bugün

italya'da Tiren Denizi kıyısında, 170.000 nüfuslu bir şehirdir.
şehrin futbol takımı için;
(bkz: a s livorno calcio)
1553 yılının Mayıs ayında emrindeki 60 kadar çektiri ve şebek tipi kadırga ile italyan sahillerini vurmaya çıkan Turgut Reis, Toskana sahillerinde neredeyse yağmalamadık kasaba bırakmamıştı. 16. yüzyılın en güçlü donanmalarından birine sahip olan Pisa'nın 30-40 kilometresindeki kasaba ve adaların Turgut Reis ve onun yetiştirdiği denizciler tarafından sık sık saldırıya uğraması, dünyanın en özgürlükçü kentlerinden birisinin doğmasına yol açtı! Bu kentin adı Livorno'ydu...

I. Ferdinand'ın "Toskana Grandükü" sıfatıyla duyurduğu "Leggi Livornine" (Livorno anayasası) ile Pisa kentinin liman kasabası Livorno "açık şehir" ilan edilir. Hangi ulustan olursa olsun, ister hakkında idam cezası çıkarılmış bir korsan ister bir hırsız olsun, hiçbir şekilde takibe uğramaksızın Livorno'ya yerleşebilecek, orada ticaret yapabilecek hatta dininin gereklerini yerine getirebilecekti. Bu kanunun iki istisnası vardır; sahte para imalatçıları ve katiller bu korumanın dışındadır.

Kanunun tam metni, eminim sizin de ilginizi çekecektir:
"Hepiniz, hangi ulustan olursanız olun, Doğulular, Batılılar, ispanyollar, Portekizliler, Yunanlar, Almanlar, italyanlar, Türkler, Berberiler, Ermeniler, Persler ve diğerleri [...] size temin ederiz ki [...] bu topraklarda tamamen özgür ve her türlü kovuşturmadan uzakta bir şekilde, bu topraklara gelmenize, kalmanıza, aileleriniz ile geçiş yapmanıza ve yaşamanıza, geriye dönme zorunluluğu olmaksızın oturmanıza, istediğiniz zaman dönerek Pisa kenti ve Livorno topraklarında yaşamanıza izin veriyoruz..."

Kanun kaçaklarının ve korsanların yakalanma korkusu olmaksızın ticaret yapıp gerekirse sığınabileceği bir "açık kent" ilan edilen Livorno, italyan Yarımadası'nın tek çok kültürlü yerleşim merkezine dönüştü. içinde Türk, ispanyol, Portekiz, Maronit, Flaman ve Musevi mahalleleri olan kent, çok kültürlü ve hatta "laik" diyebileceğimiz bir yönetime kavuştu. ilginçtir, Müslüman cemaati içinde özellikle Türklerin adı, Hz. Meryem'in büyük bir ikonasının şehrin sokaklarında dolaştırıldığı bayrama "Hz. Meryem bizim dinimizde de kutsaldır" diyerek katılmaları ile şehir kayıtlarına geçiyor. 1742 tarihli kent meclisi yıllığından, Türk bayramlarının da Livorno'da kutlandığını görüyoruz!

Katolik italyan Yarımadası'nın aksine, burası özgürlüklerin yeşerdiği, her türlü sanatçı ve aykırı tipin sığındığı bir liman kenti oldu. Sanayileşmenin başladığı 19. yüzyılda kentin liman ve tersaneleri etrafında yoğunlaşan ekonomisi, doğal olarak Livorno'nun anarşist ve komünist akımlardan ilk etkilenen bölgelerden birisi olmasını sağladı.

italya'nın "Kızıl Livorno"sunun doğuş hikâyesi böyle. Kentin böyle ilginç bir tarihçesi olunca, futbol takımı da anti-faşist bir karaktere sahip oluyor haliyle... St. Pauli'nin tribünlerini anlatmıştık, orada sallanan yapay penis ve korsan flamalarının yerini burada Filistin, Küba ve çeşitli komünist parti bayrakları alıyor . italyan Komünist Partisi'nin de (PCI) doğduğu bu kentte taraftarlar, oyuncuları coşturmak için Enternasyonal'i söyleyip, "Bandiera Rossa" (kızıl bayrak) ve "Ciao Bella" ile dans falan ediyorlar.

