bugün

hüseyin nihal atsız'ın bozkurtlar (bozkurtların ölümü) adlı eserinde at üzerinde çevikliği ile tanınan ve ötüken'in en iyi binicisi olan onbaşı.

öldü ama atından düşmedi. VAR OLSUN !

--spoiler--
onbaşı alka, bir noktaya diktiği çakır gözleriyle daima bir şey düşünüyormuş duygusu veren bir yiğitti. Anası uygurdu. bundan dolay ötüken'de çok defa uygur alka diye çağırırlardı. Çok çevikti. At üzerinde yapmadığı ustalık yoktu. bir defa Çin'e tutsak olmuştu. Elleri arkasından bağlı olduğu halde bir sıçrayışta bir ata binmiş, ötüken'e kadar aç ve susuz olduğu halde elleri bağlı bu atla gelebilmişti.
--spoiler--

Kara kağan'ın (doğu kağanı) elçilerinin tüng yabgu kağan'a (batı kağanı) gitmesi sebebiyle düzenlenen doğu ve batı çerilerinin karşılaştığı yarışlar;

--spoiler--
Yarış bitiyordu. Türe Tegin (batı kağanının oğlu) iki doğulu onbaşıyı geçememişti. ikisi birden aynı hizada birinci olarak yarışı bitirmişlerdi. Onbaşı yağmur hemen atından atlayarak kağan karşısında yere diz vurdu. Birincilik tuğunu dikti. Tegin de atından atlamıştı. Üçüncülük tuğunu dikmek için alka'nın gelip ikincilik tuğunu dikmesini bekliyordu. Dördüncü, beşinci ve sonrakiler de hep gelmişlerdi. Fakat alka hala atından inmemiş, başını da kaldırmamıştı. Tuğu sıkı tutuyordu. Tunga tegin'le, işbara alp yanına gidip attan inmesi için buyruğunu verdikleri zaman hiçbir cevap alamadılar.

Yolda düşüp yaralandığını (batılı bir atlı ile çarpışması sonucu) en son gelen atlıdan öğrenince tuğunu dikmek üzere elinden almak istediler. Fakat alka o kadar sıkı tutuyordu ki alamadılar. Tunga tegin ayıltmak, kımız vermek için başını kaldırmak istedi.

Yarışı kazanan alka'nın daima dalgın bakan gözleri şimdi eskisinden daha dalgın bakıyordu. Alka'nın gözleri artık tunga tegin'i görmüyordu. Onbaşı alka yarışı kazandığını da bilmiyordu.

Onbaşı alka doğulular ün kazansın diye ölmüştü.
--spoiler--