bugün

"Postmodernizm" terimini ilk kez Federico de Onis modernizmin kendi içindeki muhafazakar bir gerileyişi ortaya koymak üzere ortaya atmıştır.
Günümüzdeki anlamında ise tartışmayı başlatan Jean-François Lyotard'dır. Lyotard 1979 yılında çıkardığı Türkçe ismiyle "Postmodern Durum" isimli kitabında, ideolojilerin ve üst-yönetimlerin aslında sonuna gelindiğini iddia etmiştir. Marksizm, Hıristiyanlık ve Aydınlanma gibi insanlığın kurtuluşu üzerine kurulu olan söylemlerin meşruluk krizinden söz eden Lyotard, yeni bilgi çağıyla birlikte hem sosyal durumun hem de teknolojiyle birlikte üretim ilişkileri üzerine kurulu anlayışın sonuna gelindiğini savunmaktadır.
gencay şaylan'ın "postmodernizm" isimli kitabı, kavrama ilişkin önemli yerli eserlerden biridir.
ilber Ortaylı'ya göre modernleşmenin modernleşmesidir. *
postmodernizm, modernizm sonrası anlamına gelen akımdır.çok iyi bir tanımlaması yapılmamıştır.ama kişisel gözlemim olarak postmodernizmi, 'her şeyin kendini konu alması' olarak değerlendiriyorum.yani çağımız felsefesindeki, açıkca ifade edilen, felsefenin amacı felsefeyi yok etmektir ya da felsefenin amacı felsefeyi sorgulamaktır düşüncesi buna örnektir.yine sanatın kendini konu alması, 'sanatı konu alan sanat sergilerinin' artması, bu tür sanatçıların artması güzel bir örnektir.
1960'lı yıllarda amerika'da etkili olmaya başlayan sanat akımıdır. felsefe, mimari, plastik sanatlar ve edebiyatta etkili olan postmodernizm, henüz tamamlanmamış proje gibidir. günümüz sanat dünyasında etkisi sürmektedir.

postmodern edebiyatta, edebi türler ayrımı ortadan kalkmıştır.

farklı anlayışlar ve üsluplar bir potada eritilerek yeni formlar yaratılmıştır.

daha önce yazılmış metinlerden yola çıkılarak yeni metinler üretilmiştir, metinler arası ilişkilerden yararlanılmıştır.

okur, okuduğu metni kendisine göre yeniden yorumlama durumundadır.

yazar, kendi yazma macerasını da kitabın konusu yapabilmektedir.

söz ustalıkları öne çıkmaktadır.
insanların kendisine topluma yabancılaşmasını sağlayan sorgucu akımdır. kültür niye var olmasa ya din nedir sanat ne ki ahlak zorunlu mu ki gibi soruları sordurttuğu için tüm değerlerin taşlarını yerinden oynatmıştır. Bu yüzden olağandışı diye tabir ettiğimiz şeyler olağan haline gelmiştir.
çok sesliliktir. mesela şu anda postmodernist bir dünyada yaşıyoruz. yüzlerce televizyon kanalı var değil mi?** bir konu hakkında her televizyon kanalından en az bir fikir çıkıyor mu?* ama bazen bir televizyon kanalında bile iki farklı görüş tartışabiliyor mu?* bu postmodernizmdir işte. her şey tek tip değil. herkesin farklı farklı kıyafetler giyiyor olması bile postmodernist dünyanın bize getirdiği bir şeydir.
eklendiği sözcükte ingilizce "dahası", "sonrası" anlamını katan "post" öneki nedeni ile, farklı bir "modernizm" kavramı halini almıştır.

zaten ortaya çıkışı, 1960'lı, 1970'li yıllarda, new york'daki sanat çeverelerindeki yaşanan değişikliklere rastlar.
artık, 1880 ve 1890 lı yıllardan itibaren yansıtılan sanat ve modernist çizginin, farklı bir hüviyete kavuşturulması gerekliliğinden yola çıkmıştır.

