bugün

kaymak için geliştirilmiş özel ayakkabılarla yapılan spor türüdür.
2 türü vardır:
normal paten:altı tekerlekli ayakkabılarla,düz zeminde yapılan paten türü.
buz pateni:altı metal aksanlı ayakkabılarla,buzun üzerinde yapılan paten türüdür.
(bkz: patent)
(bkz: serbest çağrışım)
1800'lü yılların sonunda mimar bir bayanın icat edip bir baloda kemancı ile denediği, kemancı patenler ile salona gidiğinde çok sükse yapan fakat henüz freni icat edilmediğinden kendisi aynaya çarparak yaralanınca kullanıma geçmesi biraz geciken spor, ulaşım, eğlence aracı...
kendisi ile kayarken kaza geçirip babamı tanımamama neden olan alet(hafıza kaybı nedeni ile).ama hala zevkle sürüyorum...
çoğunlukla tekerlekli ayakkabıdır. halk arasında bunu sürenlere çok ilginç bir gözle bakılır. zira kendileri bir azınlıktır.
buz üzerinde kaydıran modelleri de vardır. bunlar genelde profesyoneller ve baletler tarafından kullanılırlar.
iki türü vardır
1.tekerlekli paten
2.buz pateni

1.tekerlekli paten: tekerlekli paten sporunu türkiyede her hangi bir federasyonu yoktur. tekerlekli paten, spor için yapılmaktansa daha çok gösteri maksatlı yapılmaktadır.
tekerlekli paten 5 şekilde kullanılır
speed : hız
fitness : zinde kalmak için
agressive : gösteri ve adrenalin
slalom : manevra
hockey : hokey

resimleri ve ayrıntıları için; http://upas.uludag.edu.tr/patencesit.htm

speed tarzda ankara da hipodrom'da düzenlenen yarışlara türkiyenin çeşitli yerlerinden patenciler katılırlar.
fitness olarak 2005 yılında kapanan uludağ üniversitesi paten sporları topluluğu bulunmaktaydı.
agressive tarzda kayan insanları türkiyenin heryerinde bulmak mümkündür. agressive tarz paten kayanların buluşma noktalarından biri haline gelmiş 1 yıldır aktif olan http://www.skate.binbir.net'te yarışmalar ve birçok etkinlik düzenlenmektedir.
slalom paten türkiyede pek yaygın değildir, aynı zamanda hokey yapan arkadaşlar ve hokeye ilgi duyan gençler dışarıda çalışmak için hokey tekerlekli pateni alarak bu işi dışarıda sürdürmektedirler.

türkiyenin ilk tekerlekli paten hocası olan cahit taş, türkiyedeki bu işin tek resmi ustasıdır. paten eğitimi ingilterede almış ve türkiyeye birçok patenle ünlenmiş yabancı ustaları getirmiş olan bu kişi speed yarışmalarına katılmaktadır.

ayrıca;

(bkz: paten bakımı)
(bkz: aggressive paten)
muazzam bişeydir. harika bişeydir. uçma gibi müthiş duyguyu biz insanlara tattıran araçların en güzelidir. anneniz patenlerinizi sizden gizli çöpe attıysa ağlayın yaşınıza bakmayın ağlayın..ağlayın..
paten öğrenmenin ilk şartı düşmeyi öğrenmektir.
dizliksiz, dirsekliksiz ve bilekliksiz düşmeyi öğrenemezsiniz. diyelim ki bunlar var, bunlar sizi korumaya yetmez, yan ve arkaya düşmelerde hiç bir işe yaramaz.

ilk önce öne eğilerek kaymaya çalışın.
dizler 30 derece kırık, omuza değern ve aşağıya inen hayali bir çizgi düşünün. bu çizgi omuzlara ve dizlere ve parmak ucuna değmesi gerekmektedir. bu kayışla asla ama asla poponuzun üstüne yani geriye düşmessiniz. bundan sonrası düşüş.

düşeceğinizi anlarsanız ya da duramıyorsanız, (korumalıkların olduğunu var sayıyorum) ilk önce dizlerin üzerine düşülür, sonra dirsekler sonra da eller, yere koyulur. bir secde pozisyonu oluşur. bu pozisyonda 3 korumalık da yere temas edeceğinden güvenli bir şekilde durursunuz.

