bugün

çakma fizikçidir. zirvede tanıdım kendisini böyle bi pısırıktı. yazdıklarındanda belli hani. ama eğlenceli birine benziyo.
atomunda atomalatı parçacıklardan (kuantlardan) meydana geldiğini öne süren teori...
ışık ile veri iletimini sağlaması umulan teori.
kafir icadıdır. müslüman adamı enterese etmez. gavurların üstüne reçel sürüp güneş altına yatırılmasını öngören ilim.
(bkz: fizik)
teori olarak hemen hemen her şeyi çözmüşken, kimya bölümünde okutulan ders olarak ele alındığında atom çevresindeki elektronun yerini bulmaya odaklanmış konudur. ayrıca entelimsi insanımsıların olduğu toplumlarda quantum bildiğini söyleyip işkembe-i kübradan sallamak ayrı bir artı puan kazandıracaktır. söylediklerinizin doğru olmasıda okadar önemli değildir ne de olsa karşınızdakinin kuantum bilme ihtimali nerdeyse sıfıra yakındır...
son dönemde hakkında onlarca kitap çıkan ama hiç birisinin gerçek anlamda kuantumun ne olduğunu anlatmayan bir suru yayın evi sahibini zengin eden. Fiziğin bir parçası olmaktan çıkıp insanların düşüncelerini kontrol edebilmek için öğrenmeye çalıştıkları (ki bunu faydası olmadığını anlayacaklar) atom altı parçaların hareketini inceleyen birbiriyle olan etkileşimini inceleyen bilim dalının genelleme yapılmış hali.
Fizikte sonuna mekanik ya da elektrodinamik sözcükleri eklendiğinde teori haline dönüşen, orijinali quantum olan, türkçecilerin ise kuvantum olarak isimlendirdiği kavramdır. Latinceden devşirmedir ve en orijinal hali quantus:ne kadar? dır.

Sözlük anlamı miktar,yekün gibi manalara gelmektedir. Fizikteki kullanımı Max Planck ın kara cisim ışıması çalışmaları sırasında E=hv gibi formüller ortaya atması üzerine bilimsel literatürde yerini almıştır. Bu noktada fizikteki genel anlamı şudur. Doğa sürekli bir akış halinde olmayan kesikli sıçramalardan yani kuvant lardan meydana gelmektedir. Yani maddenin yaydığı radyasyon sürekli bir akıntı değil, kesikli fışkırmalardan oluşur ve bunlar tam birimler halinde olabilir kesir olarak ifade edilemezler. Planck ın bu tezi ve kanıtları çerçevesinde yapılan deneyler bu tamsayı kuvantlara, yani enerji paketlerine bağlı olarak geliştirilen kuantum mekaniğinin gelişmesine neden olmuş,Einstein ın foto elektrik etki üzerine söyledikleri ve Niels Bohr, werner Heisenberg, Erwin schrödinger, max born, paul dirac, wolfgang pauli, john von neumann gibi bilim adamlarının katkılarına James clark maxwell in manyetizma bulguları da eklendikten sonra olgu kuantum elektrodinamiği:K.e.d.i olarak abarmış bir kuram şeklinde literatüre girerek dünyayı değiştirmiştir.
enerji paketçikleri.
ışığın en küçük halidir(kuanta).bu kuantaya bir dalganın eşlik ettiği düşünülür.bütün enerjinin en temel halidir.maddeyide yoğunlaşmış enerji olarak düşünürsek maddeninde en temel halidir.
Fiziğin, hakkında en az şey bilinip üzerinde en çok konuşulan alanıdır, ki bu konuda en çok konuşanlar da ne yazık ki fizikçiler değildir...

Söylenenin aksine newton fiziğini yıkmamıştır; öyle bir suçu günahı yoktur. Newton mekaniği hala dimdik ayaktadır, ki fizikçiler buna "klasik mekanik" derler...

Yine söylenenin aksine "biliminin bir dalı olmaktan çok daha öte, bir felsefesi bakışın.." değildir, bizzat fizik ve hatta matematiğin en hayranlık uyandırıcı buluşlarındandır. Bu nedenledir ki felsefeciler anlamakta güçlük çekerler. Ne yazık ki kuantum mekaniğini anlayabilmek için ciddi bir matematik görgüsüne gereksinim vardır... "anlayabilmek"ten kasıt kuşkusuz matematiğidir, kuramın felsefi sonuçları hayal güçlerini zorlar, ancak bunun ilacı ne yazık ki felsefecilerde değil, matematik bilen fizikçilerde aranmak zorundadır... schrödinger'in kedisi, belirsizlik ilkesi ya da epr paradoksu gibi kavramları, barındırdığı matematiksel denklemler silsilesini bilmeden ağza almak gaflettir...

