bugün

enerjinin yoktan var, vardan yok olamıyor olmasının, yani termodinamiğin birinci yasasının öncülünün ikinci yasası olan entropiye olan eğilimini dışarıda bırakırsak doğru. yalnızca ısıdan bahsetmiyorum. kaldı ki evrenin mutlak enerjisi sıfır olduğu -sözde- başlangıç noktasında entropinin en düşük değerde olduğuna inanıyorsanız bilgileri güncellemekte fayda var, çünkü entropi o noktada maksimum düzeyde. yani bunun "ondan önce ne vardı? güneşi kim ısıttı mk?" sorusunun zaten baştan sorulmaz bir soruya dönüştürdüğünü bilmek gerek. minimum entropiden başlamış olsa bir öznenin onu başlatması gerekirdi evet ama zaten evrenin başlangıcı maksimum entropide. bu yüzden başlamış olması anormal veya olağan dışı değil, bilakis o entropide, oluşmaması olağan dışı olurdu. başka bir deyişle evren olmasaydı tanrının kanıtı olabilirdi termodinamiğin birinci yasası ve entropi.

not: ateist değilim.

edit: madde değil, enerji.
Madde değil, enerji yoktan var edilemez. Madde enerjiye dönüşebilir ama madde yoktan var edilemez demek ile aynı şey olmayabilir. Çünkü madde enerji olarak ifade edilebilir. Her neyse, inflationary theory ile daha da yaygın hale gelen evrenin başlangıcını büyük bir patlama değil de, büyük bir genişleme (expansion) olarak ileri süren ana temaya göre, evren boşlukta bum diye var hale gelmedi, zaten vacuum diye boşluk yok. O minik parçacığı hızlı bir şekilde genişlemesiyle, şu an evren dediğimiz alem varlığa geldi. Peki o parçacık nasıl var hale geldi? Başka bir evrenden baloncuk olarak genişledi bizim evrenimiz veya kuantum dalgalanmalarıyla, zaten bir var olup bir kaybolan kuantum parçacığının genişlemesi ile olmuş olabilir. Yani, evren, boşlukta, evrenin dışı denilen bir mekanda bum diye patlamak olarak düşünen teorilerdeki gibi değil, büyük bir genişleme ile var oldu. Lawrence Krauss bunun için, parçacığı var edem başka güce gereksinim olmadığını ileri sürse de, diğer bebek evrenleri nasıl açıkladıkları konusu belirsiz. Neyse bir yaratıcı var olmayabilir yani.
tanrının varlığını hassas ayar argümanıyla kanıtlamanın modası geçmedi mi ya ? hassas ayara ciddi eleştiriler var bu arada.
enerji yoktan varedilemez ve tanrı onu yarattı diyelim..

o halde tanrı nasıl yoktan var oldu?

eğer tanrı gibi mükemmel bir şey bile yoktan varolabiliyorsa, yani buna inaniyorsan, neden enerji gibi tanrıya göre sıradan olan bir şeyin yoktan var olamayacağını düşünüyorsun?
Taşkın Tuna'dan ''Ol Dedi Oldu - 1'' kitabını okuyan kişinin anlık gaza gelip söyleyeceği sözdür. Zira varlığın sebebini açıklayamamak tanrının varlığına kanıt değildir.
Kuantum fiziğine göre açıklada öğrenelim denilesi.

Dipnot: Allahın varlığı yada yoktan varoluşu daha s'sinden bile haberdar olmadığımız sanal parçacık'lara bağlayan birisi gerçekten saf ve bilimden bihaber birisidir. Abicim bilim ilerlemektir. Sanal parçacık konusunda daha nerdeyse hiçbiryerdeyiz.
(bkz: ne anlatıyon sen hacı abi)
Büyük Quantum fizikçilerı Planck, Von Heisenberg, Einstein, Dirac inançlı insanlardı. Planck 'ın öğrencisi Hans Peter Dürr birçok kilise mensubuyla birlikte oturumlar düzenlemiş - ve " bizler tanrıyı reddedebilmek için çok cahiliz" demiştir.

Doktor Feynman Quantum mekaniği kitabında kendisiyle dalga geçmiş " entel dantel görünmek için ateist ayaklarına yatıyoruz ama saniyenin iki milyarda biri içinde bir myonun ne haltlar yediğini yüzyıldır anlayamadık " demiştir.