bugün

ordu nun ilçesi.
bir donem dev-yol'unun kalesiydi. sonra ordu mudahele etti. ne de olsa ordu'nun icindeydi.
findik her seyidir fatsa'nin. burda yetistirilen findiklar sanayide kullanilir, yagi cikarilir, cikolata gibi seylerde kullanilir.
Kadirizmin doğduğu, eşsiz doğal güzelliklere sahip bir ilçe. Karadeniz kıyı kesiminin en güzel ilçelerinden biridir. Halkının büyük kısmı fındık tarımı ile uğraştığından yaz mevsiminde özellikle ağustos ayında çevre illerden büyük miktarda işçi göçü alır.
f ile baslayan il olmadığı için carkıfelekti hedeydi hodoydu gibi yarısmalarda adı gecen ilce...
fındığa verilen 2.80 ytl lik taban fiyat la birlikte hırsızlık ve göç olaylarının artacağını düşündüğüm şirin bir karadeniz ilçesi.
karadenizin en güzel yerlerinden biridir efendim. memleketim diye söylemiyorum doğasıyla yaşantısıyla düşüncesiyle bir başkadır. tipik anadolu kasabalarından farkları vardır. "çorumu bırak fatsaya bak" özlü sözünde bahsi geçen yer olup adam gibi bakılmayan, temmuzda ilk darbeyi yemiş (12 eylülden 2 ay önce) yollarında tanklar yürümüş, fikri sönmez gibi nice insanlar o topraklar için uğraşırken yine o topraklarda "netekim"in emriyle öldürülmüş, sürdürülmüştür. bugün ülke genelinde oluşturulmak istenen halk komiteleri kurulmuş ancak bu kadar ilerinin görülmesini hazmedemiyenler tarafından geriye çekilmeye çalışılmış ve başarılmıştır da. çok sürgün vermiştir. devrimci bir belediye başkanlarına sahip olduğu için çok çile çekmiştir. ancak fatsa bilir ki bugünkü o güzelim fatsayı fatsa yapan da yine fikri sönmez ve yoldaşlarıdır. amerikanın teksası, rusyanın moskovası, türkiyenin fatsası, tekerlemelerine konu olmuş, rusyaya bağlanmak istendiği bile kimi angut beyinler tarafından da düşünülmüştür. son seçimlerde hopada belediye başkanı seçilen muhterem zatın (kendisi ödp'lidir) fikri sönmezi çok takdir etmesi ve keşke onun kadar yapabilsem demesi nedir? bugün hopa fatsanın prototipidir ve övgüyle de bahsedilmektedir( tabi belediye başkanı ödp'li olmasaydı büyük kanallarda izleme fırsatınız da olurdu) şimdi adam düşünmez mi ulan bugün bi şey yapılmıyo her şey güllük gülistanlık da, zamanında fikri sönmez demokratik yollarla, hemde seçimlerde diğer partilerin toplamına fark atarak seçilmişken üstelik bu partiler (msp-dp-chp) ortak bir bildiri yayınlayıp devlete, her şey burda iyi, devlete zeval getirecek durum yok demişken sen niye darbe yapıyosun be angutistanlı netekim paşa! bu insanların çektiği yetmez miydi bir de tankını potinini destursuz sokuyorsun! biliyor musun sen fatsada karaborsanın bittiğini, insanların "insan" edildiğini, her yerde görmesi nasip olmayacak bir sürü insanın o dönemde fatsaya geldiğini, enliklerin düzenlendiğini...
fatsa; sürgün çocuğu olmamın nedeni...
siyaseti bi tarafa bırakırsak, karadenizin en güzel pidesini de fatsa-bolamanda yiyebilirsiniz. *
(bkz: fikri sönmez)
(bkz: dev-yol)
ordu nun en buyuk ve kalabalık 2 ilcesinden biridir (digeri unye). karadeniz sahil seridinin de en guzel sehirlerinden biridir. samsuna 2 (havaalanına 1 bucuk), orduya 1 bucuk saat uzaklıktadır (ordu mesafesi bu aralar tamamlanması beklenen yeni yolun acılmasıyla 45 dakikaya kadar dusecekmiş) (edit:yol tamamlandi, artık 20 dakika) (bkz: nefise akcelik tuneli). hem kendi içinde hem de cevre ilceler acısından onemli bir ticari potansiyele sahiptir. iç kesimlerdeki diger ilceleri kapsayan genis bir hinterlandın dısarıya acılım noktasıdır. fatsa genelde siyasi gecmişiyle unludur (bkz: fikri sonmez). 