"her şey değişiyor, değişimin temel kavramı: modernizm bile...!" deyip, içini temel kalıplar aynı olmak sureti ile, farklılaştırmayı öngörmektedir.
postmodernizm tüm diğer akımlara özellikle ise modernizm'e bir tepki olarak doğmuştur. peki postmodernizm'e tepki olarak bir akım doğarsa onun adınının yeniden potmodernizm olması gerekmez mi? sonuçta ilkesizliğin kuralsızlığın akımı olan postmodernizm bu yönüyle bir kısır döngüye yol açmaktadır.
MODERNiZMiN BiR YÜZÜDÜR SADECE SANILANIN AKSiNE MODERNiZMDEN APAYRI BiR DÖNEM DEĞiLDiR.
modernizmin daha ilerisidir. Teknolojik gelişmeleri doğayla bütünleştirip onun bir parçasıymış gibi sürdürmek isteyen insanların benimsedikleri düşünce tarzıdır. Postmodernizm yüzeyseldir, 15 temmuz 1972 yılında ortaya atılmıştır.
"post" kelimesi "sonra" demektir. post-modern modernizm sonrası bir dönemi işaret eder. 70'lerin başında sanatsal bir akım olarak doğsa da günlük hayattan siyasete hayatın her alanında kendini göstermektedir. başlarda masum bir girişim gibi görülse de sanatı ve dadandığı diğer alanları değersizleştirdiği için epey eleştiri almıştır. hatta kimilerine göre emperyalizmin manevi karşılığıdır. bir nevi cehalete övgüdür. özellikle sanat alanında uydurmaların ve saçmalamaların postmodern sanat sayılması bu şekilde nitelenmesine yol açmıştır. artık yanyana gelemesi zor kelimelerin anlamsızca yanyana gelmesi, hiçbir anlam ifade etmeyen uydurma çizgiler, hezeyan çalışmaları "sanat eseri" sayılmakta ve zenginlere peşkeş çekilmektedir bu akım sayesinde. yani her zamanki gibi yanlış ellerde öldürücü bir silaha dönüşmüştür. sanatsal cehaletin tek sorumlusudur postmodernizm.
* "ortaçağ'ın yeniden yorumlanması, nasıl rönesans kadim yunan'ın yeniden yorumlanması ise".
aklıma yattı, hoşuma da gitti.
en vurucu tarafının karşıtların birlikteliğe olduğuna inandığım akım.
modernizmi radikal olarak eleştirmektir.
modernizmin karşıtıdır da aynı zamanda.
postmodernizm ideolojiler kabul etmez.
herşey bu şekilde iyidir uğraşmayındır postmodernizm.
örnekler verilen ama tam olarak tanımlanamayan bir akım.
- postmodernizmin etkisiyle
- o ne ya
- işte modernizmin postlaşmış hali.
- yürü git arkadaş.
modernizmin temel ilkelerini şiddetle eleştirmesinin yanı sıra yerine yeni ilkeler getirememiş, eleştiri olmaktan ötesine gidememiş bir akımdır. 70'lerden sonra yeni liberal ideolojinin felsefi arka planını oluşturmuştur. temel sorunların ortaya konulmasında sergilediği performansı çözümde göstermez. sorunu ortaya koyar ancak bir fiil gerçekleştiremez. bununla kalmayıp mikro boyutta sosyal sorumluluk gösteren düşünce akımlarınında felsefi tarafıdır.

aydın çubukçu'dan okunmalı ve öğrenilmelidir.
osmanlı devletinde (feodalizm) kürdistan bölge olarak tanınır. cumhuriyet ve modernizmle birlikte kürdistan tanınmaz ve asimile edilir. postmodernizm işte, bu modernist cumhuriyeti ortadan kaldırıp yeniden kürdistan'ı düzenin sınırları içinde tanımaya, osmanlıya geri dönüşü temsil eder. AKP hükümetinin buna yatkınlık sebebi budur. Çünkü modernizm yadsınır açıkça. Ama gerçekliği mevcut değildir. Örneğin kürtçe seçmeli ders olur, ama anadilde eğitim yapılmaz vs.
bazılarına göre modernizmden bir kopuş. Bir kısım yazarlara göre ise modernizmin rafine edilmiş, ileri bir halidir. Kimine göre kolaj tekniği iken kimide onu tarihin sonunu ilan eden akım olarak görülen.
modernizm' i eleştiren ve modernizm'in üzerinde durduğu nosyonları sorunsallaştırarak modernizm'in dayandığı temel ilkeleri yerlerinden eden ve onların yeniden ele alınarak sorgulanması amacını güden hareket.

