bugün

maneviyatı çok güçlü, asla unutulmayacak ve dillerden düşmeyecek Zeki Üngör destekli Mehmet Akif eseridir. istiklal marşına dair üzücü bir şey var ise o da şimdiki karaktersiz bazı şahsiyetlerin kısa bir süreliğine bile dayanamayıp saygı göstermemesidir.
kabul edilişinin 92. yıl dönümüdür gün itibariyle.
ruhun şad olsun mehmet akif ersoy.
92.yılında gururla söylediğimiz milli marşımız!

Allah bu millete bir daha istiklal marşı yazdırmasın!

http://www.youtube.com/watch?v=pJzUurSh3UY
mehmet akif'in eşsiz bir şekilde kaleme alıp bu millete hediye ettiği marştır.

ne olur ne olmaz yakında tartışılır bir hale gelir belki, hatırlatayım dedim.
kabulünün 92. yıldönümüdür. allah bir daha bu millete marş yazdırmak zorunda bırakmasın.
(bkz: #18965578)
bugün kabulünün 92. yıl dönümüdür.

http://sketchtoy.com/24844152
kabul edilişinin üzerinden 92 yıl geçmiş. daha nice yıllar bizim bağımsızlığımızı temsil etmesi dileğiyle.

görsel
ilköğretim okulları ve liselerde hakkıyla okunmayan milli marşımız.

evet ne yazık ki içler acısı bir durumdur. öğrencilere yalnızca bir yıl müzik derslerinde istiklal marşı şuuru ve "istiklal marşı nasıl okunur" eğitimi verilmesi gerektiğini düşünüyorum. bu güne kadar iki okulda çalıştım. oturduğum mahallede ikisi lise olmak üzere üç okul var ve bu okullarda da gördüğüm manzara çalıştığım okullardan farklı değil. her cuma ve pazartesi öğrenciler için bir rutinden başka bir şey değil, istiklal marşı okumak. dahası öğretmenler için de yalnızca bir prosedürü yerine getirmek. "eğer düzgün söyleyemezseniz ya da mıy mıy söylerseniz, bir defa daha söyletirim, ona göre" gibi tehditlerle öğrenciler bağırarak ruhsuz bir şekilde okuduğunda, o istiklal marşı'nı okumuş mu oluyoruz.
dahası bunu söyleyen bir öğretmen, öğrencilerin bu şekilde istiklal marşı söylemesinden memnun mu. öğrenci ikinci defa okumamak için son ses bağırırken, mutlu mu olmamız lazım. öğretmenlik vicdan işidir, vefa işidir. 12 mart tarihi için okullarda düzenlenen "istiklal marşı'nı güzel okuma yarışması"na katılmıyorsa öğrenci, aynaları kendimize bir çevirmeli. neden katılmak istemiyorlar, diye sorgulanmalı. öğretmen, öğrenciye öncelikle o marşı severek okumayı öğretmeli. neden bu marşı okuduğumuzu bilmeli öğrenci. girdiğim en tembel sınıfta yaptım bunu ve inanılmaz sonuçlar aldım. çünkü her ne olursa olsun öğrencilerin, hele ki ilköğretim öğrencilerinin kalpleri tertemiz. öğretmenden gelecek bir tatlı sözü de unutmuyorlar, bir hakareti de. hayatın hangi aşamasında olursa olsun, neden istiklal marşı okuduğunu, neden ata'ya saygı duyması gerektiğini bilmeli öğrenci. o şuuru sevgiyle, yaşayarak vermeli öğretmeni. yıllar sonra farklı fikirleri olacaktır. bambaşka siyasi görüşleri, inanışları olacaktır belki. ama bunun bir önemi olmadığını, önemli olanın millet olarak istiklal marşımıza, değerlerimize saygı duymamız gerektiğini, onlara sahip çıkması gerektiğini bilecektir. köy kahvesinde basit sıradan bir insan olsa bile, ki asla sıradan bir insan değildir, onun ruhunu içinde hep yaşayacaktır.
neden bunları yazdım. başta da dediğim gibi çalıştığım iki okulda da, saf sevgilerle dolu çocukların basit korkularla, dayatmalara maruz kalması başta beni rahatsız etti. ben müzik öğretmenizin iki ay boyunca bize istiklal marşı'nı öğretme çabalarının ne kadar önemli olduğunu anladım. neden yarışmaya katılmıyorsunuz, diye sorduğum öğrencilerde, aldığım cevaplara üzüldüm. sadece ufacık 20 dakikalık bir konuşmanın, en beğenilmeyen öğrencide bile nasıl tesir ettiğini gördüm. asla içi boş olmamalı, öğretilenlerin. asla koyun sürüsü değil öğrenciler. onlar bir gün büyüyüp evlat sahibi olduklarında, hiç bir şey olamasalar dahi, sahip oldukları üç beş değer olabilmeli. bunun için sevdirmeli istiklal marşı'nı.
ve dileğim, dileğimiz istiklal marşı'nın ne şartlarda, ne için yazıldığını bilen; bunu anlayan öğrencilerin olduğu bir türkiye'de yaşamak. çünkü onu bilirse ve anlarsa, anlamsızca kavga etmemeyi de öğrenir. saygı duymayı bilir.
milli marşımız olması bestesindeki mantık hatasını göz ardı edilebilir kılsa da, el kadar bebelerin anlayamayacağı edebi sanatlarla ve söylem yanlışlarıyla dolu olan marş.