80 ler doneminde buyuk ses getiren olaylar yasanmıstır. sag-sol kavgalarının savas olarak yasandıgı yerlerden biri de burasıdır. deniz gezmiş buraya gelip arkadası huseyin cevahir in yanında saklanmıstır. yapılan baskında huseyin cevahir oldurulmus, deniz gezmiş ise yaralı olarak kacmayı basarmıstır. uzun yıllar solun kalesi imajını korumayı basarsa da su an akp egemenligi hukum surmektedir (bu yıl yasanan fındık olaylarından sonra ne kadar oy alabilecegi de muamma). yine de belediye iyi işler yapmıyor degil, oy aldıgı kesimin (varosların) yollarını, parklarını vs. yapmaya cok ozen gosteriyorlar. genclik gelişme içinde, universiteye cok sayıda ogrenci gonderebiliyorlar (orn:ben). yine de her yerde oldugu gibi burada da kıro, tiki, ozenti gibi bilumum tipler yogunlasmakta. en azından genclik dısarıya acılıyor diyerek bunları kısmen hos karsılayabiliriz. ayrıca ilcemiz cok guzel sahillere, plajlara sahiptir. ucuz ve lezzetli yemekler yiyebileceginiz restoranlar ve cay bahceleri de mevcuttur. bolaman ve dolunay a mutlaka gidin. bolaman pidesi konusunda cok iddialıyım baska yerde bu kadar iyisini yiyemezsiniz. ozellikle emekliler ve kafa dinlemek isteyenler için ideal bir tatil merkezi olabilir. gencseniz de kafa arkadaslarla cok guzel bir tatil gecirebilirsiniz (bizim her sene yaptıgımız gibi). ordu yolu uzerinde uzun saclının yeri ne de mutlaka ugrayın. gunbatımı saatlerinde essiz manzara karsısında cayınızı (veya kakaonuzu) yudumlamanın keyfi bambaska. konaklama onerileri için ozel goruselim. bekleriz efendim
kurtarılmış bölge olarak da anılmış ilçedir. * (bkz: sozde halk mahkemeleri)*
sahili gerçekten muazzam güzelliğe sahip olan bir ordu ilçesi.
kadir inanır'ın memleketidir.
kadir inanır'ın doğduğu yer olmakla birlikte, deli kadir aslen trabzonlu'dur.
hala ünye ile yarış içinde olan küçük ama sevimli ilçemiz.
sahilde yürümenin tadına doyum olmayan yer...
Her mevsimde ve her havada güzeldir.
hava hafif yağmurluysa deniz gri ve parlak olur.
yağmur fazlaysa denizin gri rengi koyulaşır ve hırçınlaşır. Bitmez, dindirilmez bir öfkeyle sahili döver durur. Denizden gelen zerrecikler de yağmurla birlikte sizi ıslatır.
hava güzel ve güneşliyse, deniz de uysal ve yumuşacıktır. bir gözünüz denizde yürürken kıpırtısızlığıyla sizi davet eder.
ama kar yağıyorsa ve sahil yolundaki tüm ağaçlar, güzelliğinden emin bir gelin gibi beyaza bürünmüşse, çevredeki ışıklandırmanın da etkisiyle bir karnaval havasına bürünür her yer. Deniz, köpükten danteller yapar gönderir sahile... ve gökyüzünden dönerek düşen binlerce, milyonlarca kar tanesi karanlığa inat bembeyaz örter her yeri. yürürsünüz evrenin, zamanın sonsuzluğuna ayak izlerinizi bırakarak. bir an gelir ki içinizdeki çocuğa engel olamaz ve hiç ayak basılmamış kardan bir örtünün üzerine uzanırsınız, kollarınızı iki yana açıp, sokak lambalarından yansıyan ışığın altında karın üzerinize düşüşüne bakarsınız.
sonra bir gün bir yerde fatsa kelimesini görünce tüm bunları yeniden yaşarsınız, öylesine muhteşemdir.
ayni zamanda eyup on adli akp milletvekilinin soyadi. hani su havaya ates etmeyi marifet bilip, is findikcinin hakkini aramaya gelince yok olanin. ilce olani iyidir.
ilçe insanının ortak özelliği, elli'yi eeelli biçiminde söylemek olan şirin yer.
çocukluğumuzda yaz mevsimi geldi mi gidilecek kaf dağımızdı, fatsa.
kısa boylu olduğunu sonradan farkettiğimiz fındık ağaçlarıyla bezenmiş yeşiller diyarıydı.

