bugün

hakkında nonos oldugu söylentisi cikan ve hafif psikopat olan roma hukumdari. milattan sonra 37 yilida dogup 17 yasinda iken imparator oldu. püsküllü belanin önde gideni idi . ms 68 kendi marifeti ile essek cennetine yolcu oldu.
default kundakçı.
Milattan sonra 54 ve 68 yılları arasında Roma imparatoru oldu. ilk yılları son derece başarılı ve ölçülü geçen Neron, halkın büyük sevgisini kazandı. Ama ilerleyen yıllarda psikolojik bir rahatsızlığı başladı ve zamanla arttı. Zalim ve zevk düşkünü bir insan oldu. Özellikle Hıristiyanlara yaptığı zulümle tanındı. Kendisine karşı yapılan bir ayaklanmadan kurtulmak için Roma'dan kaçtı ve intihar etti. Başkent Roma'da 64 yılında çıkan ve yüzlerce Hıristiyanın öldürülmesine neden olan ünlü yangını Neron'un çıkardığı ve Roma yanarken lir çaldığı rivayet edilir. Neron'un adı, daha sonraları piromaniyle birlikte anılır olmuştur.

http://tr.wikipedia.org/wiki/Neron
http://www.youtube.com/watch?v=9hLF4jIC3NM
günah keçisidir. 2000 yıl önce yaşamıştır. o günün krallarının da hükmü sahip olduğu cürümü yani otoritesi kadardır. yani neron'un elinde yanlızca yakabileceği bir roma vardır. o da onu yakmıştır.
oysa bugünün çoğulcu ve gerici batı demokrasilerinde tahtta oturan egemenlerde ellerindeki akıl almaz teknolojik güç sayesinde neredeyse bütün dünya insanlarının kaderlerini ellerinde tutan bir güç vardır. ha deseler bütün dünyayı yakabilirler. yakıyorlar da zaten.
roma'yı yakma hadisesine sebep olmuş kişi. lâkin eksik var, roma tarihi, latince kaynaklardan incelenirse şu ayrıntıya varılacaktır. neron zamanı salgın hastalık baş göstermekteydi. yetişmiş doktorlar olmadığından, hastalığın önüne geçmek için neron, hasta olanların evini, vatandaşlar evindeyken yakmaktaydı. dolayısıyla hastalık daha fazla büyümeden önüne geçiliyordu. lâkin en büyük hata şu oldu, yine bir gün hastalığa yakalanan kişiler olduğu majestelerine söylendi, yine yakılmaları emredildi. bu sefer rüzgar hesap edilmemişti. evleri ateşe verilen insanlar içeride yanarken, rüzgâr alevlerin diğer evlere sıçramasına sebep olmuştu. iş çığrından çıkmış, bir çok ev alevler arasında kalmıştı. ulu majesteleri yüksek bir yerden bön bön roma'yı izliyordu, bir şey yapmadığı, öyle kala kaldığı için, sonra sonra ona deli lakabı verilecektir.
roma yanarken kesinlikle keman çalmıyan hükümdar; keman 15. yüzyıla kadar icat edilmemişti. Diğer suçlama, Roma ms 64'te yanarken Neron'un Troya'nın yanmasıyla ilgili bir şarkı söylediği; bu da, bu şarkıyı söylemek için şehri bizzat Neron'un yaktığı anlamına geliyordu. Gerçekteyse, yangın çıktığı sırada Neron yangının 56 km uzağında, deniz kenarındaki yazlık evindeyi. Neron haberi alınca hızla Roma'ya gitti yangın söndürme çabalarının sorumluluğunu üstlendi. Roma'yı yakmak istediğiyle ilgili şüphe, şehri yeniden kurtarmak istediği yönündeki beyanından kaynaklanmış olabilir. Nihayetinde suçu hiristiyanlara atmayı başardı. Aslında neronun yaptığı şuydu: Neron kadın giysileri giyen, şarkı söyleyen, müzikle uğraşan ve sürekli alem yapan bir giysi sapığıydı; aynı zamanda annesini öldürttü. Müzik yeteneklerinden son derece gurur duyuyordu; ölürken şunları söyledi: ''Dünya benim gibi bir sanatçı kaybediyor!'' Neron aynı zamnda dondurmayı icat etti: Neron'un hizmetkarlarının dağlardan getirdiği karın içine meyva suları kattırdı.
julio-claudian hanedanı'nın beşinci ve son roma imparatoru. bugün doğum günüdür doğum günü kutlu olsun.*
M.S. 1. yüzyıldaki Roma imparatoru Neron ile karısı Poppaea ciltlerini beyazlatmak için tebeşir tozuyanaklarına ve dudaklarına kırmızı boyalar gözlerinin çevresine rastık ve sürme sürerlerdi
(bkz: hıristiyan eskatolojisinde deccal)
caligula'nın üvey torunudur. annesi caligula'nın amcası klod ile evlenmiş ve zehirleyerek klod'u öldürüp yerine oğlunu geçirmiştir. annesine çok düşkün olan neron daha sonra annesini cellatlara teslim etmiştir. tarih tekerrürden ibaret diye boşuna demiyorlar sanırım.
pire için roma yakan adam. adamın dibi. romanın dibi.
roma'nın en basiretsizi. yaptığı harcamalardan dolayı devleti dibe vurmuştur. allah onlara nice neronlar nasip eylesin.
sosyalist gariban dostu zenginlerin korkulu rüyası yedi cihana nam salmış romanın gelmiş geçmiş en deli adamı dünyanın yanlış tanıdığı erken dönem roma politikacısıdır.
öz annesini aşırı dır dır yaptığı için verdiği emirle azgın jigololara parçalatmıştır.
bilinenin aksine romayı kendisi yakmamıştır. rakipleri tarafından roma yakılmıştır sonrada neronun üzerine kalmıştır.aslında neron o büyük yangın çıktığında halka barınma ilaç yiyecek gibi yardımlarda bulunmuştur.popüler kültürün günah keçileri de çoktur şişirmeleride.

