bugün

Giovanni Papini

italyan şair ve yazar. 1881 yılının Ocak ayında Floransa'da doğdu. Çağının seçkin şair ve yazarlarından olan Papini italyan edebiyatına taze bir soluk getirdi. italya'da Pozitivizm'in revaçta olduğu bir dönemde Bergson'un fikirlerini, Pierce ve James'in pragmatizmini gündeme getirdi. Bir ara Marinetti'nin fütürizmiyle ilgilendi. Fakat fazla üzerinde durmadı. Çünkü şüpheci, inkârcı, anarşist bir yapıya sahipti. Aynı zamanda araştırıcı bir yanı olan Papini, ruh ve madde, tabiat ve insan arasında ahenk arıyordu.
Birçok öncü topluluk ve dergi kurdu. Çelişik teorileri benimsedi. Sonra hepsinden vazgeçerek Katolikliğe geçti. Fakat düşünce yapısına ters düşen kuramlara karşı sergilediği saldırgan tutumunu değiştirmedi. 1956 yılında doğduğu şehirde hayata gözlerini yumdu.

Başlıca eserleri şunlardır:

Gog , Günlük Trajedi, Filozofların Çöküşü, Bitik Bir Adam, Soytarılıklar, Bayram Günleri, Tanıklıklar; isa'nın Hayatı, Fütürist Ümit, Vahşi Adamın Sözlüğü, Ekmek ve Şarap, italyan Edebiyatı Tarihi, Şeytan.
borges'e de esin kaynağı olmuş, daha çok gerçeküstü unsurlar taşıyan felsefi içerikli güzel öyküleriyle bilinen ve ne yazık ki edebiyat tarihinde hak ettiği ilgiyi pek görememiş italyan yazarıdır. kendisinin öykülerinden oluşan bir derleme borges tarafından hazırlanan fantastik edebiyat dizisi olan babil kitaplığı içinde yer almış olup, dost kitabevi yayınları tarafından yayınlanmıştır.
türkçe'ye gog adı altında çevrilmiş mükemmel bir kitabı olan italyan yazardır. 1931'de fikret adil'in tercümesine, çok sonraları çetin altan güzel bir takdim yazmış olup, 1998 yılında toplumsal dönüşüm yayınları tarafından üçüncü baskısı yapılmıştır.

bu harika kitabın türkiye'de bilinen en ünlü hayranı, doğu ve batı düşünce dünyası üzerine 50'den fazla eser vermiş olan salih mirzabeyoğlu'dur; şaşırtıcı bir şekilde, bazı eserlerinde bu kitaptan alıntılara yer verir ve onun başucu kitaplarından biri olduğunu söyler.

gog'da, batı dünyasının bilinen hemen bütün felsefeleri ve sanatları üzerine, kısa kısa denemeler halinde, ama çok çarpıcı tespitler vardır. gog, çok zengin bir iş adamı olarak bunların arasında dolaşır ve herbirinin davasını anlamaya çalışır: mesela "yıldızlar=insanlar" başlıklı çok ilginç bir denemesinde, batı'nın dev fizikçilerine sözü getirir. onların mükemmel matematikçiler olarak kabul ettikten sonra şöyle der:

“dâhiyane buluşları oluyor, sağlam teoriler ileri sürüyor, fakat bunlardan ahlâkî ve metafizik sonuçlar çıkaramıyorlar”...

ve booom!
kendisini bilmiyorum ama adi enfes bi spaggettiyi hatirlatti bana.. boyle catala dolayip hüüp diye agza atmalik tabagin dibinde kalan zeytin ve domates partikülleri.. ohys ohys
(bkz: gog) isimli eseri nasıl bir deha ile karşı karşıya olduğunuzu ihtar eder, muazzamdır!
(bkz: gog) isimli eseri nasıl bir deha ile karşı karşıya olduğunuzu ihtar eder.
görsel
Bahsedilmemiş sanırım ama Bitik Adam kitabının tez vakit zihinlerden geçirilmesini istediğim yazardır; tabii ki kendisini sevmemdeki sebebin içinde kendimi görmüş olmamdır aynı zamanda.
iyi ki bu alemden geçmişsin koca Papini.