bugün

Uygur asıllı başarılı bir iş kadını ve aktivist olan Kader, Çin' in kuzeybatı bölgesi Xinjiang' da ayrıca önemli bir yardımsever olarak tanınıyor. Fakir bir çocukluk süren, 2 kez evlenen ve 11 çocuğu bulunan Rabiya Kader çamaşırcı olarak girdiği iş hayatına, kendi şirketini ardından süpermarket kurarak devam etti. Artan imkanlarla birlikte Uygur Türklerini işe aldı, eğitti. BM' nin 4. Dünya Kadınlar Konferansında görev alan Kader siyasete atılmak istese de kocasının ABD' de yaptığı açıklamalar yüzünden engellendi. 1999 yılında ABD delegeleriyle görüştüğü için, ulusal ayrımcı hareketle bağlantısı olduğu gerekçesiyle tutuklandı. Hapis yattıktan sonra Washington' a gitti ve burada sürgün hayatı yaşamaya başladı. Tutuklanmadan önce Uygur kadınlarının kendi işlerini kurmayı destekleyen bir yardım kampanyasında çalışıyordu. aynı zamanda ülkenin en zengin kadını olarak biliniyordu. insan hakları konusunda ülkenin önemli isimlerinden biri olan Kader 2004 yılında Rafto Prize insan Hakları ödülünü alırken 2006 yılında Nobel Barış ödülüne aday gösterildi. 2006 yılında Dünya Uygur Konferansı' nda başkan oldu.
akşam saatlerinde ntv'nin canlı yayınına bağlanıp uygur katliamı ve kendisi hakkında merak edilen soruları cevaplayan dünya uygur kurultayı başkanı.

merak edilen sorulardan bir tanesi kendisine türkiye'nin vize verip vermemesi konusundaydı. çevirmenin açıklaması; Türkiye'ye giriş talebi iki kez reddedildi. Talep 2006 ve 2007 yıllarına aitti. kendisinin cevabı ise hayli ilginç ve üzücüydü ne yazık ki; Türk Büyükelçiliğindeki sekreter, yetkili hanım neden olarak -Siz Türkiye'ye girmesi sakıncalı kişi olarak gösteriliyorsunuz. Onun için vize veremeyiz- dedi. Ben de ona; Türkiye benim vatanım saylır bir gün gireceğim, dedim.

güzel ülkem türkiye zamanında kimlere vize-kırmızı pasaport verdi, veriyor da bu uygur kadınından mı korkuyor? yazık gerçekten...

http://www.ntvmsnbc.com/id/24982155/
türkiye'ye girme meselesi sorun olmaktan çıkmıştır. kendisini ülkemizde ağırlamaktan şeref duyacağız.
çinin en zengin kadınlarından biri. amerikanın uygur özerk bölgesindeki kuklası.
Bu rabia o rabia mi acaba ?

4 4 4 diye selamlarım kendisini.
(bkz: rabia kadir)