bugün

farklı dili konuşan iki insanın, anlaşma aracına lingua franca diyoruz. dünyanın lingua francası ingilizcedir.
(bkz: ortak dil)
anadili farklı olan bireylerin ortaklaştığı dildir. türkiye'nin lingua franca'sı türkçe'dir. dünyanınki ise ingilizce'dir.
bir zamanlar fransızca idi. diplomasi terimlerinin bir çoğunun fransızcadan gelmesi bundan.
farklı dilleri konuşan toplulukların anlaşma dilidir.
avrupada ingilizce, afrikada swahili gibi.
ya da eski zamanlarda hıristiyan dünyasının latincesi, islam dünyasının Arapçası...
Lingua Franca italyanca kökenli 'ortak dil' manasına gelen sözcüktür (bugün için ingilizce). Çok aşina olunan bir tabirle Frenk dili diye de tercüme etmek mümkündür.
tanım: ortak dil

normanların yerleşimiyle birlikte başlayan süreç dönem dönem farklı sebeplerle ingilizcenin yayılmasını ve yerleşmesini sağlar. en ilkel bakışta istila ve asimilasyonla, dinsel sebeplerle oluşan bağlarla, coğrafi temaslarla, en önemlisi ticaretle, kolonizasyon etkinlikleriyle, bilim ve bilgi devrimleriyle ve son olarak da sosyal medya, internet etkileşimleriyle beslenen büyüyen ingilizce dünyanın lingua francasıdır.

ingilizce karşısında dile dayalı milliyetçi bir tavır takınmak toplumun dibini eşmektir. finanstan sanata, bürokrasiden modaya eğitime bilime her alan ingilizce kapısıyla milyarlarca insana açılabilmektedir. ingilizceyi milliyetçi duygularla dışlamak, kendi milletini bu alanlardan alıkoymak adeta dünya toplumları arasında hayalet bir konuma sokmaktır.

ölümsüzlüğü bile bulsanız, sizi anlayacak insanlar yoksa, karanlık ve kapalı bir kutudasınız. gösterseniz soğurulur, anlatsanız duyulmaz. bugün ingilizce bilmeyen herkes, her toplum o kutunun içinde yaşıyor. artık temaslarımız bireysel ve bireyselliğimizi göstermek için hiç olmadığı kadar fırsata sahibiz. fırsatlar yalnızca ingilizce konuşmacılarına açık. aksi halde söylediğin her şey kendi içine yığılıp yok olan ses kalabalıkları sayılabilir.

dil kültürse, bırakın kültürünüz evrensel bilgiyle zenginleşsin. ingilizceye düşman insanlar, bu topraklardaki insanları yüzyıllarca bilimden, sanattan korkutan zırcahil canavarlardan farksızlar.