bugün

Atomun içerisindeki boşluğa verilen isim. Boşluk sandığımız yerleri dolduran enerji. (Dini Litaratürde)
http://www.kimyaokulu.com...slugun_anlami_ve_esir.htm
http://www.zamandayolculu.../cetinbal/kuantumkedi.htm
Fiziğin değil metafiziğin konusu olan şey, hatta şey bile değil, yokluk.

(bkz: yok böyle birşey)
boslugun aslinda bosluk olmadigini ispat eden madde
bütün maddeleri hatta boşluğu bile kendine esir eden madde...
bazı eserlerde uzaydaki boşluğu doldurduğu söylenen madde.
boşluğu işlevselleştiren madde.
(bkz: esirmaddesi)
evrenin pozitif yükle yüklü olduğu iddiasının bilimdeki yeri. tamamen kuramsaldır, düşünmeyi kolaylaştırmaktan başka işe yaradığı iddia edilemez.
Sâni-i Zülcelâlin gayet lâtif, nâzenin, mutî, musahhar bir sahife-i icraatı ve emirlerinin bir vasıta-i nakliyâtı ve zayıf bir perde-i tasarrufâtı ve lâtif bir midâd-ı (mürekkep) kitabeti ve en nâzenin bir hulle-i îcâdâtı ve bir mâye-i masnuatı ve bir mezraa-i hububatı olan madde.
ışığın depolanması ile ilgili deneylerin olumlu sonuçlanması sayesinde hakkında daha umut verici somut adımların atılacağı deneylere hız verilebilecek maddedir. Bu madde detaylı olarak tanındıkça başta enerji ve tıp alanında devrim niteliğinde gelişmeler yaşanacaktır.
risale-i nur külliyatında bahsi geçen madde. kuantum fizikçileri bu maddeyi yeni yeni keşfediyor ve buna string diyorlar.

(bkz: string teorisi)
Esîr, 19. yüzyılda atomlar arası boşluğu yani evreni oldurduğuna, ağırlığı olmadığına, ısı ve ışığı ilettiğine inanılan tözdür. Deneysel veriler ışığın iletiminin bu şekilde açıklanmasını çürütmüş ve bu açıklama yerini kuantum kuramına birakmistir. ve sadece gezegenlerin hareket edebilecegi izleyecekleri yollarda bulunmadigi yani sekil verdigi soyleniyor. zaten isigin boslukta tasinmasininda imkansiz oldugunu soyleyen bilim adamlari esîr maddesinin varligini ispat etmislerdir.
Kainatta boşluk olmadığının, boşluk sanılan yerlerin bile vazifedarlarının olduğunun ilim cihetinde ki kanıtı.

Failsiz bir fiil düşünülemez. O zaman o boşluk sanılan yerlerde gerçekleşen fiilerin elbette bir faili var. Bu atomun ötesindeki küçüklüğün boşluğunda dahi olsa.

işte kayyumiyet. Bir nokta dahi muzlim kalmamıştır. Zerrede boğulmamak!.

Günaydın, kendi ilmini birşey zanneden beşeriyet güruhu.
Vesselam...
ESiR: Bütün kâinatta bulunan ve her tarafı kaplamış olan lâtif madde. Elektrik, ışık ve hararetin yayılmasına vasıtalık eden madde. Görülmeyen ve varlığı bütün ehl-i ilimce kabul edilen lâtif, rakik, elâstikiyeti hâiz seyyal madde.("ikisi de birbirine bitişikti, sonra ayrı ettik." mânasında olan $nın ifadesine nazaran, manzume-i şemsiye ile arz, dest-i kudretin madde-i esiriyeden yoğurmuş olduğu bir hamur şeklinde imiş. Madde-i esiriye, mevcudata nazaran akıcı bir su gibi mevcudatın aralarına nüfuz etmiş bir maddedir. $ âyeti, şu madde-i esiriyeye işarettir ki, Cenab-ı Hakk'ın arşı su hükmünde olan şu esir maddesi üzerinde imiş; esir maddesi yaratıldıktan sonra, Sâniin ilk icadlarının tecellisine merkez olmuştur. Yani esiri halkettikten sonra, cevahir-i ferd'e kalbetmiştir. i.i.)"
(bkz: string)
(bkz: string teorisi)
https://youtu.be/JgX_LzGBokI

Konuyla ilgili oldukça emek harcanarak hazırlanmış bir video, meraklı arkadaşların kahvesini alıp izlemesini isterim.
Uzaydaki madde arası boşluğu doldurduğu ve ışığı taşıdığı söylenen madde.
“esir”i anlaşılır kılmak kolay bir mesele değildir. Esir, ışınlarla, manyetik ve nükleer kuvvetlerle ve çekim ile fiziki ve kimyevi herhangi bir etkileşime girmiyorsa spektroskopik cihazların ölçüm alanının dışında kalıyorsa, somut ve ayrıntılı neticelere ulaşılamayacaktır. Enerjinin bile hala birçok çeşidi bize meçhul durumda iken ışıktan da öte metafizik unsurları kolayca anlaşılır hale getirmek mümkün değildi. Önümüzde evrenin hala bilmediğimiz nice kanunları ve çözülmesi gereken sayısız sırları sırada keşif bekliyor.
ışığı taşıyor olabilir mi acaba.

bir muhtemel madde.
bizim suyun içinde yüzdüğümüz gibi ışık da esir maddesinin içinde maddelerin arasından yüzüyordur belki.
Esir: Bütün kâinatta bulunan ve her tarafı kaplamış olan gürülmeyen ama varlığı kabul edilen latif, rakik ve seyyal madde. Elektrik, ışık ve hararetin yayılmasına vasıtalık eden madde.

https://sorularlarisale.com/esir-maddesi-ne-demektir