
liberal demokrasinin mesruiyet krizi ile ortaya cikan postmodern akimdir.pur bir tanimdan ziyade modern demokrasilerin eksikleri uzerine temellenmistir.etnik problemler,cok seslilik bahusus cogulculuk krizi en buyuk sorunlardir.
(bkz: sermaye diktasının yeni yüzü radikal demokrasi)
postmodern demokrasi yorumu olarak değerlendirilebilecek bir kavramdır. büyük anlatıların ve toplumsal kurtuluş mücadelelerinin anlamsız olduğunu ifade eden postmodernistlerin demokrasi algısı bireyin farklılıklarının kamusal alana yansıtılmasından ibarettir.

yaratılmak istenen neoliberal girişimci birey formuna karşılık gelen bir demokrasi algısı olarak değerlendirilebilir.