teyzelerin, amcaların, halaların, yiğenlerin bol bol olduğu ama gelin görün ki dayının bir tanecik olmasından dolayı mıdır nedir bilinmez, dayı hasretiyle tüketilmiş kışların fındık kabuğu kokan soba sıcaklığında özlenen neşeli günler şiiriydi, fatsa.

adını aldığı güzeller güzeli fatissa gibi zarif bir kıvrım taşıyordu genlerinde.denizi vardı yanında, vardı da biz, neden hep çocuk aklımızla ırmaklarına sevdalıydık fatsa'nın, bilmiyorum.

dut sefaları olurdu harmanda, kadınlar-çocuklar şenlendirirdik köyün sessizliğini.sonra koca köyün çocukları dere tepe demeden keşfe çıkardık bu her tarafı yeşil ülkeyi.geride bırakın haberini, isminden bile mahrum kaldığımız dostlukların hatıra defteriydi fatsa.

armudu, eriği, tahnalı, fındığı, elmayı dalından alıp yemenin zevkiydi fatsa.

sonra garip bir şey vardı bu fatsa'da hiç bir şey anlamıyordum bazen.insanlar harflerin yerini değiştirip konuşuyordu.sonra harfler nizami bir hal alıyor ama hızlıca kaynayıp gidiyordu.burda başka bir alem de vardı.bambaşka, başka hiçbir yerde teneffüs edemeyeceğiniz bir kültür yatıyordu.benim annem gürcüydü bunu da fatsa'da öğrendim.

mektepti fatsa; yaz mevsimlerinin sabah serinliğinde okunan sübhanekelerin, ettehıyyatülerin, felakların, nasların ince çocuk seslerinde melodi kazanışıydı.

çıplak ayakla çimde top oynamanın adıydı fatsa ve biz yine başka bir yerde tadamazdık bunu...

sonra büyüdük.
fatsa hep aynıydı da biz bu sefer fatsa'yı göremez olduk.karadenizin nazlı dilberi artık derinlerde taa içimizde kuluçkaya yatmıştı.doğacak günler yakındır yeni hayatlarla.çünkü zaten dirilişlerin muştusuydu fatsa.
fatsa bir ömür boyu özlenecek şehir olarak yazılmıştı alnımıza.
fatsa'dan aile ici siddete ilginc ornek;
"Ayşe D. (49) isimli şizofreni hastası olduğu öne sürülen kadın tartıştığı eşini baltayla öldürdü. eline aldığı baltayla eşi Ali D.'nin (50) başına vurdu. Ali D, aldığı darbeyle olay yerinde hayatını kaybetti. Ayşe D, kanlar içerisinde kalan eşinin durumunu komşularına haber verdi. Ali D.'nin öldüğünü fark eden komşuları ise jandarmaya haber verdi. Jandarma, Ayşe D.'yi gözaltına alırken, olayda hayatını kaybeden 5 çocuk babası Ali D.'nin cesedi ise otopsi yapılmak üzere Fatsa Devlet Hastanesi morguna kaldırıldı. Ayşe D, sabah saatlerinde suç aleti baltayla birlikte adliyeye çıkarıldı."*
akp grup baskanvekilligi yapmıs bi insan bu ilceden cıkmıstır. (bkz: eyup fatsa)
tesadufen akp milletvekili olmus bir sahıs bu ilceden cıkmıstır. (bkz: hamit tascı)
fakat siz daha faydalısı* için buna bakın: (bkz: sami tandogdu)
deniz gümüş grisi parlaklığında, nazlı ve kaprisli bir şekilde kıyıdaki kayalıkları dövüyor, hava aşkın yakıcılığına benzer bir soğuklukla tenini hafiften ısırıyor ve gökyüzü az evvel ağlamış bir gözün ıslak huzurunda puslu puslu.. sahilde yürüyorsun aklında milyon tane düşünce ve istekle.. öylesine güzel öylesine aşık olunacak bir yer..
düzeltme: cumhuriyet meydanında ve yol kenarlarındaki binbir çesit renkteki laleleri unutmuşum.. enfes bir güzellik katıyorlar.
soner arıca'nın memleketi. hekimoğlu türküsü'ndeki ilçe:
ünye de fatsa bir oldu da halilim
baş edemedim.
halil ibrahim ve yolun sonu görünüyor bestelerini müzik dünyamıza kazandıran ünlü bestekar selahattin aygun'un memleketidir.
dev-yol'un kalesi haline gelen uğruna türkülerin değiştirildiği ilçe.
sen yıldız ol ben yumruk
fatsa da buluşalım,fatsa da buluş.
Fındığın hasının yetiştiği,denizin ve yeşilin şehri memleketim.
(bkz: pastacı osman)