bugün

johari penceresi, kendini açma ve öz saygı süreçlerinin analizinde kullanılan bir yöntemdir. Johari Penceresi, insanın kendisi hakkında kendisinin bildikleri ve diğerlerinin bildikleri şeklinde benlik bilincinin iki boyutunun ortaya koyar. ve bu dörde ayrılır.

açık, bölge, kapalı bölge, saklı bölge, meçhul bölge.
johari penceresine göre ;
açık bölge, kişinin kendisi tarafından ve başkası tarafından bilinen bölgedir.
kör bölge, kişinin kendisi tarafından bilinmeyen, başkaları tarafından bilinen bölgedir.
gizli bölge, kişinin kendisi tarafından bilinen, başkaları tarafından bilinmeyen bölgedir.
bilinmeyen bölge ise, kişinin kendisi tarafından ve başkaları tarafından bilinmeyen bölgedir.
tiyatroda karakter analizi için kullanabilen psikososyal tanımlama yöntemlerinden biri. artık gelişen dünya düzeniyle birlikte işletme ve yönetim açısından da insan kaynakları alanında kullanılmaya başlanmıştır.
1955’te amerikalı psikologlar joseph luft ve harry ingham tarafından, grup dinamiklerini araştırırken ortaya çıkmış bir modeldir. bu modelde başkaları tarafından bilinen ancak bizim göremediğimiz kısıma “kör nokta”(blind spot) denir. özellikle yönetsel yetkinlikler, davranış yönetimi, empati, iletişim ve algı söz konusun olduğunda bu model kullanılmaktadır.

http://www.pazarlamadunya...?tabid=233&ItemId=705
Diğer adı iletişim penceresidir.baskalarinca anlasilmaya, kendimizi ve başkalarını anlamaya ne kadar açık olduğumuzu degerlendirmemize imkan verir. Bu pencere 4 bölümden oluşur : Açık ,kör , gizli ,bilinmeyen . Pencerenin içindeki her bir bolmenin genişliği , kişinin kendisini ne kadar tanıdığına ve başkalarına kendisi hakkında ne kadar bilgi verdiğine göre değişmektedir . Örneğin ; gizli bölmesi geniş olan bir kişi , kendisini belli düzeyde tanımasına rağmen ; bilgi , duygu ve düşüncelerini çevresindeki kişilerle paylasmaktan kacınmaktadır . Ve böyle kişiler hoşlanmadiklari şeyleri gerektiği zamanda açıkça konusmadiklarindan hiç umulmadık zamanlarda umulmadık tepkiler verirler .