eşek kulaklı kral midas diye anılan frigya kralıdır. mitolojide hikayesi şu şekildedir;
kral midas, iki tanrı pan ve apollonun müzik yarışmasında hakemlik yapar ve yarışma sonunda panı seçer. buna kızan apollon midasa bir ceza verir ve kulaklarını eşek kulağı yapar. bu şekilde saraya gidemeyen midas, saçları uzayana kadar bekler ve en sonunda bir berbere gider saçlarını kulaklarını kapattıracak şekilde ayarlar. berbere hediyeler, paralar ile sırrını saklaması için ayarlar fakat berber bir gün bir çukura 'midasın kulakları, eşek kulakları' diye fısıldar, bu fısıltı yayıldıkça yayılır ve tüm halk öğrenir. kral midas bu olaydan sonra intihar eder.
Burada allahtan eşeğin organı olarak sadece "kulak" seçilmiştir.
hikayeye göre berberin bağırdığı çukurda gün geçtikçe otlar, sarmaşıklar biter ve her rüzgar estiğinde otlar ''midasın kulakları eşşek kulakları'' diye fısıldar ve bu tüm şehre yayılır.
marsyas adında bir satyrin apollon'a kafa tutmasıyla başlayan enstrüman müsabakasının hakemlerinden biriydi kral midas. müsabaka sonunda apollon, lyra ile kazanmasına rağmen, midas, yine de flütün lyra'den daha üstün olduğunu savununca kulakları eşek kulaklarına dönüştürüldü, apollon tarafından. kulaklarını devamlı saklayan midas, bir berberin onları görmesi sonucu onu ölümle tehdit etmesine eder ama berber bu sırrı daha fazla saklayamaz ve toprağa fısıldar. az ilerdeki kamışlar da rüzgar her estiğinde bu sırrı her tarafa yayar..
phrygia kıralıydı. pek akıllı olduğu söylenemez..akılsızlığının cezasını sadece kendisi çekmiştir.
büyük ses ve ışık teçhizatı firmalarından. konserlerde sık rastlanır.
abd ve kanada'da faaliyet gösteren oto tamir ve bakım şirketi. gayet hesaplı ve kaliteli servis sunuyorlar.

http://www.midas.com/
eskişehir'de haftalık olarak çıkan ve beleş dağıtılan gazete.
frigya'nın zenginliğle meşhur efsanevi kralı. dionysos yaptığı bir iyilik karşılığında midas'a hediyesini kendisi seçmesini söyler. o da bir dokunuşta her şeyi altına dönüştürmeyi ister. isteği yerine gelir ama dokunduğu yiycekler ve canlılar da altına dönüşmeye başlayınca midas dionysos'dan bu gücünü geri almasını ister. patokles nehrinde yıkanan midas eski haline döner. o zamandan beri nehrin zeminindeki kumların altın rengi aldığına inanılır. ayrıca günümüzde kullanılan tuttuğun altın olsun cümlesinin bu mitten doğduğu sanılmaktadır. başka bir söylenceye göre de midas müzik yarışmasında apollon'a oy vermediği için apollon onu cezalandırır ve kulaklarını eşşek kulaklarına dönüştürür.
prof. dr. yılmaz büyükerşen'in carrefour'a vermedigi ve hala atıl durumda otobüs garajı olarak kullanılan araziye büyükşehir belediyesi olarak kurmayı düşündügü alışveriş merkezine verecegi söylenilen ad.
tarihteki ilk bankayı kuran frigya kralı. bugun marmaris diye anılan yerde kurmuş bu bankayı.
midas marka zeytinyağı da vardır. Edremit'te üretilmektedir ve gayet kalitelidir.

http://www.midaszeytinyagi.com/
"Dokunduğu herşeyi altına çeviren Midas" efsanesi vardır. Efsane ise şöyledir: Efsaneye göre; şarap tanrısı Dionisos'un yoldaşı Satiros, Frigya'yı gezerken Midas'ın gül bahçesinde uyuyakalmış. Satiros'u bulup, on gün on gece sarayında ağırlayan Midas'ın konukseverliğinden etkilenen Dionisos, kralın bir dileğini gerçekleştireceğini söylemiş. Kral Midas da her dokunduğunun altına dönüşmesini ve böylece daha zengin olmayı istemiş. Ancak yemek için dokunduğu yiyecekler, içecekler ve ünlü gül bahçesi bile altına dönüşünce, kral Dionisos'dan bu uğursuz gücü geri almasını istemiş. Midas'ın durumuna acıyan tanrı Dionisos krala Paktalos Irmağı'nda yıkanmasını söylemiş. Bu ırmakta yıkanan Midas, her tuttuğunun altına dönüşmesinden kurtulmuş. Ve o günden bugüne bu ırmakta bulunan altın parçacıkları bu efsaneye bağlanmıştır.

