bugün

Omurgalılarda, sindirim sisteminin, yemek borusu ile onikiparmak bağırsağı arasında besinlerin sindirime hazır duruma getirildiği omurgasız hayvanlarda sindirim kanalının bu bölgeye karşılık olan parçası.
sinir sistemiyle pek bir alakadar olan organ. sinir sistemi bozulunca kendini kitleyen, ağrımaya, yanmaya ve dahi diğer sinir bozucu eylemlere giren organ. gıcık organ.
"miğde" şeklinde yazan akıllılar da mevcuttur.
ağrıyan şeydir.
güvelerde bulunmayan organ.
büyük miktarda yiyeceğin geçici olarak depolandığı bir organ..
Rahatlıkla 1.5 litre sıvıyı içinde tutabildiği gibi, maksimum 4 litre sıvı tutma kapasitesi vardır.

Midenin 3 ana bölümü vardır: 1-Fundus, 2- Korpus(gövde) ve 3-Antrum(midenin son bölümü).

Mide, içine giren yiyeceklerin kimyasal ve fiziksel olarak parçalandığı bir yerdir. Mide içini örten ve Mukoza denilen örtü dokudan sindirim sıvıları salgılanır. Mide içinde yiyecek varsa, her 20 saniyede bir dalgalar meydana getirerek sıvı ile katıyı birbirine karıştırır (Kimus). Sonuçta krem kıvamında yarı sıvı bir materyel meydana gelir. Meydana gelen karışım ince barsaklar tarafından emilecek seviyeye geldiyse ,azar azar miktarlarda, pilor kanalını geçerek 12 parmak barsağına (Duodenum) geçer. Sıvıların mideyi terk etmesi katılardan daha hızlıdır ve mideyi boşaltması yaklaşık 20 dakikayı alır. Katı-sıvı karışımı materyelin mideyi terk etmesi ise yaklaşık 1.5 saati bulmaktadır.

Mide salgı yapan bir organdır. iç duvarlarında bulunan hücre ve bezler birçok önemli salgılar üretir: sindirim enzimleri, hormonlar, hidroklorik asit, intrensek faktör (B12 vitamininin ince bağırsak son kısmından emilmesi için bu faktörün varlığı şarttır). Mide kendi çıkardığı asitten kendini korumak için yapışkan, alkalen-bazik bir mukus da üretir.
yoğun üzüntü halinde acının odaklandığı organ.
midesinde sorun olan kişilerin yaşama sevincini; ağrı, yanma, öğürme ve sonunda kusma olarak alan organdır.
insan midesi 2 haftada bir iç zarını yenilemek zorundadır. olmadı kendi kendini sindirir. kötü bir şey tabi.
mide hastalarının 'aldırtmak' istediği organdır. yanması, ağrısı tuttumu insanın ağzına eder.
duvarında, hcl asit tarafından delinmemesi için mukus salgısı vardır.
ayrıca protein sindirimininin ilk basamağıdır.
aktivitesi diğer tüm iç organlarla ters çalışan organımız. kandaki adrenalin miktarı arttığında veya korku, heyecan gibi durumlarda daha yavaş çalışmaya başlar. Uyku halinde ise max aktiviteye ulaşır. Burada çalışmaktan ve hareketten kasıt peristaltik hareketlerdir.
üzüntü, stres durumlarında özellikle de ruhen kalben hazmedilemeyen şeylerde sizi yeterince sert bir şekilde uyaran ağrıyan , sancıyan "eğer bir müddet daha bunları kabullenmessen hepinizi asite boğarım bu yüzden kendin için en iyi olanı yap ve herşeyi olduu gibi kabullen artık!" diyen organ.
10 dakikada yenilen 68 sandviçi hazmedebilen ilginç organ. çeşitli atasözleri ve deyimlere konu olmuştur.

