bugün

jean maslier fransız devrimi ve aydınlanmanın radikal kanadının öncüsüdür, kendisi bir hazcıdır. lakin bu hazcılığını toplumsal ve politik kimlik üzerinden gerçekleştirir, bilinen hedonizmden farklı bir düşünce tarzı var. ahlaklı, erdemli ama yaşamdan tat alan, mutlu ve doğal bir varoluş ile canlılar ve cinsiyetler arasında barışçıl ilişkilerin sağlanabileceğini düşünüyor. dolayısıyla hazcılığı, bireysel çıkarların verdiği mutluluk olarak atfetmek çok doğru değil. insan tek başına var olamaz, bizler nesneden dahi etkileniriz, dolayısıyla kitlenin ihtiyacı olana cevap vermediğimizde de mutsuz oluruz. meslier, sağduyulu ve bireyin toplumla olan uzlaşmacı tavrının da hedonizmde karşılığı olduğunu savunuyor. böyle bakıldığında çok da kakalanacak bir şey görmüyorum.

zevklerimiz salt kendi varlığımız üzerinden şekil almıyor, bize zevk veren şeyler diğer canlılar ya da cansızlarla temas edildiğinde ortaya çıkıyor. akıl ve duygu tek potada eriyebiliyorsa, hazzın peşinden koşmalı.
Antik çağda kurulmuş ancak zaman ilerledikçe bilhassa 21. Asırla beraber daha fazla insanın hayat tarzını şekillendirmiş felsefi öğretidir. insanların pek çoğu bilhassa 21. Asır ile beraber düşünme, sorgulama ve din afâkını kapatarak Tüketen ancak düşünmeyen çılgın hedonist bir sürü halini almışlardır. Kendilerini kötülüklerden alıkoyan tüm bariyerleri bir bir yıkmakta hiçbir sakınca görmeyen insanlık artık yoldan savrulmaya ve hatta yoldan çıkmaya başlamıştır. Buna müteakiben mutsuz olan insanlık kendisini değişik hazlarla daha fazla uyuşturmuş ve daha fazla aptallaşmıştır. O derece ki insanlar içkilerle, uyuşturucularla ve daha bir sürü başka pislikle hem kendini uyuşturmuş ve hem de yavaş yavaş kendini öldürmüştür. Artık hemen hemen köle halini almış neredeyse özgür insan kalmamıştır görünenin tam aksine. Zira insanlar nefslerinin esiri olmuşlardır bundan alâ kölelik mi olur?
kıçının keyfine müptela olmanın 'entelcesi'.
ipimle kuşak,sikimle taşşak takılanların felsefi şeyisi.
En çok gülünen ve zararlı olan felsefi akımdır. Sen gece gündüz uyuşturucu kullan aylarca. Bak bakalım ertesi yılı görebilecek misin? Görebilsen de sağlığının aynı kalacağına inanıyor musun? Sonra dünyada sınırsız ama belli bir zamana kadar zevk alıp, öteki dünyada sonsuza kadar ızdırap çekme olasılığını (ki böyle bir olasılığın önemli olduğunu mat.ci Paskal bile söylemiş hatta bu olasılkk yüzünden kendini dine adamış) almak ne kadar mantıklı geliyor size? Bedensel haz alınca ne olmuş oluyor elinize ne geçiyor somut olarak?
insan için tek gerçektir. bir daha uzun uzun yazamayacağım, konuda az buçuk bilgi sahibi insanlar için özet yazayım, freud birçok doğru şey söyledi. çocukların sadece erojen bölgeleri için ve haz almak için yaşadığı gibi. fakat birkaç konuda yanıldı. belli bir bilinç seviyesinden sonra süperego'nun oluştuğunu ve insanların toplumsal kuralları hazzın önüne koyduğunu söyledi. halbuki bu yanlıştır. doğrusu, insanlar toplum içinde yer edinebilmek için bazı şeyler yapar. bunlardan biri de süperego denilen şeyin kurallarına uymaktır. ben buna ileride bilimsel makale olarak öne sürdüğümde "ikincil haz" diyeceğim.

