bugün

(ing. nesne yönelimli programlama) nesne yapısını destekleyen dillerde programın yapısını nesne üzerine oturtmaya denir. daha açık konuşmak gerekirse;

object kadeh = new object();
kadeh.Serefe();

gibi bir programlama tekniğidir..
temel noktaları inheritance, polymorphism ve encapsulation dur.
lab quiz'lerde curve'un 20-30 puan altında kalmaktan, finale 3 saat kala çalışmaya başlamaktan D+ aldığım derstir. dersin devamı olan java programming i almışımdır, ama kümülatifin 1.80-2.00 arasında olması sebebiyle object oriented programming i yeniden almak zorunda kalmışımdır. *
normal programlamadan çok farklıdır. örneğin bir visual basic öğrenirseniz ona pek programlama diyemeyiz. o osmanlı stili kod yazımı derdi hocamız. ne eserse.

kısaca bir açıklamak gerekirse;

class'ları ve modul'leri sık sık kullanılarak kendi kütüphanelerimizi oluşturmamızla başlar bu serüven.

örnek vermek gerekirse genelde program dillerinin kütüphanelerinde default olarak özellikler bulunur. (bkz: if) (bkz: try catch) (bkz: do until loop) (bkz: do while loop)

işte bizim de kendi kütüphanlerdeki sub'ları yazmamızla nesne yönelimli programlama yapmış oluruz. ben okusam ben de anlamazdım örneklerle açıklayayım.

mesela siz sözlükten entry okuyorsunuz işte o entryler veritabanından çekiliyor. şimdi nesne yönelimli programlama olmasaydı her entry için veritabanına bağlanmak için sıfırdan kod yazmamız gerekirdi. zaten hızlı çalışan serverımızın halini düşünün artık. nesne yönelimli programlama ile kodlarımızı class ya da modül olarak bir kere yazarız hep ordan çağırırız.

basit bir örnek vermek gerekirse, türkçe yazıyorum, herhangi bir programlama diline ait değil, anlaşılabilsin diye.

veritabanı.bağlan
seç entry nerden=entryler entry_no='4712323'
veritabanı.bağlantı_kapat

şimdi bu kodun milyonlarca yazıldığını düşünün. hayır olmaz işte çok ayıp.
bunu bi yere yazarız ordan çağırırız daha kolay olur.

class entry_getirt{tanımla entry_no} string' burdaki string, verinin sayısal olmadığını belirtir. yani burdan gelen veri ile matematiksel işlem yapmayacağız.
{
veritabanı.bağlan
seç entry nerden=entryler entry_no='entry_no'
veritabanı.bağlantı_kapat
}

bunu bir kere yazar veritabanı class'ının içine kaydederiz ondan sonra entry çağırmak için yazmamız gereken kod şu olur.

veritabanı.entrygetirt('43284783')

umarım anlamışsınızdır. hadi bakalım.