bugün

Gırgır Mizah Dergisi 1972 yılında tam da bugün yani 26 Ağustos tarihinde yayımlanmaya başladı. En popüler olduğu dönem 1981 - 1983 yılları arasıdır. Düşünün ki o dönemde Türkiye'de yaşanan ihtilalden dolayı askeri rejim vardı ama bir mizah dergisinin tirajı 500 bin'i buluyordu. Bugün değil bir mizah dergisinin 500 bin satması gazeteler bile bu rakama yaklaşamıyor.

Gırgır'ı son dönemde alan yeni nesil esprileri komik bulmamışlar. Açıkçası benim de aşina olduğum, çizimlerine alıştığım sanatçıların olmadığı Gırgır'a ben de mesafeliydim. Ama Gırgır Türk mizahının gerçekten de yüz akıdır. Bugün neden o seviyeden böylesine uzak olduğumuzun nedeni ise ortada.

Bugün lise - üniversite öğrencicisi olanlar Yiğit Özgür ya da Erdil Yaşaroğlu'nun dışında kaç çizer sayabilirler. Oysa o yıllarda pek çok kişi Hasan Kaçan, Ergün Gündüz, ilban Ertem, Bülent Arabacıoğlu, Latif Demirci, Suat Gönülay kim bilirdi... Kimin nasıl bir çizgisi olduğu ayırt edilebilirdi. Galip Tekin'in uçuk, bilim kurgu, fantastik hikayelerinin müdavimleri vardı. Lise arkadaşım Zübeyde ilban Ertem'in hayranıydı. Bugün o yaşta olanların TV yıldızlarına duyduğu bir hayranlıktı ve ilban Ertem öyle yakışıklı bir adam da değildi. Ama o dönem Gırgır sadece gülmek için alınmıyordu ve çizilen eserlerin sanatsal yönü de önemliydi. Çünkü çizerler sadece sizi güldürmek için çizmiyorlar, onlar aslında bir eser veriyorlar. Gırgır bunu algılamamızı sağlardı.

Demet Akbağ'ın yıldızlaştı "Bir Demet Tiyatro" daki Lütfiye Karakteri aslında Gırgır'da çalışmış olan Atilla Atalay'ın Sıdıka karakterinden esinlenmişti. Daha sonra bu isimde dizi de çekildi zaten. Yonca Evcimik'in canlandırdığı Çılgın Bediş karakteri de yine Gırgır'daki Özden Öğrük'ün karakteriydi. Yeni nesil bilmez ama "En Kahraman Rıdvan" inanılmaz bir karakterdi ve inanılmaz da eğlenceliydi. Bülent Arabacıoğlu çizeriydi. Elleri dert görmesin. Muhlis Bey, Yavrum mithat ve yeliz Hanım sizin için günümüz nesli için bir şey ifade etmese de bizim dönemimizin sanal yıldızlarıydı. Ergün Gündüz'ün kadın çizimlerini internetten bir araştırın. Bunlar kesinlikle karikatür diye küçümsenecek çalışmalar değil bildiğiniz sanat eseriydiler. Ergün Gündüz de o dönemin kadınlar arasında popüler figürlerinden birisiydi. Gönül Adamı bir çokları için bir şey ifade etmeyebilir ama Gırgır okuyanlar için gözünde her daim bir damla gözyaşı hazır olan ve çoğunlukla elinde tamburuyla ayar veren bir karakterdi.

Ah, ah... Gırgır'ı yeniden o hazla almak, o hazla okumak ne de güzel olurdu. Bir statü sembolüydü Gırgır almak. Çünkü çizerleri sert ama insancıl, muhalif ablalar ve abilerdi. Annem bile bu yüzden aldığın zaman herkese gösterme diye uyarırdı. Bu yüzden şu anda sadece Uykusuz kaldığı için canı gönülden sarılın Uykusuz'a... Gırgır gibi sizin de anlatacağınız Uykusuz anılarınız olsun. Ne yazık ki bu kuşak bir şey okumaktan öylesine uzak ki cep telefonu ekranlarından başlarını ayıramıyorlar. Bu bağlamda çok rahatlıkla söyleyebilirim ki Gırgır benim kuşağıma okumayı da öğreten ve sevdiren bir dergidir.

Doğum günün kutlu olsun sevgili Gırgır.
halı temizlemede kullanılan cihaz gerçi günümüzde pek kalmadı elektrikli süpürge çıkınca.
görsel
plastik, tutamaçlı, ucuz, pratik ve saçma olan temizlik aleti.
ninelerimiz zamanında var olan, halı, paspas, koltuk üstü gibi bilimum yüzeylerdeki pislikleri topar şeklinde altında biriktiren aletin adıdır. 30 yaş üstü neslin rahatlıkla hatırlayacağı türden bir alettir. elektrikli süpürgeler yokken bunlar vardı dedirtir. nostaljidir.
geçen gün hayatımda ilk defa karikatür dergisi alayım dedim ama dediğim gibi ilk defa olduğu için hangisi iyidir hangisi kötüdür bilemedim, araştırmadım da. girdim markete geçtim dergilerin önüne kulağıma en çok gelen 3 ismi alayım bari dedim. yani uykusuz, penguen ve gırgır. penguen yokmuş. gırgır ve uykusuzu alarak çıktım. her iki dergiye de nötrdüm henüz. önce gırgır okumaya başladım, gülümsetmedi. e bu komik değil diye tam verdiğim paraya yanıyorken uykusuza başladım. uykusuz hakikaten güzeldi yani hakkını veriyor, güldürdü. ama sanırım gırgır biraz balon. ya da bu sayısı pek iyi değildi ve bana denk geldi bilemiyorum.
Fiyat performans orani cok yuksek temizleme araci.
70'li yıllarda efsaneydi. bir ara dünyanın en çok satan mizah dergisiydi. almak için haftayı zor beklerdik.
halı süpürür.
görsel
bayat esprileriyle gırgır efsanesi hiç ettikleri gibi bir de ülkücülere köpek muamelesi çeken kapak yayınlamışlar.

görsel
haftanın kapağı;

görsel
70'li yıllarda efsaneydi. bir ara dünyanın en çok satan mizah dergisiydi. almak için haftayı zor beklerdik.
haftanın kapağı;

görsel
bu haftaki kapağı;

görsel
bu haftaki kapağı;

görsel
görsel
kapağı;

görsel
kapağı;

görsel
kapağı;

görsel
kapağı;

görsel
kapağı;

görsel
ileri geri giderken çıkardığı gır sesiyle ismini almış temizlik aleti.
kapağı;

görsel
bugünkü kapağı;

görsel
Türkçede 3 anlamı var
90 lı yılların el süpürgesi
Makara
inşaatlarda yükü yukarıya çekmek için kullanılan alet.