Kuantum kuramını e=mc^2 ile ilişkilendirmek hata olur, çünkü, einstein'in bu eşsiz denklemi, görelilik kuramıyla özdeşleştirilir... Einstein'in kuantum mekaniğine katkıları yadsınamayacak kadar çok olsa da, kuantum kuramını inşa edenler arasında ilk sıralara pek girmez...

sivil sözlük alıntısıdır
(#6945891) entrysini okuduktan sonra yüzümdeki ifadeyi geçirebilmek için 300 tane limon suyunu tek dikişte içmek zorunda kaldığım yazar.
zekice yazıları olan sözlük yazarıdır.
gotumuzden sallamiyoruzun kaynagi olan vikipidiayi* kaynak gosteren yazar. turksolu dergisinin gotunden salladigi yazilari kaynak gostermedigi icin kendini bilmezlerce teshir edildigi dusunulmekteysede ciddiye alindigi icin mutlu.
imla kuralları sözlük formatından saymamaktadır sanırsam. eğer uymayacaksan formata ne işin var efenim sözlükte.
(bkz: tez uçurun kellesini)
#7253838 nolu entrysi ile ahlaki sinirlari zorlami$ yazardir. bir insanin, karisinin kendisini aldatmasini bile siyasi rant olarak sozluge aktaran, bunu da gururlanarak yapabilen bir insandan korkarim ben arkada$. siyasi yonden bir insan bu a$amaya geldiyse eger; ailesini bile siyasi meta olarak gormekten cekinmez. ayrica kendisine ozel mesaj yoluyla sevgilerimi ilettim.
superposition(süperpozisyon), bir elektronun aynı anda atom çekirdeğinin her yerinde olabilmesi (herşey heryerdedir gibi bişeye çıkıyor)

wave/particle duality(parçacık dalga ikilemi), ışık hem dalga hem de parçacık olarak hareket edebilir ve bu gözlemci etkisiyle belirlenen birşeydir.

entanglement(dolaşıklık), evren big bangden bu yana bir bütün halinde dolaşıklık halindedir. yani aynı yerden hareket eden 2 elektronu ne kadar uzaklaştırırsan uzaklaştır ister birisini andromeda galaksisine isterse samanyolunun öbür ucuna gönder birine birşey olursa diğeri de aynı tepkiyi gösterir, dengeleme vardır (bkz, dr quantum, entanglement yazın orda açıkça açıklar benden bu kadar...)

dolaşıklıkta ışık hızını geçme söz konusu değildir ve bu yüzden Einstein'ın 'E=mc2' sine ters düşmemektedir. yani başlangıçtan beri hep dolaşıktı ışık hızını geçen bir bilgi alış verişinden söz edilemez
öyle işte...

kuantumun temel olarak söylediği şeyler hemen hemen bunlardır, belirsizlik ilkesi ise; bir atomun etrafında dönen elektronun aynı anda momentumunu ve konumunu belirleyememek, yani birini ne kadar belirlerseniz belirleyin diğerinin durumu belirsizleşecektir, ama klasik fiziğe göre(Newton, maxwell) bu belirlenebilir olmalıdır...

Kuantumu klasik fizikten ayıran en temel özellik budur: Belirsizlik ilkesi.

Bununla beraber Laplace'in şeytanı teorisi çökmüş ve kainatta özgür iradenin olduğu ispat edilmiştir.
Laplace'ın şeytanı kainatın başından beri şu an okuduğunuz yazıyı bilen ve hesabını buna göre yapmış bir şeytan en iyi hesaplamayla bu anınızı bilebilir. ancak kuantum fiziğinde böyle birşeyden söz edilemez, daha atomun etrafındaki elektronların dahi yerini belirlemek imkansızken...

Ne demek tüm bunlar? bir Tek akıllılığın olduğunu ve tüm bunların tesadüf olamayacağını gösterir.
ingilizce biliyorum diye hava atan okumuş cahil. kendisine boyama kitabı hediye edeceğim.
son derece anlaşılmaz şekilde anlatılarak iyiden iyiye boku çıkarılmış konudur .

aslında öyle karışık olarak anlatanlarda hiç bir bok anlamamıştır. bilmedikleri için sikimsonik ezbere ifadelerle gevelemeketedirler.
hayatinin hicbir doneminde ingilizce biliyorum diye hava atmamistir ve dahasi bu tur insanlarla hep dalga gecmistir ve sozluk tabiri ile ayari vermistir. istiyorsaniz bakiniz: (#8269030)
Atom altı parçacıkların tuhaflıklarını anlamaya çalışan, en yetkin bilim adamının bile bir bok anlamadım ben bu işten dediği olaydır.
Fiziği ve felsefesi olamak üzere 2 ye ayrılan bilim dalı bir hayli karmaşık ve zorlayıcıdır bir okadar da bilgi kirliliğine maruz kalmıştır.
pek meraklısı ve inananı olmasam da sözlük baaağyanlarının ekserisinin konuyu çok ilgiyle takip ettiklerini biliyorum.

Kuantum Olumlama Nedir ve Nasıl Yapılır? üzerine ilginç sayılabilecek bir makale için;

http://www.r2d3dergi.com/...a-nedir-ve-nasil-yapilir/
"yaşamın sadece bir rüya olduğu" düşüncesini savunan teoridir.
Zaman yok mu ? Eren kopyadır...
Dahası evrende sonsuzluk varsa,bizde sonsuzuz,kopyalarımız diğerdünyalarda görüşleri mevcut.
Gündemdeki Haberler
güncel Önemli Başlıklar