bugün

bu da ilgili kanunun değişiklik yapılan maddesidir;

MADDE 9- 2004 sayılı Kanunun 82 nci maddesinin birinci fıkrasının (2) ve (3) numaralı bentleri aşağıdaki şekilde değiştirilmiş, birinci fıkrasına aşağıdaki (13) ve (14) numaralı bentler ile maddeye aşağıdaki son fıkra eklenmiştir.
2. Ekonomik faaliyeti, sermayesinden ziyade bedenî çalışmasına dayanan borçlunun mesleğini sürdürebilmesi için gerekli olan her türlü eşya,
3. a) Para, kıymetli evrak, altın, gümüş, değerli taş, antika veya süs eşyası gibi kıymetli şeyler,
b) Aynı amaçla kullanılan eşyanın birden fazla olması durumunda bunlardan biri,
hariç olmak üzere, borçlu ve aynı çatı altında yaşayan aile bireyleri için lüzumlu her türlü eşya;
“13. Öğrenci bursları,
14. Diğer kanunlarda haczi yasaklanan mal ve haklar.
“icra memuru, haczi talep edilen mal veya hakların haczinin caiz olup olmadığını değerlendirir ve talebin kabulüne veya reddine karar verir.”

görüldüğü gibi burada yoruma açık bir hüküm var. sen alacaklı oalrak talep edersin icra memuru da karar verir. lüzumlu her türlü eşya ibaresi yoruma açıktır.

kanunların ruhu denen bir kavram vardır. dolayısıyla memurlar diyor ki; bu kanun değiştiğine ve ev haczine sınırlama getirdiğine göre evde kullanılan her türlü eşya lüzumludur, lüzumlu olduğu için o evdedir dolayısıyla haczedilemez diyor genelde. buna karşılık alacaklı da lüzumlu kelimesiyle kastedilen şey yoruma açık olup bulaşık makinesi olmadan da bir ailenin hayatı devam edebileceğinden bulaşık makinesi haczedilebilir diyor mesela. işte kanun yeni olduğundan henüz bir içtihat oluşmadığından şikayetler ve davalar oldukça fazla bu aralar.
biz daha 3 hafta önce çilingirle girip plazmayı aldık. icra müdürü plazmanın lüzumlu sayılmayacağına hükmetti, karşı taraf da herhangi bir şikayette bulunmadı. şikayette bulunsaydı belki mahkeme şikayeti yerinde bulup plazmanın iadesine karar verebilirdi o ayrı ama eve geldiğinde eşya kesinlikle haczedilemez gibi bir durum yok. bu memurun takdirine kalmış. kimi memur şikayette çekinir, kararlar bu yönde der haczedilmez der o zaman da ben memuru şikayet ederim haciz talebimi haksız yere reddetti diye; kime memursa örnek oalrak koyduğum kararı baz alarak haczederim ben bunu der ve sen o an oraya 1000 tane polis de çağırsan bunu engelleyemezsin. senin başvuracağın merci icra hukuk mahkemesidir. memeur haczediyorum deidğin anda oraya çağıracağın 1000 polis de o memurun talimatı doğrultusunda hareket eder.
haklı haksız ayırmadan sadece paranın köpeği olan insanların yapacağı iştir. bunu yapan avukat memur taşıyan hamal yazın ölmez, kışın cehenneme odun olurlar inşallah. sisteme bir kere elini kaptırdın mı arka arkaya her geciken ödemede vırt zırt avukatlık olmanın mantığını da anlayabilmiş değilim. misal arkadasımın 40 liralık elektrik faturasına 400 lira avukat masrafı ödemesi gibi. umarım yedikleriniz midenizde taş olur, dokuz yorgan parçalayarak ölürsünüz, allah size kolay ölüm vermesin, amin.

edit; zoruna mı gitti yapraaaağm?
Doğrusu şu şekildedir.
Haczedilen malların muhafaza altına alınması, yada yediemin olarak mal sahibine bırakılması.