yaş ilerledikçe "ikincil haz" oluşur. ani zevk veren şeyleri değil de gelecekte zevk vermesi muhtemek şeyleri yaparız. bu da bize yine o anlık haz verir zaten. anladın mı freud kardeşim?
(bkz: Hidayet Türkoğlu)

uçarak gidiyorum.
Peyami safa'nın kelime hazneme kattığı kavram. Eser ve cümleyi hatırlayamadım araştırmak ise uzun iş.
Günümüz birlikteliklerinin çoğunun dayandığı temel düşünce.
kısaca şarabı içeceksin arabı skeceksin felsefesi.
hayvanlasmaktir. meme nereye biz oraya.
Crusader Kings 2 adlı bilgisayar oyununda zevk-ü sefaya düşen karakterimizin bir skilli. Çok hoş olmasına karşın bastardları çokça sıralıyo ya ortalık karışıyo gardaşım.
(bkz: harm principle)
Haz mı cılık.
Ergenlik ile ilk gençliğin sonları arasındaki her insanın benimsediği akım.
hayatın anlam ve amacının ye, iç, sıç, ve sik olduğu felsefi düşünce.

bir ara hayat tarzım yapmıştım ama tek başına zor oluyor be abi. hedonistlikten odunistliğe doğru geçerken bıraktım bu felsefeyi.
Lübnan sendromu olarak ta bilinir. Çingendir yada roman olarak bildiğimiz dünyadaki ırkın yaşam biçimidir. Bu gün ü doyasıya yaşayalım, yarının ne olacağı belli değil nevinden düşünde tarzıdır.

Mevlana nın dediği gibi "anı yaşayan" düsturudur.
Aristippos ogretisidir. Turkce karsiligi hazciliktir. Bakin bu adam diyo ki haz guzel mutluk. Bisey insana haz veriyosa iyidir aci veriyosa kotudur. Yani bu kafayla ahlak dedigimiz sey olusuyo lakin herkesin haz aldigi sey farkli oldugu icin evrensel bir ahlak kurali yoktur. Daha da acik anlatmak gerekirse bu gorusu benimseyen insanlar biraz bencil insanlardir. Yemek icmek eglenmek icin yasarlar bedensel hazlar on plandadir.

Gorusun bir de epikuros tarafi var tabi. Epikuros bedensel hazdan ziyade ruhsal hazza daha cok onem vermis ve bunun da ancak bilgelikle olacagini soylemis.
hayat mottom.
olmakla suçlandığım hede..
-hedonist köpek!
genelde ergenlerin benimsedigi ideoloji.
Hedonizmin bizim toplumda en yaygın ideoloji olduğunu düşünüyorum. Çünkü 1923 te devletin rejimi ve tüm sistemi değiştiğinde dine dayalı ahlak sistemi eğitim sisteminden kaldırılmış yani evet cehennem artık bizi korkutmuyor. Ama kaldırılan ahlak sistemi yerine kapitalist olsun bir bir sistem koyulmadığından kendiliğinden hedonizm zuhur etmiş. Herkes sadece kendini düşünüyor ve herkes sadece kendinin umrunda. Bu kime yarardı ki?
Hedonizmin kurucularından biri olan Aristippos bedensel zevkin önemini vurgular. Diğer kurucu Epikros ise duygusal hazzın da önemli olduğunu savunur. Hedonistler devamlı olarak zevk ve hazzın peşinde koşarlar ve bunun en doğru yaşama biçimi olduğuna inanırlar. Ben neye mi inanıyorum ben zevk ü sefaya tapanlardanım arkadaş...
http://www.youtube.com/watch?v=S2kbmUyBaM4
hayatın tadını çıkaran felsefi görüş.