şişirmeler için (bkz: alexander graham bell)
(bkz: thomas edison)
(bkz: henry ford)

bu adamların çoğu başka sessiz sedasız icat yapan ya da bilim dünyasına büyük kazanımlar yapan adamların sessizliğinden faydalanıp ürünlerinin üzerine konmuş kişilerdir. en acıklı hikaye şüphesiz ki tesla nındır. bir de iftiraya uğrayan büyük komutanlar ya da büyük bilim adamları vardır ki lanet olası ideolojiler ve popüler kültür bunların en büyük sebebidir.
17 yaşında imparator olmuştur. Zevk odaklı hayatına müdahale eden annesini öldürtmüştür. Karısını da öldürtmüş galiba.

Roma'yı kendi ideallerine göre yeniden inşa etmek için roma'yı yakıp suçu hristiyan ve yahudilerin üzerine atmıştır. Bu bahaneyle de onlardan binlercesini katletmiştir. He bir de yangın sırasında lir çaldığı söylenir ki psikopat anime karakterlerini aratmaz bu tavrıyla.

Tabii bu hikayeye karşı çıkan ve "gerçek tarih" olarak başka şeyler anlatanlar da var. Doğrusunu ise kim bilebilir?
Roma imparatoru Neron, serbest bıraktığı adamlardan bir tanesi ile evlenmiştir. Düğünde Neron gelin, serbest bıraktığı adam ise damat olmuştur.
"Olurum yine senin olurum, yakarım romayıda yakarım" diyerek tanrıya mal olmuş fanatizmi üstün insan...
54 - 68 yılları arasında imparatorluğu yöneten Nero, saltanatı boyunca dikkatini daha çok diplomasi, ticaret ve imparatorluğun kültürel sermayesinin arttırılması üzerine yöneltmiştir. Tiyatrolar yapılmasını emretmiş ve atletizm yarışmaları düzenlemiştir. Saltanatı sırasında, Part imparatorluğu ile başarılı bir savaş yapılmış ve ardından barış müzakereleri yürütülmüş (58–63), 60–61 arasındaki Britinya isyanı bastırılmış ve Yunanistan'la diplomatik bağlar güçlendirilmiştir. 68 yılında bir askeri darbe ile devrilen Nero, Roma Senatosu'nun idam tehdidi altında, katibi Epaphroditos'un yardımıyla kendini öldürmek zorunda kalmıştır.

