petrol üretici ülkelerin petrolden ettikleri gelirleri dolar olarak tutmaları ile biriken gelirlere verilen ad. bir ara doların euro karşısında düşük seyretmesi ile petrouro'ya dönüşme eğilimi göstersede, bu eğilim fazla etkili olmamıştır.

şu an bilhassa körfez ülkelerinde büyük bir miktarda sermaye oluşmasına sebep olmuştur. beklentisi olan, ve güven veren ülkelere akmaya devam edecek gözükmektedir.

bu konuda abd ve türkiye ön plandadır.

abd de faiz artırımının devam edeceği türkiyede ise, ab
beklentisi vardır.
--spoiler--

Euro'nun 1999'da ortaya çıkışıyla ABD'nin petrodolar sistemi sarsılmaya başlandı. Bu çekişme hâlâ bitmedi; bugün hala
dolar ile Euro arasındaki kıran kırana savaşı görmüyor musunuz?
Şimdilik… Dolar emperyalizmi engel tanımıyor. Bakınız…
1971 yılına kadar dolar'ın altın karşılığı vardı; sonra ABD bunu kaldırdı. Böylece, elinizdeki ve ülkelerdeki paralar sahiden kağıt oldu!
Biliniyor ki ABD bugün borç içinde; dolar'ın karşılığı yok! Ancak parası neden çok kıymetli? Asıl mesele bu…
Dünyada dolar, rezerv para birimi görülüyor; dolar'ın üçte ikisi ABD dışındaki ülkelerde! ABD ; dolar'ı basma tekelini elinde bulundurduğu için gerek duyduğu her şeyi -mali karşılığı olmadan- alabiliyor!
Örneğin… Yazdığım gibi dünyada petrol ve doğalgaz alışverişi -karşılığı olmayan- dolar ile yapılıyor. Ülkeler ticaret için dolar'ı merkez bankalarında depolamak zorunda kalıyor. Ayrıca, petrol satan ülkeler de, ellerindeki dolar'ı ABD'ye götürüp hazine bonosu alıyor/almak zorunda bırakılıyor.
Bu petrodolar sistemine itiraz edenin karşısına -hürriyetin beşiği denen- ABD haydutlukla çıkıyor. Saddam örneğinde olduğu gibi.
soner yalçın
--spoiler--
petrodolar olmasaydı siyasal islam da olmazdı.