düşmeyi öğrendiniz. şimdi kayabiliriz.
ilk önce ayakta sabit duracağız. bunun için arka tekerleklerimizi birbirine dayayıp ayaklarımızı v pozisyonuna alıyoruz. arka tekerlekler birbirine deydiği müddetçe sabit kalabiliriz. gitmek için küçük bir adım atıyoruz. ilk yapmamız gereken kaymak değil patenle yürümek. küçük adımlarla ayaklarımız v şeklinde penguen edasıyla hızlı ve kontrollü adımlar atıyoruz. zaten 10 metre bu şekilde gidilirse yavaş yavaş kaymaya giçilecektir. bu yazı ile anlatılacak bir şey değildir, bunu kendi kendinize kavrayacaksınız. mümkünse bir basket sahası ya da çevresi kapalı ya da tellerle çevrili bir yerde yapmanızı öneririm. en azından hızlandığınızda çevreye tutunup durabilirsiniz. ama asla ama asla bir şeye, bir kişiye tutunup kaymayın. bu öğrenmenin çok zor olduğu bir yöntemdir.

dönmek ve durmak kaldı geriye.

dönmek için bir çok yöntem vardır. sağa döneceksek sağ ayak önde sol ayak geride adım atmadan, omuzumuzu da biraz sağa eğersek kendi kendinize döndüğünüzü göreceksiniz. ya da cross dönüş dediğimiz profesyonel adım dönüşü var.

durmak için 4 yöntem var.

1. fitness patenlerdeki sağ ayaktaki fireni kullanmak. bu firen genelde hep yanlış kullanılır ve her zaman düşürür. fireni kullanmak için ilk önce (firenin bulunduğu) sağ ayak öne alınır. sol ayak bunun arkasına alınır. iki ayak da arka arkaya ve bir çizgide tutulur. yapamassanız dizlerinizi kırmayı deneyin. 2 diz de kırıldığında bu olay kolay olur. şimdi bu şekilde gidiyorsunuz, yapmanız gereken ellerinizi sağ dizinizde birleştirmek ve sağ ayak ucunuzu kaldırmak, böylece firen yere değecek ve sizi durduracak.

2. yöntem ve en çok kullanılan yöntem t fren dediğimiz sistem. t firen adındanda anşalılacağı gibi ayaklarımızı büyük t şekline getirerek tekerleri sürterek durduğumuz sistem. t'nin bacağı öndeki ayak, üst kısmı ise arkaya koyacağımız ayaktır. burdaki sistemde arkadaki ayağı öndeki ayağa uzak bir mesafede firene başlamak, yavaş yavaş birleştirip durmaktır.

3.sistem aggressive patencilerin ya da hokey'cilerin kullandığı ani duruştur. bu sistem daha çok patene ve deneyime bağlıdır.

4.sistem v şeklinde kayarken t firen ya da başka bir firenle yavaşlayıp ters ve şeklinde ayaklarımızı teker teker koyarak durduğumuz sistem. çok kullanılmaz. genellikle komik görünür. yapması zor ama tekerlere ya da fren balatasına hiç bir zararı olmadığından patenini seven kişiler tarafından kullanılır.

bayır aşağı inerken 1. ya da 2. durma sitilini kullanın. ya da dağ inişi dediğimiz yol boşken yapabileceğiniz bir sağa ve bir sola dönerek yavaşlama sistemidir.

bayır yukarı çıkarken mümkün olduğunca bacaklarınızı kırın ve yere yakınlaşın bu size bacaklarınızı daha çok uzatma imkanı verir. ve ayaklarınızın v konumu 90dereceden daha geniş bir açıya getirin ve mümkün olduğunca adımlarınızı geniş atın.
ankaradaki patencileri toplamak babında bir grup da mevcut. facebooooook grubooo;

http://www.facebook.com/group.php?gid=9982088414
(bkz: skate wax)
tekerlekli olanı ile inline hockey/ roller hockey icra edilebilir. salon hokeyi diye geçiyor sanırım ülkemizde. maçanız varsa maç yaparız bir ara.*
bir de; buz hokeyi patenine bakınca tekerlekli paten çok itici ve rüküş geliyor insanın gözüne. ama sonra alışıyor insan.
agresif,fitness vb.. türlere sahip bir tür tekerlekli ayakkabıdır.kayması çok eğlencelidir fakat düştüğünüzde pekte eğlenceli olmuyor kanımca.öğrenirken çok düşeceğiniz kesin.bu sektördeki en iyi marka ise rollerblade'dir.
bir patencinin rütbesi yaralarıdır denilerek gaza çok rahat gelinebilen bir spor bir hobidir. Tekerlekli ayakkabıda denilebilir.
öğrenmeyi çok istediğim bir spor aracı.

