bugün

kumru, aslında sesi güzel sayılan, muhabbet kuşu, kanarya gibi kuşlardan daha huzur veren sese sahip kuştur. "vuguuk vuk - vuguuk vuk" sesleri ile sabah serinliği ile ürpertebilme yeteneğine sahiptir.

karga ile de ezelden beri kavgalıdır. bunu dışarıdan görmek pek zordur fakat, sanılanın aksine kumru kargadan daha güçlü ve kargayı dövüp, istediği alana konuşllanabilir kumru kuşu...
Çoğu diğer dillerde "Türk güvercini" denir.
ordu'nun güzel ilçesi. merkezinden elekçi deresi geçer. küçük ama hoş bir yerdir.
sadece izmir'de yapılır. kendisine has ekmeği vardır. o ekmek olmadan yapılan şeye kumru denmez.
izmir'in çeşitli yerlerinde çeşitli şekillerde yapılan, ama en lezzetlisinin sokakta seyyar satıcıda bulunduğu, içinde sadece domates, peynir ve biber barındıran, gevrek(izmirliler anladı yine) şeklinde ekmek.
kumruyu kumru yapan ekmeğidir. en güzeli çeşme'de şevki'de yapılmaktadır. ancak kumrunun yanında getirdikleri mayonez dandik olup mide bulandırmakta, sadece yağ tadı vermektedir. calve gibi limon kokusu ve tadı veren bir mayonez kullanmalarını temenni ediyoruz.

ayrıca kumru ekmeği çeşme yıldız sitesindeki fırında da yapılmakta, içi boş bir şekilde de ekmek gibi afiyetle yenmektedir. ancak bu fırının önünde sabahları uzun bir süre sırada beklemeyi göze almak gerek.
şükriye tutkunun yorumladığı, kumru adlı diziye de jenerik olmuş şarkı.

