bugün

"erkekler kadınların ilk aşkı, kadınlar erkeklerin son aşkı olmak isterler."

oscar wilde
Bütün kitaplarının okunması gereken irlanda'lı dahi yazar. Yargılanıp tutuklandıktan sonra kankası André Gide'in yanına Fransa'ya kaçmış, 1900'de Paris'te bir otelde ölmüştür.
Tüm eserleri için http://www.oscarwildecollection.com/
Amerika'ya ilk gittiğinde gümrükten geçerken "do you have anything to declare?" diye sorulduğunda, (ki bunu hala soruyorlar!!!), "I have nothing to declare except my genius" diyen; yıllardır yazdıkları, söyledikleri ve ima ettikleri temalar ve mesajlar ile beni benden alan, her geçen gün değerinin daha da anlaşıldığına inandığım, eşsiz ve müthiş bir oyun yazarı, şair ve sanatçı.
"Always forgive your enemies; nothing annoys them so much."
benim için oscar wilde morrissey anlamına da gelmektedir.
hepimiz bataklıkta yaşıyoruz ama bazılarımız yıldızlara bakıyor gibi bir söz söylemiş yazar. selim ışık da gençken çoook okumuştu...
bir dönem ispanya' da yaşayan ve bir ispanyol gazetesi için boğa güreşi yorumları yazan ünlü ingiliz yazar. sosyal eşitsizlik eleştirisi eserlerinin vazgeçilmezidir.
"birbirimiz için acı çektiğimizi bilmek bile o kadar farklı bir zevk ki.." diyen eşsiz şahsiyet.
"insan aşık olduğunda kendini kandırmakla işe başlar, başkasini kandırmakla işi bitirir." demiş, olayı bundan 120 sene önce çözmüş kendisi.
Dorian greyin portresi adlı romanındaki güzellikle beslenen kötü karakter dorian için ; "benim oldugumu sandıgım kişi Basildir ama aslında olmak istediğim kişi Doriandır" şeklinde bir adet yorumu bulunan usta yazar. ÖZetle herkes iyi biri oldugunu zanneder ama aslında hepimiz farkında olmasak da içimizde kötülük besleriz ve kötülüğe karsı bir özlem duyarız demek istemiştir zannımca. (bkz: dogrudur)

bu yüzden hapis yatmışlığı vardır. * *
ölmeden önceki son sözü: Git başımdan, düşünüyorum!
şiir kitapları;

Ravenna (1878)
Poems (1881)
The Sphinx (1894)
The Ballad of Reading Gaol (1898)

tiyatro oyunları;

Vera; or, The Nihilists (1880)
The Duchess of Padua (1883)
Salomé (Fransızca versiyonu) (1893) (ilk olarak Paris'te 1896'da sahnelenmiştir.)
Lady Windermere's Fan (1892)
A Woman of No Importance (1893)
Salomé: A Tragedy in One Act: Translated from the French of Oscar Wilde by Lord Alfred Douglas with illustrations by Aubrey Beardsley (1894)
An Ideal Husband (1895)
The Importance of Being Earnest (1895)

düzyazıları;

