bugün

Ezberi az olan en sevdiğim derstir. Kendisinden çok memnundum, Allah da ondan razı olsun.
Aslında şu soruyu sormak lazım: "Matematik Nasıl Oluştu?"

Bilimsel çalışmalardan hep somut çıkarım beklemek bir toplumun geri kalmışlığının ciddi bir barometresi olarak görülebilir.
(Hatta Bununla ilgili internette Araştırır iseniz, "Gereksiz Bilgilerin Gerekliliği" isimli Kült Makaleye ulaşabilirsiniz)

Matematik gerçekte soyut mudur?
Neden Kullanırız Matematiği ?
Nasıl Oluştu? Ya da hep var mıydı ?

Bilindiği hayatın her alanında Matematik kendisine yer buluyor ve hayatımızdan bir şekilde hiç çıkmıyor. Her halükarda bir yerlerden alışveriş yapıyoruz ve hem cebimizdeki para ile alabileceğimiz ürün hesabında hem de para üstünü alırken yine Matematiğe ihtiyaç duyuyoruz.
Peki şu soruyu hiç düşündünüz mü?

Matematik insan aklının ürünü bir icat mı yoksa biz zaten orada duran ve ismi Matematik olan bir gerçekliği zamanla keşif mi ediyoruz?

Çok küçük yaştan itibaren matematik eğitimi alan ve daha aldığı ilk dakikadan itibaren ‘Bu benim ne işime yarayacak?’ sorusunu soran çocuklara ilk anlatılması gereken aslında bu yazının konusu olan mevzular olmalı. Çocuk, gerçekleri ilk başta öğreneceğinde, olaya sizce yukarıdaki gibi bakabilir mi?

Düşünsenize Fibonacci Sayıları' nın Tavşanların Üreme Döngüsü ile ortaya çıktığını, sonra doğanın her tarafında; çiçekli bitkilerin yaprak sayılarının, galaksilerdeki spirallerin vs. bu diziyi takip ettiğinin gözlemlendiğini bilmesi;

Grup Teorisi ve simetriler (ve simetri grupları) kuantum kuramından neredeyse yüz yıl önce matematikçilerin tamamen soyut olarak geliştirdikleri bir kavramken şu an doğadaki mevcut tüm parçacıkların bir simetri grubunun elemanları olduğunu görüyoruz.

Yani buradan şu sonucu çıkarmak mümkündür; Aslında Matematiksel ifadelerin türetilmesi ve bunlara belli işlevler kazandırılması bir icat veya keşif yoluyla olmuş olabilir ama aslında matematik doğada hep vardı.

Pi Sayısı, Asal Sayılar, Fibonacci Serisi, Altın Oran vb. baktığınız zaman sadece doğada keşfedilmeyi bekliyor. Yani Matematik sizi çağırıyor.
Bilimlerin en üstünüdür.
Bilimlerin en üstünüdür.
kainatın içine ve bütün bilgilere, bütün alanlara sızmıştır, ayıklanmaz, mecbur sevecez.
çeşit çeşit geometrik hesaplar barındıran derstir. trigonometrik fonksiyonlar, ters trigonometrik fonksiyonlar, türevleri&integralleri, terslerinin türevleri&integralleri; hiperbolikler, hiperboliklerin tersleri, hiperboliklerin türevleri&integraleri, terslerinin türevleri&integralleri; vb. adı matematik ama çoğu geometri bence.
Matematik isimli bir roman yazacağım nasip olursa. Sanatın matematik kısmını gösterip duygu kısmıyla finali yapacağım inşallah.

Aritmetik, Analitik, Geometri, Cebir diye devam eder.
Ömrümü yedi bitirdi.

Temelini yapamazsam gg. Tyt gireceek.
ünlü matematik profesörümüz cahit örf'ün çok güzel bir lafı vardır: ben matematiğe hayatımı adadım o da bana karşılığında hayatımı geri verdi.
Küçüklüğümden beri ilgi ve alakamı yönelttiğim bilim/ders.

Aslında biraz itekleme sonucu oldu desek daha doğru olur. Çünkü yaşımın 20'li yaşlara gelmesiyle aslında gerçek yeteneğimin edebiyat/sözel alanlar olduğunu anladım. Yaptığım birkaç basit ölçekli testte bunu doğruladı. eq oranım ıq oranımdan daha yüksek. Fakat sonuçta yöneldik ve sayılsalcı olduk. Şimdi meslekte matematik. Sorsan seviyor musun? hayır tabi ki. Gün boyu rakamlar rakamlar insan daralıyor. Napcan ekmek parası.
bol soru çözülüp pratik yapıldığı zaman korkulduğu kadar zor olmadığını anlayacaksınızdır.
tanımı hala tartışılmaktadır. Kaynak Vikipedi.

Matematik=aritmetik=riyaziye=cebir
Kâinatın konuştuğu dildir.
Soyut bir bilim dalıdır.
Doğada yoktur. insan zihninin ürünüdür.
Kafa çalışıyor ama Matematiğe değil.
Hala rüyalarıma giren bas belası.
anlayanın sevip saydığı, anlamayanın (bkz: ben) ise kendisinden nefret etmesini sağlayan şeydir.
biliyorum, hissediyorum ki bir gün elele vererek ortadan kaldıracağız.
üniversitede beşinci yılımda olmama rağmen hala aldığım derstir. lanet olsun senin gibi derse.
bu dersi özellikle ilkokul ve ortaokulda anlamayanlara farklı renkte kimlik verilsin. insanlar kimle muhatap olduğunu bilsin aq.
fibbionacci serisinin mod 7 çıkanları ile yapılan parçayı dinledim. ilginç.
hamster iq'lu organizmaların kabusu olan bilim dalı. siz yapmasanız da olur zaten o zeka ile.
Pratik zekayı güçlendiren bir ders. Sayısal zekası olanların daha başarılı olduğu bir derstir. Nedense benim matematik ile olan yıldızım hiç barışmadı. Sevemedim bir türlü. Geçer not almak bana yetiyordu lisedeyken.
kimine bulmaca kadar kolay gelen kimine ise saatlerce dinleyip anlayamayacağı bir derstir.
doğru her zaman tektir asla iki doğru olmaz.