korkma sönmez bu şafak,
larda yüzen alsancak,
sönmeden yurdumun üstünde,
tüten en son ocak obe...
nim milletimin,
yıldızıdır parlayacak o benim,
diiir o beim milletimindir ancak...

6 yasında 1. sınıfa giderken kafamda deli sorular;

"lar" ne ola ki "al sancak" orada yüzüyormuş?

"tüten ocak obe" neyyy?

"nim milletimin" ney çıldıriciğim...

"diiiir o benim" 404 erroe-not found, annnneeeeeeeeeeeeeeeee... : S
okumaktan bıkmayacağım ve ne zaman korkma dese birisi aklıma gelen marşdır.

bir sürü ülkenin saldırısına uğradık ve kazandık yardımcımız allah dı. "korkma" diye başlamasının sebebi, bu sözü mağaranın içerisinde örümcek ağının hemen arkadasında sahabesiyle beraber onları öldürmeye gelen müşriklerden saklanırken korkan sahabesine söyler "korkma! allah bizimle" .

işte marşımızın ilk kelimesi böylece ne dirençli başlamış.
bir milletin acılarını, yaşadıklarını anlatır. bu yüzden çok değerlidir. bu şekilde bakmak gerekir. beğenilir, beğenilmez o ayrı konu.
işte bu ruhla, şuurla, cesaretle yazılmıştır;
https://www.facebook.com/...98&type=1&theater
duygulanmaktan asla vazgeçmeyeceğim kutsalımız.
her daim gururla soyledigim marstir.
zaman zaman ilahi gibi okunan milli marşımızdır.

http://www.milliyet.tv/vi...kudular-i8FOIs7OOBwt.html
nasıl okunursa okunsun "korkma" diye başlayandır...
gelmiş geçmiş en mükemmel şiir. marşımız.

ama şu günlerde bayrağımıza yapıldığı gibi marşımıza da saygısızlık yapılıyor. sözde vatansever eylemciler bu marşı ağızlarından düşürmüyorlar. peki anlamını biliyorlar mı? tabi ki hayır.

anlamını bileselerdi, içinde "din, iman, hakk" kelimeleri geçen bir marşı ellerinde içki şişeleriyle söylemezlerdi. bayrağımıza o halde dokunmazlardı.

istiklal marşımızda ne diyor:
"Hakkıdır, hakk'a tapan, milletimin istiklal!"
istiklal, Allah'a tapan milletimin hakkıdır diyor. içkicilerindir demiyor, ateistlerindir demiyor.

allah'tan istiklal marşımız, anayasada değiştirilemeyen maddeler arasında. yoksa bu çapulcular marşımızı çoktan değiştirmişlerdi.
her hafta lisede, ilk okulda zorla okutulan marştır. 5. sınıfta sırf okumadığım, doğal olarak bilmediğim için müdür tüm okulun önüne çıkartıp, okumayanlara ibret olsun diye 1 tokat yapıştırmıştır efendim. o hafta marşı ezberledim. ama ne ilk okul, ne de lise yıllarımda asla istiklal marşını okumadım.

edit: entrym çok kötü değil mi? belkide bu yüzden eksilemişsindir. evet, öyle sanırım.
cuma günleri okunurken sırf adrenalin olsun diye sınıfta kalırdım bazen törene katılmamak için.
istiklal marşımızı kimilerine iki gömlek fazla gelmiş.

http://www.youtube.com/watch?v=5js31jErEYw
her türk gencinin anlamını idrak etmesi gereken milli marşımızdır. bazılarına batar, o kadar batar ki sinirlerinden kudurup köpek gibi havlarlar.

ilk mısrada dediği gibi:

Korkma sönmez bu şafaklarda yüzen al sancak.

bu ilk mısra var ya bu ilk mısra çekemeyenlerin tek tek götüne girsin. girecektir de zaten, zamanı gelince hepsi olacaktır.
içinde türklükten bahsedilmeyen nadir marşlardandır. bu sebeple kabul ettiğim güzide marşımızdır.
kaldırılıp kaldırılmayacağı birazdan netleşecek milli marşımız.
ülkede sanki herkes müslümanmış gibi, birçok dini öğe içermektedir. Ayet mi mars mi belli degil.