Kanadı kırık kumrucuğum
Gamzesi gül yavrucuğum
Can eriyor ay can eriyor

Bir an silinir zaman
Zaman içinde
Gidenler bilinmez
Kalan içinde

Sus söyleme
Daha henüz vakit erken
Gözlerin dolu dolu
Göğsüne süzülürken

Diner fırtına
Diner gözyaşı
Söner her ateş
Usul usul
için yanar

Pencerede ay içimde yıldız
Yaktı bu imansız ay gız.
camın önüne koyduğum ekmekleri yerken başını yamultup bi taraftan beni süzen güzel kuş. sevdiği olmadan bi lokma yutamayan kuş. aşk kuşu...
öğrenci evimizde beslediğimiz güvercingillerden bir kuş türü. çok nazik bişedir aynı zamanda. yuvasındaki yemlerin bi tanesine bile dokunmazken elimle yedirdiğim zaman anasını bile ağlatır. sevimli yaratıklar kategorisine adaydır.
cesmede gece yarisindan sonra yenmesi makbul muazzam, dillere destan atistirmalik.
birbirlerini cok seven, birbirlerine cok yakisan ciftler icin kullanilan bir kus turudur. Senede iki yumurta yumurtlarlar. zaten bu yuzden cifte kumrular deyimi ortaya cikmistir. ayni mutluluktan ucan sevgililer gibi yumurtadan çıktıktan 18 gün sonra uçarlar. Türkiye'nin yerli kuşlarından olmayan kumru 19.y.y da kafeslerde beslenmek üzere Ürdün gibi ortadoğu ülkelerinden getirilmiştir. Bazılarının doğaya bırakılması ve iklim koşullarına uyum sağlayarak üremeleri sonucu yaygınlaşmışlardır.
sözlerini isra gülümser'in yazdigi muzigini iskender paydas efsanesinin yaptigi harika sarki. saba tumer'deki canli performansi daha başka olagan ustu. inanilmaz enerjik mutlaka izlenmesi gereken performanslardan.
ankarada olmayan, olsa da olmayan, izmir güzelliği.
izmir in en güzel yiyeceklerinden biri. özellikle çeşme' de yenilen kumrunun tadını başka hiç bir yerde bulamasanız da, yine de yemeye doyamayacağınız yiyecek.
egeli değilseniz size sadece bir kuşu hatırlatacak çayın yanında on numara gidecek yiyecek.
aç bünyelerin gecenin 2.30 unda üşünmeden kalkıp yemeye gitmesini saglayacak kadar enfes yiyecek.akabinde kumsala gidip soguk biralarda içildimi bir yaz gecesi yine gayet güzel degerlendirilmiş olur.* *
güvercin beslerken tok açın halinden anlamaz diyip beslediğim güvercine göre ufak kuş türü. Eşlerine çok bağlıdır. güzel ötmesi sebebiyle bir çok kuş sever besler bu hayvanı.
denizden once, denizden sonra, mekandan once, mekan cikisi, acikinca, sicak basinca, gece ruzgardan kasinca bunyeyi rahatlatmaya birebir cilgin izmirli.
şu mesajı yazmama sebep veren kuş türüdür..
harika sesine kurban olduğum hayvan..
öt,durma öt..
iki ucu sivri üzerine susam serpiştirilmiş sandviç ekmeğinin adıdır aslında. En büyük özelliği hamurundadır. izmir dışında bulunması zor olsa da gerçek kumru ekmeğinin hamuru nohut mayasıyla tutturulur. Orijinal kumru, tek tarafı kızarmış kaşar, domates ve sucukla yapılır. Son zamanlarda sucuk yerine salam da kullanılmaktadır. Orijinal kumruyu yani nohut mayasından yapılanını kumrucu aykut' ta bulabilirsiniz. Orijinal bir kumrunun hazırlanma süresi 15 dakikadır. Alevsiz ateşte ekmek iyice kızartılmalı ama asla yanmamalıdır.
odamın penceresinde on yedi gündür yumurtasını bekleyen bir dişi kuş.
hakkında "kumru dünya ise onun tanrısı şevkidir" şeklinde, kara gomlekli tarafından söylenmiş bir söz bulunan çağımızın icadı. gıda demek istemiyorum kendisine zira kendisi gıda olamaz. gıda desem, iki ekmek arasında sucuk, domates, peynir, salam koyuyorlar demem de gerekir ki bu da kumru dediğiniz şey sandviçe işte dedirtir millete. ama öyle değil. öncelikle ekmeği farklıdır kumrunun. şöyledir:

http://www.cesme.gen.tr/Images/thingstodo/kumru.jpg

ayrı bir tat verir o. içindeki malzemeler de kızartılır, özel kaşarı konulur ve servise hazır. kolayla içilmez. içilir de o zaman kumru olmaz. ayranla içilir, eker ayranla. ayran eker değilse onla da içmeyin. ve çeşmede yiyecekseniz kumrucu şevki'de yapın bu işi. tam denizin dibinde, of of of. ağzımın suları aktı lan.
meşhur izmir yiyeceği. güzeldir, yenir.
ordunun şirin ilçesi, gezilmesi gerekir bilhassa yaz aylarında dağların seyrine doyum olmaz deniyor. ahşap köy evlerinde, yanan soba yanında uykunun tadının hiçbir şey vermez. insanları içtendir, fındığın hasat zamanında gitmişseniz sokaklarında arabadan çok pat pat ları görürsünüz.
evimize misafir gelen, pek bir şeker pek bir tatlı ama kafasız hayvan.

yesin diye birşeyler atıyorum korkuyor, yahu onun yerinde bir güvercin olsaydı şimdiye kadar semirmişti be. neyse ki güvercinden çok daha asil ve kibar bir hayvan, kabul etmek gerekirse.

daha önce bir arkadaşla konuşurken kumru ötmeye başlamış, arkadaş da espriyi patlatmıştı.

-sınav kuşu olum bu!
anlamadım tabii. sınav kuşu, ne alaka??
arkadaş açıkladı:
-ya sabah yumuşak kurşunkalemini, silgini alırsın. elinde sınav belgesi, miden guruldayarak sabahın köründe boş sokaklardan geçersin. o sokaklarda sadece tek bir ses vardır. "guguk guk" sesi. o yüzden bu kuşun sesini ne zaman duysam aklıma öss falan gelir.

doğru bir yaklaşım ne demeli.