bugün

baba tarafından bir kaç akrabalarımın ikamet ettiği, bana kayseri'nin minik bir klonu gibi gelen * benzerlik açısından sessiz, sakin, kendi halinde bir ilimiz. ayrıca plaka kodu 51'dir.
Üniversite'sinden başka bir şeyi olmayan, 6 yıl yaşadığım, küçücük caddesinde ayçiçeği çekirdeği yiyerek jöleli kafalarla hatun avına çıkan abazaların dolu olduğu, tüm esnafın dükkanın önünde oturarak "lan şu hatunu bi götürsek" diyerek üniversiteli hatunlara sarktığı, üniversiteli hatunların acaba şu abazalardan hangisine versek de kurtulsak dediği, üniversite öğrencilerinin üniversitenin yetersizliklerinden ve kendi kapasitesizliklerinden dolayı ya esrara yada hatuna vurdukları, herşeye rağmen sevdiğim fakat aynı zamanda nefret ettiğim şehir.
elması, patatesi ve gecti bor un pazari sur essegi nigde ye atasözüyle ünlü memleketim. Nevşehir ve aksaray'ın il olması sonucu yüzölçümü küçülmüştür.Selçuklu mimarisinden örnekler bulundurmaktadır ayrıca köylerinde rumlardan kalma kiliselerde vardır. Birde bizim köyde Kurt'a canavar derler.
bozkırı seviyorsan niğde'yide seversin şeklinde tanımlanabilecek şehir.şehrin coğrafyası da insanları da bozkırdan ibarettir.tabi bozkırdan ne anladığına bağlı.
antik adı NAHiTA olan sehirdır.
(bkz:http://www.nigde.gov.tr
(bkz:http://www.nigde.bel.tr
(bkz: http://www.nigde.edu.tr)
sözlükteki niğdeliler başlığını açacak kadar entry girilmiş memeleket.

haydi hemşolar..*
(bkz: nigde saat kulesi)
petrol fışkırdığı rivayet olunan il.
http://www.cnnturk.com/EK...PID=40&haberID=355342
yuz olcumu 14.294 kilometre kare, nufusu 350 bin kisi, altunhisar, bor, camardi ve ulukisla ilcelerine sahip sehrimizdir.
(bkz: niğde bagları)
Beş sene oturdugum, bir mecburiyet caddesi haric caddesi olmayan,insanları güzel,üniversitenin gelmesi ile çok büyük bir gelişme gösteren şirin ilimiz.
bir diğeri için (bkz: istanbul)
iç anadolu'nun en güzel şehri. 18 yılımın geçtiği,sülalemin yaşadığı, istanbul'a geldikten sonra kıymetini kavradığım, bağları ve bahçeleri ile ve tertemiz kokan meyveleriyle, kimisinin gezmeyi bilmediği için güzelim yerlerini hiç göremediği ve bilmediği, iç anadolu şehri. ve memleketimin diğer küçük şehirleri ile birlikte kapitalist düzenin hakim olmaya başlayıp, çokça marketlerin açılmaya başladığı; habire göç alıp, niğdelinin artık zar zor bulunabildiği ve aldığı göçlerden dolayı yozlaşan şehir.
poktan bir şehir. hatta şehir bile değil köy! bir tane üniversite var o kadar, zaten o üniversiteye de üniversite demek için değil 1000 30000 şahit gerek. içinde yaşayan gençlerin de birçoğu çakal.

edit: efendim niğde'nin tarihsel dokusuna laf yoktur. hititler'den tutun da roma imp.'e oradan da selçuklu ve osmanlı'ya kadar giden bir kültür katmanı vardır. eleştirimiz tarihi zenginliklerle dolu olan niğde değil, eleştirimiz medeniyet zengiliği içinde medeniyetisizlerin yaşadığı niğde'dir.
giris kapilari gibi cikis kapilari da ardina dek acik olan sehir. begenmeyen, bok atan kalmasin 80 tane daha sehrimiz var..
şehri begenmeyenler için önerim alaaddin camii ni gezmeleridir. ağustos ayında bulutsuz bir günde ve öglen saatlerinde gezilirse camiinin giriş kapısının işlemelerine gizlenmiş bayan silueti görülebilir. sorarım size dünyada platonik bir aşkın sanat eserinde ölümsüzleştirilmesine daha güzel bir örnek var mıdır.

görsel
kesinlikle kötü bir şehirdir, ne bir yeşillik ne bir manzara hiç birşey yoktur, her yer taş, kayadır.
yuzde doksandokuznoktadoksandokuzyuzdoksandokuz unun genelleme yaptigi yer.

yesillik yok diyenler icin ; (bkz: camardi) (bkz: amas) ve (bkz: yesilburc)*
bozkir anadolu'da adeta bir colde vaha.
camardi ilçesine giderek türkiye'nin en önemli * dağcılık merkezlerinden birisi olan demirkazık * bölgesine ulaşılabilecek olan şehir.
bir sarsıntı, uyandım uzun süren uykudan;
geçiyordu araba yola benzer bir sudan
karşıda hisar gibi niğde yükseliyordu,
sağ taraftan çıngırak sesleri geliyordu; * *
kemerhisar ilçesindeki bir meyhanede inanılmaz güzellikte özel yapım şaraplar olan şehir.
(bkz: nigde/#1928492)
efendim bundan 20-30 yıl kadar önce en fazla okur yazara sahip anadolu şehri idi. şehri yozlaştıran aldığı göçlerdir efendim! anneannemin gençken giydiklerini şimdi giymeye kalksak eve orduyla varırız. demem o ki; tıpkı istanbulun büyük bir köy olduğu gibi anadolu şehirleri de birer birer büyyütülme adı altında cosmopolit köylere çevrilmeye çalışılmaktadır. niğde de bundan nasibini fazlasıyla almaktadır!
niğde ili bor ilçesine bağlı bir köy aklınızda bir fikir oluşturması amacıyla. (bkz: narazan)
"geçti bor'un pazarı, sür eşşeğini niğde'ye" şeklinde atasözlerimizde geçen il.