(bkz: midesiz)
cardia, fundus ve pilor bölgelerinden oluşur.
şu yaşımda içtiğim litrelerce koladan ötürü ömrümü yiyen, kişinin başına bela olan, tüm yaşama sevincini alan organ. düzensiz uyku, düzensiz beslenme, abur cubur ya da fazla kafein yahut asit tüketimi, aşırı stres gibi sebeplerden azan şey. açıkçası doktora gidesim var ama yemiyor ha. "ou senin mide kendini sindirmiş yemiş yav, hayatının sonuna kadar böyle bağıracan arkadaş" demesinden falan korkuyorum. öyle salak bir adamım. kendisine şu gibi yollarla sahip çıkılabiliyor efendim,

- stres sahibi olmayın. bunu nasıl yapabileceğinizi ben bilemem elbette ama çok sorun ediyorsanız bazı şeyleri, sakinleşmeye çalışın. bunun için içki kullanmamalısınız tabi.

- kafeinden ve asitten uzak durun. hiç kopamam diyorsanız ayda bir kutu kola falan için ki o bile zararlı. benim gibi kola bağımlılığı yüzünden mideniz haşat olduysa çok zorlanacaksınız. ama kola yerine su, limonata, tuzlu ayran içince falan çok iyi hissediyorsunuz.

- dengeli beslenin. mide problemlerinden önce, muhtemelen her şeyi iştahla yiyebiliyordunuz. hamburgerdi, cipsti, kolaydı, götürüyordunuz. ama mide ağrıları baş gösterdiğinde öyle olamıyor. burun kıvırdığınız sebzeleri de eşek gibi yemeniz lazım. midenin ne zaman neyi sindireceğini bilmesi, uslu durmasını sağlar.

- uyku düzeni oturtun. bildiğim kadarıyla mide çeperi dediğimiz dalga kendini 3 haftada bir yeniliyor. işi böyle yoluna koyabilirsiniz. baktınız hala olmuyor, adam gibi doktora gidin.

bir de bu hütne yanıyorsa falan yiyecek içecek de kabul etmez. ağzınıza attıktan birkaç dakika sonra çıkarırsınız yeniden.
bazı insanlarda işkembeye dönüşen, besinleri enzimlerle parçalayan organ.
hassas organ, hatta en hissiyatlı organ kendisi. yaşamadan bilinmez ama gerginlik, stres, üzüntüye karşı bir duyarlı ki, düşman başına. ani sinir anında hızlı bir yanma ile karşılık veriyor devamı halinde yanma oraya buraya yayılarak ağrılı şekilde devam ediyor. uzun bir üzüntü sürecinde odasına çekilmiş ergen gibi kimseyle temas haline geçmek istemiyor. ne biraz yiyecek bir şeyler, ne içecek. hepsini dışarı kovarcasına bir bunalım haline bürünüyor. zaptı zor, keyfini ayarlamak zor. *
bende olanı epeyce gıcıktır. sürekli acıkır, çikolata diye ordan oraya atar kendini, sonra yollarım çikolatayı bu sefer de 'amanın yandım' diye bas bas bağırır. pms dönemlerinde ise canımdan bezdirir. bir bulanır, bir ağrır. iki dakika stabil ol değil mi, yok efendim. asabiyetinden ne yapacağını şaşırır.
not: eyvah depreşti yine. ne ettum ben yau.
bulanır da bulanır pezevenk.
iyi bakılmadığında elinize alabileceğiniz önemli bir organdır.
kanser olabilen organ.
anneanneminki kanserdi. kendi ölse iyi. anneannemi öldürdü. pis hastalık.
normalde bir tabak yemele dolan insan vücudunda organı. benim midenin kapasite büyük sanırım. bir tabak yemek 3 te birini dolduruo bir fullemek lazım.
Bütün hisler bu organa vuruyorken, kalp bence sadece isim yapmış bi organ.
(bkz: mide konuşabilseydi söyleyeceği şeyler)