--spoiler--
istanbulda olan sözlükçülerden iyi bilen bir hayır sever çıksın da öğretsin bana şunu lütfen ya.

sadece bilgi vermek için de olur.
--spoiler--
ortaokulda çılgınlar gibi kullanılır bu alet, sonra kenara kaldırılır. oysa ki bıkılmaz bu aletten, büyüdük diye kenara atılır saçma bir şekilde. ben sağ kolumu kırdıktan sonra bıraktım evet benimki de biraz saçmaydı ama neyse.
şimdi tekrar başlamak istiyorum. önce satın almam gerekiyor yeni bir paten ama almak istediğim paten 4 tane tekerleğin art arda dizildiği patenler değil. ayakkabıya geçirilen önde iki arkada iki tekerleği olan.
bu patenleri bilen var mı? adı nedir ne değildir?
kaldımı onlardan yahu?
küçüklüğümde çok revaçta olan hobi. herkes patenlerini alır, sokaklar, caddeler dolaşılırdı. büyüdük, artık yapmıyoruz. yakın bir zamanda sırt çantamı yüklenip, tek başıma da olsa yapacağım deniz kenarına inip. yıllardır kaymadığım için denize uçmam umarım.
bir sabah uyandığımda kaymayı öğrenmiş olmayı dilediğim çok bi tatlı araç.
tekerlekli paten ilgi alanıma giriyor genelde. bunu da size sıralaya bilirim.

speed: hız pateni. genelde sürat yarışlarında kullanılır sahilde pek göremezsiniz.
aggressive: exterm sporun dibine vuran bir tarzdır. gritt denen olayı yapmaktadırlar. yani basit bir şekilde duvar kenarlarında ki çıkıntılar ve merdiven korkuluklarından kayanlar.

urban: şehrin efendisi. sokaklarda, caddelerde korkusuz, kesintisiz gezerim, engel tanımam diyorsan eğer urban paten kaymalısın. engelleri rahat aşarsın bununla.

fitness: spor amaçlı, kondisyon korumak için yapılan klasik fren olan topuk frene sahip bir patendir.

slalom: kıvrak bileklere sahip olanların rahatlıkla yaptığı bir extrem spordur. yerdeki kukaları çapraz bir şekilde geçerek görsel bir şölen hazırlamaktadırlar. gerçekten de muhteşem görüntüler ortaya çıkıyor.
altın çağını 19. yüzyıl sonları; 20. yüzyıl başlarında yaşamış spor alanı. hatta bu popülerlik, halkın her kesmine ulaşmıştır. ikinci abdülhamid döneminde, buz tutan haliç in üzerinde, fesli; kumaş pantolunlu devlet memurlarının paten kaydığını görüntüleyen resimler vardır.
bir adet oxelo diabolo marka modeli elimde bulunan tekerlekli icat. Kaymaya yeni başladım ve aşırı eğlendiğimi belirtmek isterim. Şimdiye kadar 4 kere paten üstüne çıktım. Dönmeleri beceremiyorum ama eminim öğreneceğim çünkü şimdiye dek sadece bir kere düştüm. Umarım bu tempoyla gider.

Ha bu arada, ayağınızda paten varken sırtınızı duvara yaslayıp da dinlenmeye kalkışmayın, göt acısı yapıyor.
en son ortaokulda bıraktıktan sonra k2 fit 84'le hem heves hem de form tutmak amacıyla yeniden başladığım zevkli spor. yarım saatte 400 kalori yakmak gibi bir bilgiyi de edindikten sonra gözümde daha da sevimli hale gelmiştir.
bir kaç kez kötü şekilde kıç üstü düşüp acılar çeksem de, bacak kaslarımın ağrısından günlerce sürünsem de vazgeçmeyeceğim.
bir çok insanın aileler tarafından hunharca katledilmiş çocukluk hayalidir. bu baharda ben de bir tane* edinip hayalimi gecikmeli olarak yaşamayı planlıyorum.

edit: seni taşımaz o paten dediler. yine alamadım. bu kilolar harbiden başa bela.*
Bunları öğrendikten sonra daha kolay kayabilecek hatta daha kolay kayabileceksiniz.