Livorno kentinin futbol takımı, iki yıl önce Irak'ın Nasıriye kentinde görev yapan italyan askerlerine yapılan bir intihar saldırısı sonrasında 34 italyan askerinin öldüğü günlerde gündeme damgasını vurmuştu. Ölen askerler için tüm italya'da maçlardan önce bir dakika saygı duruşu yapılırken, Livorno tribünleri "Nas-si-ria! Nas-si-ria!" diye tempo tutmuştu. Bunun italya'da nasıl tepki çektiğini, sanırım tahmin ediyorsunuzdur.
italya komünist partisinin kurulduğu şehir.futbol takımının maçları parti mitingi havasında geçer hele lazio ile oynanan maçlar seyre değerdir.
tek geçim kaynağı dünyaca ünlü limanı olan italya'nın en ufak şehirlerinden birisidir. nüfusu ve yüzölçümüne ters orantılı bir üne sahiptir. bunun da sebebi futbol takımıdır diyebiliriz. dünyadaki ender devrimci takımlardan birisidir ve ufacık bütçesiyle holding takımlarına kafa tutmaktadır. enteresandır ki kadroda her zaman bir yıldızı bulunmaktadır. takımın yıldızı takımdan gitmiş olsa bile lucarelli'dir. kolundaki livorno dövmesi ile şehirde herkesten çok sevilmektedir. ayni zamanda italya komünist partisinin en sağlam kalesidir. futbol takımının taraftar grubu "brigate autonome livornesi" ile besiktas "carsi" grubu dünya işçi takımları birliğinde beraberlerdir.
italya' da, Tiren Denizi kıyısında Toskana bölgesi içinde yer alan ve "açık şehir" ilan edilen yer.
italyan sehri. sehrin suan ki statüsünü merak etmekteyim, halen kanun kacaklari rahat rahat yerlesiyor mu ?
iki gün sonra şehrimizde atacak nice yüreğin bu şehre gelme nedeni olacak futbol takımına sahip şehir.
italya'nın köklü şehirlerinden biridir.
italya gibi dünyanın en zorlu liglerinden birinde endüstriyel futbolun lanetine takım ruhuyla ve enternasyonel bilinç ile direnen son yıllarda bütün dünyada ekol olan sosyalizmin kalesi şehir ve futbol takımı.
livorno ismini duyunca nedense aklıma taverna geliyor.

allah hayırlara getirsin.
osmanlıların matbuat ve evrak için gerekli kağıtları getirirken kullandıkları liman. herneyse o zaman artık nasıl transkribe ettilerse bu ismi alikurna diye çevirmişler. ondan sonra da italyadan gelen kağıtların ismi alikurna olmuş.
1807-1814 arasında napolyon'un fransız imparatorluğunun bir parçası olmuş italyan kenti. o dönemde livorno, pisa, elba adası ve volterra ilçelerinden * oluşan Méditerranée département'ın * merkeziydi.
surinam'ın başkenti ve 10 bölgesinden biri olan paramaribo'da bir ressorten.

bölgenin diğer yerleşim birimleri için:

(bkz: paramaribo/#8486901)
a s livorno calcio isimli bir futbol takımı vardır. yani livorno diye bi takım yok gençler, takımla ilgili olanları ilgili başlığa yazıyoruz, hadi bakalım.
aylar sonra deniz özlememi gidermiş olan italya'nın küçük ama güzel,pisa 'ya trenle 20 dakika uzaklıktaki şehiri.
italya'nın baba bir şehri olabilir ama takımı değildir.
(bkz: komünist) kardeşlik.
Peirmario Morosini'yi çok acı bir şekilde kaybetmiş güzide bir klübe sahip şehirdir.
http://galeri.uludagsozlu...r/adana-demirspor-251065/
Livorno, italya'da, Toskana bölgesi içinde aynı ismi taşıyan Livorno ili'nin merkezi bir komündür. Livorno Tiren Denizi kıyısında 160 bin nüfuslu bir şehirdir. bir sosyalist olarak mutlaka burada yaşlanmak isterdim. özgürlükçü akımlardan etkilenen kent, asıl büyümesini Medici ailesinin Toskana Grandüklüğü'nü üstlendiği dönemde yaşadı. 1587'de I. Ferdinand'ın "Toskana Grandükü" sıfatıyla duyurduğu "Leggi Livornine" (Livorno anayasası) ile Pisa kentinin liman kasabası Livorno "açık şehir" ilan edildi. bir dönemler milliyet gazetesin'de ece temelkuran sık sık bahsederdi bu cennetsi kentten. Hangi ulustan olursa olsun, ister hakkında idam cezası çıkarılmış bir korsan ister bir hırsız olsun, hiçbir şekilde takibe uğramaksızın Livorno'ya yerleşebilecek, orada ticaret yapabilecek hatta dininin gereklerini yerine getirebilecekti. Bu düzenlemenin ardından Akdeniz'in en önemli ticaret merkezleri arasına giren şehir, kozmopolit ve özgürlükçü tarzını bugüne değin yitirmedi. Livorno, 1921'de italyan Komünist Partisi'nin (PCI) doğuşuna da tanıklık etti. Kent bugün bile italya'da solun kalelerinden biri olarak varlığını sürdürmekte. livorno'nun dünyaca en çok tanınan özelliklerinden biri endüstriel futbola karşı muhalif bir duruş sergileyen as livorno calcio takımı ve taraftarıdır. her maçlarında ernesto che guevara posteri açılır, çav bella söylenir...
herkese renkli günler
özgür bir şehirdir. as livorno adlı futbol kulubüne ev sahipliği yapmaktadır.
ligurya denizi kıyısında bulunan "açık şehir." yani bir katil ya da bir hırsıza orada yaptırım uygulanmaz. hangi ırktan, dinden ve hangi ülkeden olursa olsun orada yaşayabilir.

görsel
Sol görüşün hakim olduğu şehir.
Son olarak tribünlerinde kobane'ye destek pankartları açmışlardır.
görsel
Adana demir spor'un kardeş takımıdır. Taraftarları adana'ya maç izlemeye gelirler. Gomünisttirler.