bugün

insanın iliklerine kadar romantik dönem dolmasına sebebiyet verebilecek eser.
yemek yerken fantezi imparatorluğu denildinde çıkan şey.
çalabileni ayakta alkışlamak farzdır.
deha ürünüdür. sol el triole yaparken, sağ el 16'lık çalar. yani bir vuruş içinde aynı anda, sol el üç nota çalarken, sağ el dört nota çalar. dinlerken pek farkedilmez. ama çalarken iki eli ayrı ayrı düşünmek gerekir.

müzikal olarak hiçbir rahatsızlık vermez, karışık duyulmaz. aksine, bulutlara çıkarır. yüzdürür bulutların içinde.
gönülçelen dizisinde cansel elçin'in sıklıkla çaldığı ve dinlediği çalınması kolay olmayan bir chopin eseridir.
Çalan piyanist için bu parçanın en büyük zorluğu A bölümündeki ritimdir. Şöyle ki; sağ elde 16 lıklar devam ederken sol elde bunları karşılayan 6'şar 8'likten oluşan cümleler bulunuyor. Bunun sonucunda; sağ eldeki 4 nota, sol eldeki 3 nota ile aynı zaman diliminde çalınmak zorunda kalıyor. Bu parçayı birçok piyanist için imkansız hale getiren bu teknik özelliktir. Piyanist bu bölümü çalmak için neredeyse beynini iki farklı metronomla yönetmelidir. Oysa Chopin'i anlamak bu eserde o kadar da zor değildir. Gayet ince ve alıngan ruhunu betimlemiştir. içten içe kızgınlığını, sonra bunun aslında zayıf bir adamın parlayan öfkesi olduğunu görürüz.
Yine çok zor bir pedal tekniği görülür. Chopin'in müziği Beethoven ve Mendelssohn'a kıyasla tempoya değil daha çok yoruma önem veren bir müziktir. Pedal çok temiz olmalıdır. Fazla basılması, notaların birbirini yutmasına, karışmasına neden olur. Bu parçanın felaketi olacaktır.
Largo, yani B kısmına gelince Do diyez minörün enharmoniği olan re bemol'e geçiş görülür ve parçaya bir huzur gelir. Burada da bir dalgalanma söz konusudur. Tıpkı Chopin'in op.10 no.12 devrimci etüdünde olduğu gibi sol el bir fırtınanın müziğini yansıtır. Sağ el huzuru aşılar. Ama bu tedirgin bir huzurdur. Tıpkı Chopin'in kişiliği gibi...
Daha sonra yeniden A bölümü, Presto gelir. ve düşüşle gelen bir coda'ya bağlanır. Coda öfkenin parlaklığının ölürcesine sönmesi ile yavaşlayarak temel akora bağlanır ve parça tam kadans ile biter.
Fakat etkisi bitmez...
dalgalara yakın uçan beyaz martılar var bunda.
sabah mahmurluğuyla yanlış okunmuş hede.

(bkz: fantazi imparatorluğu)
c minörle başlayan hayal dünyasına yolculuk. hüznün bitişiğinde yeşeren neşe. uykuda size eşlik eden meleklerin ninnisi gibi. teknik alt yapıya bakmadan müziğin içine girilir ve yolculuk bitsin istenmez.

usta işi bir yorum w.kempff'den:

http://www.youtube.com/watch?v=Me_X_yBynYE

başka bir usta c.arrau :

://http://www.youtube.com/wa...umi1I&feature=related
tonu c sharp minor yani do diyez minör olan, chopin'in öldükten sonra yayınlanan, dinlerken bünyede yarattığı etkisi kelimelerle anlatılamayacak kadar güzel olan muhteşem eseri.
http://www.youtube.com/watch?v=tvm2ZsRv3C8null
chopin' in 1835 yılında bestelediği muhteşem eserdir. Bu harika müzik oldukça yumuşak ve fazla kadınsıdır. zaten chopin' de son derece duygusal bir insandı. Fantastie impromptu' da chopin' in tüm bu karmaşık duyguları ile karşılaşırsınız.Bu eser değişken duyguların dışa vurumudur. Chopin vurgulamadan yararlanarak, ruh halindeki karmaşıklığı tempo değişimleri ile ifade etmektedir. Kapanış ise eserin diğer bölümlerinin aksine daha yavaş ve sakindir. bunun nedeni düş kırıklığıdır. bu muhteşem eser ilk notasından itibaren sizi içerisine alır ve hissedebileceğiniz tüm insani duyguları başrolünü sizin oynadığınız siyah-beyaz bir kısa film gibi içinizde yaşatır.
https://www.youtube.com/watch?v=fBA-38mzabs
Marc Hunziker üçlüsünün enfes bir caz versiyonuna imza attığı chopin eseridir.

https://www.youtube.com/watch?v=Iq-gZLlPc48