bugün

-kolesterol diyet-
Kolesterol diyetinde bitkisel kaynaklı beslenme esas teşkil etmektedir. sebze ve meyve tüketimi kolesterol diyetinin önemli bir aşamasıdır. Ayrıca hayvansal kaynaklı bir gıda olan yumurta bile diet kolesterol kapsamında değerlendirilir. Bitkisel besinlerin bir miktarda da olsa yağ içeriği söz konusu olsa da kolesterolde bir artışa sebebiyet verecek düzeyde değildir.
Diet kolestrollü besinlerin alımının artması veya günde bir tane yumurtanın tüketilmesi insanlarda koroner kalp hastalıklarının görülmesinde bir risk teşkil etmediği yapılan çalışmalarla belirlenmiştir.
Sağlıklı beslenme ve düzenli egzersizle, kökünden halledilebilecek sorun.
Çözümü basit!
halk arasında''golesteron'' olarak bilinir.
tüm canlıların bünyesinde bulunan ve vücudumuzda özel görevleri olan ancak, kandaki oranı belli sınırları aşınca zarar veren bir maddedir.sağlıklı bir insanda kolesterol oranı, 100gr kanda 250mg'dır. lipoprotein yapısında da bulunur.
kolesterol. kanda haddinden fazla olmasından dolayı kalbe giden damarların tıkanmasına sebep oluyor. geçen yıl kalp krizi yaşadım. açık kalp ameliyatında üç damar değitirildi. şu anda sağlığımda hiç bir sorunum kalmadı. kolesterol un yükselmesine sebep olan gıdaların başlıcası hayvansal yağ ve yumurta kırmızı et den de uzak durmak gerekiyor.
yaşam için gerekli olan yağımsı maddedir.beyin,sinirler,kalp,bağırsaklar,kaslar,karaciğer olmak üzere tüm vücutta yaygın olarak bulunur.fazlası zarardır.
insanlar gibidir. iyisi ve kötüsü vardır.
her insanda belli düzeylerde bulunan ve olması gereken, normal üstü düzeyde olması halinde kalp damar sertliğini ve tıkanıklığını kolaylaştıran yağımsı madde.
ama çok tehlikeli bir şey değil. orta yaşı gelip geçmiş insanların pek çoğunda normalin biraz üzerinde kolestrol bulunur.
günümüzde iyisi kötüsü diye bir ayrım bulunmadığını, özünde masum ve zararsız bir şey olduğunu iddia eden ve yağ ve hayvansal gıda tüketimini teşvik edip un ve şekere nefret kusan canan teyze gibi uçuk kaçıklar türedi.
ancak margarinden uzak durmak ve kanı yağlandıran dişarı işi etli yiyecekleri mümkün olduğunca az tüketmek bu hususta yeterli olacaktır.
kolestrol ilaçları ise çok zararlıdır, karaciğer yağlanması büyümesi başta olmak üzere pek çok hastalığı tetikler ve ciddi yan etkileri vardır. uzak durun derim.
Hayvansal ve bitkisel yağların içerisinde bulunan, karaciğer tarafından sentez edilen bir maddedir. Kanda normalden fazla bulunması halinde, damar sertliğine neden olur.
türk insanının hayatına becel reklamlarıyla girmiş olan sağlık problemi...
bir senedir her sabah yumurta yiyorum ve kolesterolüm şuan üst sınırda. diyetisyene gittim haftada sadece iki yumurta verdi. tabi beslenme alışkanlığım da biraz değişti bunun için sadece yumurtayı suçlamamak lazım...kolesterol kiloyla falan çok alakalı değildir çok zayıf insanlarda bile görülebilir. şu siteyede göz atmanızı öneririm.

http://kolesterolnasildusurulur.com/
yıllardır şu besinde kolesterol var , şunun oranı yüksek diye duyulan ama çoğu insan tarafından ne olduğu bilinmeyen şey.

Şey, çünkü bilmiyorum.
yağlı yersen yükselir.

sağlıklı ve uzun yaşamak istiyorsan; yağsız, tuzsuz ve tatsız ye.

tabii buna yaşamak denirse...
yaşlıların yükseleni.
sanılanın aksine ateroskleroz'un nedeni değil sonucu olarak vücudda biriken moleküldür..damar endotel tabakasında oksidatif stresi arttıran diabetes mellitus,gut hastalığı,sistemik lupus vb otoimmun hastalıklar gibi patolojiler nedeniyle bir sonuç olarak artar..ayrıca diyette omega-3 ve faydalı bitkisel yağların eksikliği de kolesterol artışında bir risk faktördür..hareketsizlik,sedantif yaşam,aşırı stres,insülin direnci ve yoğun karbonhidrat tüketimi de kolesterol artışına yol açmaktadır..

kolesterol artışındaki bir diğer önemli risk faktörü ise postprandial hiperglisemi(yemek sonrası kan şekeri yüksekliği) ve postprandial hiperinsülinemi(yemek sonrası insülin hormon yüksekliği)'dir..yemekten sonraki periyotta kan şekerinin herhangi bir zamanda 120 mg/dl düzeyini geçmesi, damarlarda hasarlanmaya yol açmaktadır..benzer şekilde yemek sonrası insülin hormonunun da kan şekerine paralel olarak aşırı artması, damar endotel tabakasında growth etkisi yaratmakta ve endotel bütünlüğünü bozmaktadır..

yani görüldüğü gibi kolesterol yüksekliği bir neden değil sonuçtur..dolayısı ile kolesterol düzeyi yüksek olan kişiler kolesterol düşürücü statin ilaçları almak yerine ''Kolesterolü yükselten nedeni'' bulmalıdırlar..bu neden gizli diyabet olabileceği gibi tirodit de olabilir..yada behçet hastalığı,lupus hastalığı vb gibi otoimmun bir iltihabı hastalık da olabilir..bu yüzden serum kolesterol düzeyi 300 mg/dl seviyesinin üzerinde olanlar çok kapsamlı bir check up'dan geçmeliler tam teşekküllü ve kaliteli bir hastanede..sanılanın aksine beslenmenin,kolesterol üzerinde çok fazla bir etkisi yoktur..kolesterolün çok önemli bir kısmı karaciğerde üretilmektedir çünkü..diyetle alınan kolesterol miktarı arttırkça karaciğerde yapılan kolesterol miktarı azalmakta ve 1 sene içinde denge sağlanmaktadır..

ayrıca kolesterol bilinenin aksine bir lipid değildir.kolesterol steroid yapıda katı bir alkoldür ve 17.karbon atomuna bağlı hidrokarbon yan zincirinden dolayı lipid özelliği gösterir.vücutta asetil-coa'dan kolayca sentezlenir.kolesterolden enerji üretilemez,sentezi kolay,yıkımı ise zordur ona göre hareket etmek lazım yani!