bugün

daha çok uçakla yapılan uzun mesafeli seyahatlerde zaman farkından dolayı yaşanan rahatsızlık, afallama durumudur.
başrollerini jean reno ve juliette binoche'nin paylaştığı romantik komedi. ayrıca türkçeye iki yabancı olarak çevrilmiştir. *
Jet lag belirli zaman farklılıkları olan bölgeler arasında yapılan uçak yolculuğu sonrası ortaya çıkan fiziksel ve mental (zihinsel) uyumsuzluk sorunlarıdır. Ani zaman değişimi içsel vücut ritmlerini etkileyerek, karışıklık yaratır.(vucut saatini ayarlayan melatonin hormonu dengesini bozar) Özellikle doğu ve batı yönünde uzun uçuşlar yapılmış ise uyuma ve uyanık olma siklusu bozulduğundan meydana gelen fizyolojik değişiklikler sonucu jet lag oluşur.

Bunun sonucunda yorgunluk, depresif (saldırgan) duyguların oluşması, baş ağrısı, konsantre olamama, iştah kaybı, uyku bozukluğu, kuvvet kaybı ortaya çıkar.

Vücudun eski durumuna kavuşması ve eski ritmini yakalaması için birkaç gün gerekebilir.

Jet lag, bireyleri farklı derecelerde kavuşması ve farklı şekillerde etkiler. Bu etkilemede çeşitli faktörler söz konusudur. Bu faktörler şunlardır:
a. Yaş,
b. Önceki uyku alışkanlığı,
c. içe/dışa dönük kişilik.

Burada uyum süresi uçuş yönüne bağlıdır. Batı yönüne doğru yapılan bir uçuş sonrası uyum, uçulan iki yer arasındaki saat farkının yaklaşık yarısı kadar bir sürede sağlanabilmektedir. Doğu yönünde doğru yapılan uçuşta ise uyum, uçulan iki yer arasındaki saat farkının 1. 5'e bölümü sonucu ortaya çıkan sürede gerçekleşir. Kuzey veya güney yönüne doğru yapılan uçuşlarda bu uyum, bir duş alınarak, yemek yenilerek ve kısa bir uyku ile sağlanabilmektedir. Bu nedenle ülkemiz koşullarında özellikle Amerika'dan gelen oyuncularda bu konu göz önüne alınmalıdır.
"cöt lek" biçminde telaffuzu muhtemel hededir.
sabahin 5'inde herkes horul horul uyurken, cin gibi bir halde world of warcraft oynama sebebi. 2 gun sonra basa gelecek sey.
uçu$tan bir gece önce dı$arı çıkıp hem arkada$larla eğlenilir * ertesi gün uçakta fosur fosur uyumak zorunda kalınır bu yüzden varılacak yere ulaşıldığındaki saate uyum sağlanır.
(bkz: bus lag)
joss stone'un "mind, body & soul" albümünden bir şarkısı... severim yani güzel de bi şarkıdır.
gideceğiniz yerdeki milletin uyku saatlerine uyduğunuz taktirde 2 günde aşacağınız geçici bünye entegrasyonu.
ahan da bundan olmus kisi, yani ben, sabaha dek oturur, sabah saat 9 dan oglen 3 dek uyur. kendisini 3 te uyandiran anacigina, ya daha saat 6 beni ne kaldiriyosun der. gecenin bir vakti acikir. aksam yemegi onun icin sabah kahvaltisidir. falan filan.

allah'im nolur cabucak duzeleyim.
insan biyolojik saatinin manual ayarlanamamasının bir neticesi.
dogru tanimi "göt lag" olan durum.
beynin altinin ustune gelmesi gibi bir sey. adi guzel kendi bombok olan durum.*
Çok uçmuşun gene diyenlerin söylediklerine sebeptir; çünkü Kafatasınızdan aklınızın uçtuğu durumdur. Genelde uzak diyarlara gidenlerin başına gelir zaman mevhumundan kaynaklanır. önlemek için dünyayı durdurmak gerekir ki pek mümkün değildir. uyuyun geçer bir iki güne bişeyiniz kalmaz.
work and travel donus sezonu olmasindan, feys de ya da msn listenizde bu aralar rastlayabileceginiz ifade..