Popüler tarih Nero'yu çapkın ve zorba olarak hatırlar; imparator ve Hristiyanlara ilk zulmedenlerden biri olarak bilinir. Bu hikâyeler, bazı erken dönem Hristiyan yazarlarla birlikte tarihçiler Tacitus, Suetonius ve Cassius Dio'un anlattıklarına dayanır. Öte yandan bazı eski kaynaklara göre Nero, halkın gözünde hükümdarlığı sırasında ve sonrasında oldukça popülerdi. Nero, güzel sanatlar, müzik ve spor etkinliklerinin coşkulu bir hamisiydi. Kendisini eleştirenler bunun imparatorluğun zararına olduğunu iddia etmişlerdir. Nero'nun saltanatını gerçekle kurguyu birbirinden tamamen ayırarak ele almak mümkün değildir. Fakat Nero'nun Roma yanarken lir çaldığı bilgisi yanlıştır. Yangın sırasında Nero, yangından 56 kilometre uzakta deniz kenarındaki yazlık evindeydi. Nero, haberi aldığında hemen Roma'ya gitti ve yangın söndürme çalışmalarına başladı.

https://tr.wikipedia.org/wiki/Neron
5. Roma imparatorudur. Neron, milattan sonra 15 Aralık 37 tarihinde italya’da Roma yakınlarındaki liman kenti Antium'da doğmuştur. Esas adı adı Lucius Domitius Ahenobarbus olan Neron’un tam adı Nero Cladius Divi Claudius filius Caesar Augustus Germanicus’dur. Annesi imparator Caligula'nın kız kardeşi Genç Julia Agrippina idi. Babası Gnaeus Domitius Ahenobarbus ise konsül idi. Neron'un babası, tarihçi Suetonius tarafından bir katil olarak tasvir edilmiş ve imparator Tiberius tarafından vatana ihanet, zina ve ensest ile suçlanmıştır. Tiberius'un ölümü bu suçlamalardan kurtulmasını sağlamıştır. Baba Gnaeus, Neron henüz üç yaşındayken ödem (ya da "su toplanması") sonucu 39 yılında ölmüştür. Babası ölünce annesi sürgüne gönderildi ve yetiştirmesi için Neron, teyzesi Domitia Lepida'nın yanına gönderilmiştir.

41 yılında dayısı olan imparator Caligula ve ailesi öldürülünce büyük amcası Claudius imparator oldu ve Neron’un annesinin sürgünden dönmesine izin verdi. 48 yılında imparator Claudius eşi Messalina’yı idam ettirdi, sonra da 49 yılında Neron’un annesi ile evlendi. Neron, büyük amcası Claudius tarafından tahtın vârisi olarak 50 yılında evlatlık edinildi. Resmi olarak evlat edinilince Lucius Domitius Ahenobarbus olan adı Nero Cladius Divi Claudius filius Caesar Augustus Germanicus olarak değiştirildi.

Neron, 51 yılında henüz on dört yaşındayken yetişkin ilan edildi ve Senatoya girmenin ilk basamağı olan prokonsül olarak atandı, imparator Claudius'la birlikte halk önünde görünmeye başladı ve sikkeler üzerinde tasvir edilmeye başladı.

Amcası imparator Claudius'un ölümünün ardından, 13 Ekim 54 tarihinde Julio-Claudian Hanedanı'nın beşinci ve son Roma imparatoru olarak 17 yaşında Roma tahtına oturmuştur.

Neron, 54 - 68 yılları arasında Roma imparatorluğunu yöneterek saltanatı boyunca daha çok diplomasi, ticaret ve imparatorluğun kültürel sermayesinin arttırılması için uğraştı. Sanatçıları korudu. Neron, dört atın çektiği yarış arabaları kullanmaktan, arp çalmaktan ve şiir okumaktan hoşlanırdı

Saltanatının ilk yıllarında yararlı işler yaptı. Ordu ve dış politikayı yönetmekle yetinerek öteki alanlardaki yönetimi Senato’ya bıraktı. Vergileri hafifletti. Devlet işlerini Seneca ve Burrus’a bırakmıştır.

Annesi, oğlu üzerindeki etkisini yitirmeye başladığını anlayarak imparator Claudius'un Messalina ile evliliğinden olan oğlu Britannicus’u (d.41) desteklemeye başlayınca, üvey kardeşini 55 yılında, annesini de 59 yılında vatan hainliğiyle suçlayarak öldürttü.

53 yılında evlendiği Claudia Octavia’yı sürgüne gönderip orada öldürttü. Bu arada Poppea Sabina ile evlenerek, spor ve müzikle ilgilenmeye başladı.