The Canterville Ghost (1887)
The Happy Prince and Other Stories (1888) (peri hikayeleri)
Lord Arthur Savile's Crime and Other Stories (1891)
Intentions (1891) (eleştirel diyalog ve makaleler)
The Picture of Dorian Gray (1891) (tek romanı)
A House of Pomegranates (1891) (peri hikayeleri)
The Soul of Man under Socialism (ilk önce dizi halinde Pall Mall Gazette'de yayımlandı; 1891'de, kitap olaraksa ilk olarak; 1904'de yayımlandı.)
Teleny or The Reverse of the Medal (1893)
De Profundis (1905)
The Rise of Historical Criticism (tamamlanmamış haliyle; 1905'te ve tamamlanmış haliyle; 1908'de basılmıştır.)
The Letters of Oscar Wilde (1960) (genişletilmiş yeniden basım; 2000)
tüm zamanların en acıklı masallarından biri olan Bülbül ve Gül ün yazarıdır. Genç öğrencinin sevdiği kızı baloya götürebilmesi için kırmızı bir güle ihtiyaç duyduğu masal. Sevdiği kız ancak kendisine kırmızı bir gül verirse kendisiyle dansa gideceğini söylemiş ama bahçesinde kırmızı güller olmadığı için ağlayan genç çocuğa aşık olan bülbül, onun için çiçeği bulmaya çalışmış. Ne yaptıysa bulamamış ama bir şey öğrenmiş: Dolunayda beyaz bir gülün dikenini kalbine saplarsa çiçek kırmızı bir güle dönüşecekmiş. Aşk için kendi canından vazgeçerek öğrenciye kırmızı bir gül vererek ölen bülbül, bunun yanında giydiği elbisenin rengine uymadığı için artık kırmızı gül istemediğine karar veren şımarık bir kız. Gerçekten sadece şiirleriyle değil masallarıyla da adından söz ettiren ünlü yazardır.
detaylı bilgi ve eserleri için http://www.oscarwildecollection.com/
yarabbim bu adamlar bu kadar akıllı olacaktı madem beni neden yarattın, diye söylenmeye sebep olan büyük yazarlardan.
olmeden once otel odasinda olum doseginde yatarken, soyledigi son soz: "ya duvarkagidi gidiyor, ya ben.."
kadınların hayran olduğu bir yazar olma özelliği de taşır.
Paris'te Pere Lachaise Mezarlığı'nda mezarı üzerinde kadın öpücükleri vardır.
" bana luksleri verin, ihtiyaclar olmadan da yasarim " demistir. `
"Bir sanat yapıtını yaratırken alınan haz, tümüyle kişisel bir tattır.
Ve o tat için insan bir şey yaratır;
Yapıtlarım çok az sayıda kişinin hoşuna gitse bile kıvanç duyarım bundan.
Kalabalığa gelince: Popüler bir yazar olmak gibi bir isteğim yok benim.
Öylesi çok kolay olurdu."

diyen, aşmış, ermiş, eşi bulunmaz şahsiyet. aşık olunası bir adam, ne yazıkki değeri hala yeterince bilinmiyor...
mezarı paris te ve pere luchaise diye bilinen ahmet kaya yılmaz güney gibi tanıdık simaların da yattığı dünyanın en ünlü mezarlığındadır. mezarının üstünde kanatlı bir adamın kabartması vardır ve her tarafı ruj lekesidir (eşcinsellerin bıraktığı kanısındayım) ayrıca paris je taime adlı bir filmde de bir bölüm oscar wilde ın mezarının başında geçer.

zorunlu not:en beğenilmeyen entrylerim arasına girdi ya hayırdır. ben işkembei kübradan bir şey atmıyorum buyrun size kendi çektiğim oscar wilde ın mezarının resmi...

http://img502.imageshack....g502/5598/dsc01272ai6.jpg
(bir kaç eksi oy daha alırsa çok daha yakından çektiklerim var onları yükleyeceğim..
cok bilmisligiyle http://uncyclopedia.org/ sitesine de konu olmustur, her basligin altindaki "qoute" larda adi gecmektedir.
aşmış insan,
http://www.quotationspage.com/quotes/Oscar_Wilde/
bir kaç hafta önce bozcaada' da kaldığım otelin oda kapısında adı ve " kimi gittiği yeri mutlu eder / kimi terkettiği yeri " dizeleri yer alan şair.
portre çalışmaları ve karındeşen jack şüphelisi olması ile ün salmış edward walter sickert' in eşinin yakın dostu olan ingiliz edebiyatçı. sickert, kendisini hiç sevmez, ne zaman eve gelse koşar adım uzaklaşırmış. wilde' nin reading hapishanesi balladı adlı eserinde yer alan bazı dizeler, sickert' in karındeşen jack olduğunu düşündüğüne işaret etmektedir. yine de, aralarındaki ciddi iletişim kopukluğu, wilde' nin kinini edebiyat ile ifade etmesine de olanak vermiş olabilir.
"ben, dünyada baştan aşağıya tanımak isteyeceğim tek kişiyim; fakat bu şimdilik benim için mümkün değil." diyerek noktayı koymuştur.