bazı filozoflara göre Postmodernizm:

Loyatard’a göre, "Gelişmiş toplumlarda bilginin durumu, ya da ‘metaanlatılara yönelik inanılmazlık’dır."
Harvey’e göre, "yeni bir yapı veya düşünce tarzıdır."
Kelner’e göre,"Teknokapitalizmdir."
Jameson’a göre, "Geç Kapitalizm"in kültürel mantığıdır.’
Baudrillard’a göre, "taktikler, hiper gerçeklik ve nihilizm dönemidir."
Eco’ya göre, "Masumiyet çağının sonudur."
Faucault’a göre "Bilmeceli ve rahatsız eden bir dönemdir."
Adair’e göre, "Bir geçiş dönemidir."
Barthes’e göre: "Nazik bir mahşer anıdır."
Touraine’ye göre, "Modernlikten çıkıştır."
Berman’a göre,"Katı olan her şeyin buharlaştığı dönemdir."
Kroker ve Cook’a göre,"Bir panik kültürdür."
Vattimo’ya göre "Avrupa’nın dünyanın geri kalanı üzerinde egemenliğinin sonudur."
Bell’e göre, "Sanayi sonrası toplumdur."
Sarup’a göre,"Muğlaklık dönemidir."
Lipovetsky’a göre "Boşluk çağıdır."
Feyereband’a göre "Ne olsa gider dediği şeyin egemen olduğu dönemdir."
Larrain’e göre, "Schopenhouer ve Nietzshe’nin felsefelerinden kaynaklanan kötümserlik ve Rölativizmdir."
Gellner’e göre:"aşırı görelilik ve öznelcilik yanlısı bir akımdır ya da farklı bakış açılarına sahip Nietzsche ile Marx’ın yüzyıl sonraki buluşmasında Nietzsche’nin dans etmesine Marx’ın purosuyla verdiği karşılıktır."
--spoiler--
maviyeşilkırkızısarımor
aviyeşilkırmızısarımorm
viyeşilkırmızısarımorma
iyeşilkırmızısarımormav
yeşilkırmızısarımormavi
eşilkırmızısarımormaviy
şilkırmızısarımormaviye
ilkırmızısarımormaviyeş
lkırmızısarımormaviyeşi
kırmızısarımormaviyeşil

sıkıldım bitti sanat.
--spoiler--

edit: "kırkızı" yazmışım bunu fark edene selamlarımı gönderiyorum. sanatımın bir parçası. kesinlikle hata olarak bakmamak lazım.
anlam diktasının ortadan kalkması sonucu, bu geniş ormanda kendi anlamımızı yaşayabilecek alanlar yaratabiliriz.
modernlik belasına vatanın sikmedik yerini bırakmadılar bide post u çıktı.
Birçok bileşeni olan ve son derece karmaşık bir yapıdan oluşan postmodernizm, kesin bir şekilde tanımlanamayacak kadar derin ve tartışılan bir kavramdır. Felsefeden mimariye, güzel sanatlardan edebiyata, siyasetten tarihe birçok alanda derin etkiler bırakan postmodernizm, bazı tarihçilere göre yalnızca bir dönemin adıdır. Ancak postmodernizmi bir görüş olarak tanımlayan filozoflar da bulunduğundan, kesin tanım yapılması için sözcüğün hangi alanda kullanıldığının iyi saptanması gerekir. Postmodernizim teoride modern sanat ile uygulamaların birbirinden farklılaşarak sanatın ayrı bir kültürel kimlik kazanması olarak adlandırılsa da, aslında tüm bu kavram çatışması modern kültürün sorgulanması ile başlamıştır.