62 yılında Burrus’un ölümü ve Seneca’nın da yönetimden çekilmesi onun despotluk ve vahşet döneminin başlamasına neden oldu. 19 Temmuz 64’te Roma’da başlayan ve 10 gün süren büyük yangından sonra, yangının etkilerini azaltmak amacıyla evsiz kalanlara barınak sağladı. Başka kentlerden yiyecek getirerek ucuz fiyatla dağıttı. Askerlerini görevlendirerek yağmacılığı önlemeye çalışmıştır.

Ne var ki halk arasında genel kanı, yangını kendisinin çıkardığı yolundaydı. Suçlamalardan kurtulabilmek için yangının Hıristiyanlar tarafından çıkarıldığını ileri sürerek, büyük bir kıyıma girişti. Kendisini ulaşılmaz bir varlık olarak görmeye başladı.

Roma’yı yeniden kurmaya kalkışması, paraların değerini düşürmesi ve hükümdarlık yasasını çıkararak servetlere el koyması, Senato’nun onu tahttan indirmeye karar vermesine yol açmıştır.

65 yılında Seneca ile şair Lucan’ın da içinde bulunduğu darbe hazırlığını öğrenerek Roma geleneği uyarınca darbecilerin kendilerini öldürmelerine izin vermiştir. Bundan sonra her an bir komplo sonucunda öldürüleceği korkusuyla yaşamıştır. imparatorluğunun son döneminde zevk ve eğlenceye düştüğü kadar Roma’da terör rüzgârlarını da estirmiştir. 66 yılında Yunanistan’a giderek kendisine karşı düzenlenen darbe girişimlerini bastırmıştır. Ancak Senato’nun kendisini vatan haini ilan etmesi üzerine Mısır’a kaçmaya çalıştıysa da başarıya ulaşamaması üzerine intihar ederek, yaşamına son vermiştir.

Neron, milattan sonra 9 Haziran 68 tarihinde Roma, italya’da 31 yaşında ölmüştür. Ölümüyle birlikte, Julio-Claudian Hanedanı sona ermiştir. Bunu Dört imparator Yılı olarak da bilinen bir kaos dönemi takip etmiştir.

Neron, 16 yaşında iken 53 yılında üvey kardeşi, Claudia Octavia ile evlenmiştir.

Roma’da yaşanan büyük bir yangın:
Milattan sonra 64 yılında 18 Haziran'ı 19 Haziran'a bağlayan gecede meydana gelen ve Roma’da yaşanan büyük bir yangın en büyük felaket olarak tarihe geçecekti.

Aslında Roma’da yangın hiç eksik olmazdı, çok sayıda yüksek bina yüzünden kent her zaman yangın tehdidi altındaydı. Ayrıca yemekler açık ateşte pişiriliyordu ve yoksul semtlerdeki evler genelde çabuk alev alan ahşap ve kerpiçtendi.

Yangın Circus Maximus'un güneydoğu köşesinde çabuk tutuşan mallar satan küçük bir dükkânda başladıktan sonra rüzgarın şiddetiyle büyük bir hızla tüm Circus’a yayılmış ve bir anda yollara sıçradı. Roma’daki on dört semtten dördü yangında zarar görmedi ama altı gün ve yedi gece kenti yalayıp geçen alevler, sonunda Roma’nın üçte birini yok etti.

Yangın sırasında Neron, yangından 56 kilometre uzakta deniz kenarındaki yazlık evindeydi. Neron, haberi aldığında hemen Roma'ya gitti ve yangın söndürme çalışmalarına başladı.

Yangının gerçek nedeni olasılıkla ocak başında yaşanan bir dikkatsizlikti tabii ki ancak danışmanları Neron’a halka bir suçlu gösterilmesi için baskı yapınca Hıristiyanlar kundakçı olarak ilan edildi ve yargılananlar da korkunç bir şekilde cezalandırıldı.

Neron’un kuşkulu kişi olabileceği daha sonra akla gelecekti. Gerçi o zamanki kaynaklarda hep dikkatsizlik sonucu meydana gelen yangından söz ediliyor, ama Neron’un Roma’yı yeniden kurmak gibi ilginç bir fikri de vardı. Roma eskisinden çok daha görkemli olmalıydı ve Neron yangından sonra gerçekten de dev bir saray kompleksi inşa ettirmişti.

Ne var ki, Neron’un kundakçı olduğu söylentisi bir türlü kanıtlanamadı. Hatta o dönemin yazarları ve daha sonraki tarihçiler bile Nero’nun kundakçı olduğuna inanmadılar.