Kaynak:Wikipedia http://tr.wikipedia.org/wiki/Kral_Midas
Amasyalı ünlü cografyaci strabon a göre boğa kanı içerek yaşamına son veren Frigler kralı.
Eşek kulaklı kral.
boğa kanı içerek öldüğü bir efsane olan acılı kral. aslında patolojik bulgularda kafatasında çatlaklar bulunduğundan dolayı, başına aldığı darbeden dolayı ölmüştür.
kulakları ile meşhur kral.
uzun kulaklı arkadaşlara takılan lakaplardan biridir.
tek bir kral, tek bir şahıs değildir.
tarihte ve mitolojide farklı farklı midas karakterleri vardır.

esasen "midas" bir isim değil, sıfattır.
frigya krallarına verilen bir ünvandır.

nasıl ki mısır hükümdarlarına "firavun" denilmekteyse, frig krallarına da "midas" yahut "gordios" denmekteydi.

midas'ın friglerin ilk kralı gordios'un oğlu olduğu söylenir.
(bkz: gordion/#43232000)

frig tarihinde karşımıza sürekli midas'lar çıkarlar.

örneğin eskişehir yazılıkaya'da bulunan frig anıtı tarihte varolmuş birkaç kral midas'tan biri adınadır.
görsel

ülkemizin en önemli yürüyüş rotalarından biri olan frig yolu'nda midas ile ilgili pek çok bulguya şahit olabilirsiniz.
(bkz: frig yolu/#42829843)

kral midas ile anlatılan en çok bilinen 2 efsane vardır.
bunlardan biri müzisyen satir marsyas ve tanrı apollon arasındaki müzik müsabakasında hakemlik yapması ve midas'ın verdiği kararı beğenmeyen apollon'un midas'ın kulaklarını eşek kulağına çevirmesidir.
görsel

apollon midas'ı bu şekilde cezalandırırken, rakibi marsyas'ın derisini yüzer ve bir mağaraya atar, bu mağaradan doğan kaynak ise marsyas ırmağını oluşturur.
(bkz: marsyas/#43275841)

burada midas tanrılar tarafından cezalandırılmıştır.

bir diğer midas hikayesinde ise midas bu sefer tanrılar tarafından ödüllendirilir.
o hikayeyi de hemen herkes bilir.

şarap tanrısı dionysos'un en yakın arkadaşı satyros frig ülkesini gezerken yorgun düşer ve tesadüf bu ya midas'ın bahçesinde uyuyakalır.
midas bu yabancıyı alır sarayında misafir eder, güzelce ağırlar.
tabi bunu duyan dionysos son derece memnun olur ve midas'a "dile benden ne dilersen" der.
midas fırsat bu fırsat deyip "dokunduğum her şey altına dönüşsün" der.
tabi düşüncesizce yapılan bu talep bir süre sonra sıkıntı oluşturur. zira midas'ın dokunduğu her şey altına dönüşmeye başlar.
görsel

ve midas tanrı dionysos'a tekrar eski hale gelmek için yalvarır.
dionysos bu isteği de geri çevirmez ve gidip pactolos ırmağı'nda yıkanmasını ve yıkandıktan sonra bu halinden kurtulacağını söyler.
midas burada yıkanır ve dokunduğu her şeyin altın olması halinden kurtulur.

bakınız her iki hikayede bir ortak nokta var.
ikisinde de ırmaklar var.
ilk hikayedeki marsyas ırmağı bugünkü çine çayı'dır.
ikinci hikayedeki pactolos ırmağı ise bugünkü salihli'deki sart çayı'dır.

her iki akarsu da son derece bereketli ovaları sular.
bu iki akarsu ve hatta sakarya ırmağı ile olan alakası midas'ın bereket ve bolluğu sembolize eden bir tarihi karakter olduğunu hatırlatır ki bu rivayetler midas'ın soyunun en büyük ana tanrıça kybele'den geldiği efsanesine dayandırılır.

kybele'yi de başka bir gün yazarım artık.

#tarih
#mitoloji
muğla'nın bir ilçesidir. eşeklerinin kulakları ile ünlüdür...