jet lagim yaff:(
dünyaya ters gitmenin bünyede gösterdiği etki.
bir ve iki. ve üç. ve de;
oyy anam oyyy oyyy.
ben nere gidem.
uçağa 12:00'de binip, 12:00'de inmek olayıdır.

beyin amcıklaması yaşatır.
Bütün hayvanların vücutlarının, uyuma, vücut ısısı, üreme zamanı gibi periyodik fonksiyonlarını kontrol eden biyolojik bir iç saatleri vardır. Bu iç saatlerin çoğu, kendi fonksiyonları için kendi zaman dilimlerinde çalışır, ancak ışık ve sıcaklık gibi dış etkenlerden de etkilenir. istanbul'dan Newyork'a uçuş yapıldığında, kişinin vücut saati hala istanbul'a ayarlıdır. istanbul'dan saat 12:00'de havalanıp, 8 saatlik bir uçuştan sonra Newyork'a varıldığında, vücut saati 20:00'dedir ama Newyork saat 13:00'ü yaşamaktadır. Vücudun saati ortama göre 7 saat ileridedir. kişinin karnı acıkacak, biraz sonra uykusu gelecektir fakat, akşam olmasına bile daha 7-8 saat vardır. işte bu olaya jet-lag denilir. 'Lag'in ingilizce'de anlamı geri kalma, gecikmedir. Bu durumda uçuştan sonra insanda yorgunluk duyulmakta, özellikle okuma, araba kullanma ve iş görüşmeleri gibi konularda motivasyon ve konsantrasyon eksikliği görülmektedir.

Dünya dönüşünü 24 saatte tamamladığından, dünya yüzeyi kuzeyden güneye her biri l saatlik 24 zaman bölgesine bölünmüştür. istanbul ile Newyork arasında 7 zaman bölgesi vardır ve aynı anda istanbul'da saat 14:00 iken, Newyork'ta sabah 07:00'dir. NASA'ya göre insan vücudunun biyolojik saatinin her bir zaman bölgesine, yani bir saatlik bir zaman değişimine alışması bir gün almaktadır. Bu durumda istanbul'dan NewYork'a gidince vücut kendini ancak 7 gün sonra adapte edebilmektedir. Jet-lag olayı uçma mesafesine değil, kaç zaman bölgesinden geçtiğinize bağlıdır. Aynı mesafe, aynı zaman bölgesinde kuzey-güney mesafesinde gidilince jet-lag olayı görülmemektedir. Jet-lag olayının doğuya doğru mu, yoksa batıya doğru mu seyahatte daha çok görüldüğü belirlenmemekle birlikte, insanların çoğunluğunun yapısına ve yaşam düzeyine bağlıdır. araştırmalar sonucunda, çoğunluğun doğuya doğru yapılan uçuşlarda daha çok rahatsız olduğu, insanın vücut saatini hızlandırmada, yavaşlatmaya göre daha fazla zorlandığı tespit edilmiştir. Küçük çocukların pek etkilenmediği jet-lag olayından en çok etkilenenler ise günlük yaşantısı düzenli ve rutin işler yaparak yaşayanlardır. Uçaktaki havanın kuru olması, seyahat süresince hareketin kısıtlı olması, içki içilmesi, yeterli sıvı içecek alınamaması, farklı iklimde farklı yemekler, insanlarda jet-lag'a karşı direnç kırıcı diğer etkenlerdir.
batıdan doğuya yapılan yolcukluktan sonra yaşanan beyin ancuklaması durumudur.
ankara istanbul arası uçuşlarda bile menopoz teyzelere olan şeydir.

--ay sıcak bastı beni jet lag oldum.
++ nasıl ya?* *
bünyeye 2 gün uyuyamama yada çok uyuma, halsizlik, sersemlik,mide bulantısı,baş dönmesi yaşatan fena bir şey.
(bkz: anne ben jet lag oldum)
insani araliksiz 4 saatten fazla uyutmayan illet. uykuyu boler, parca pincik eder. araliksiz 8 saat uyumaya hasret birakir. olmadik zamanlarda gozkapaklarina bir agirlik coker.
kendini koşup koşup duvara vurmak istememe yol açmış problemdir. çok uçan bir insan olarak hiç yaşamamakla övünürdüm ancak son durumuma bakarsak beynimin durduğunu hissediyorum.
Düzenli egzersiz yapan insanlar kolay atlatır.