bugün

hristiyanlığın üzerinde hala tartıştığı bir söz. güya isa çarmıha gerildiğinde bu lafı söylemiş. "tanrım, tanrım, beni neden bıraktın" gibi bir anlamı var. burada bir sürü tartışma çıkıyor, isa tanrı'ysa neden "tanrım" gibi bir kelime kullanıyor diye soranlardan tutun da aslında böyle bir laf söylemediğine kadar. isa'nın tanrının oğlu olduğu inancına binaen, ihsan oktay isimli fırlama bu lafı kendi dünyasında şu hale getirmiş; "ah beybaba! ah be babalık! niye çamura yattın?". süper değildir de nedir?
hemmen alakalı bakınızlar;
(bkz: ihsan oktay anar)
(bkz: suskunlar)
(bkz: batın) ve (bkz: zahir)
değiştirilen incilde yazan yalanların bu zamana kadar hristiyan alemini çatışmaya sokmadığına şaşıyorum'un bir diğer örneğidir.
hz. isa çarmığa gerilerek şehid ediltikten sonra incil' i derleyen havarilerin hz. isa' nın ağzından söyledikleri söz.

islamiyet, hristiyanlık ve yahudilik gibi bütün semavi dinlerde yaratıcının ne olursa olsun kuluna asla sırt çevirmeyeceği bahsi geçer. yaratıcının yarattıklarını sevmesi bütün semavi dinlerde işlenen ana esastır.

bu söz bu yönüyle vahdet inancıyla örtüşmez, muhtemelen dini yüzeysel algılamış birisinin isa' dan sonra yaratıcının sözlerini tahrif etmesinden başka bir şey değildir.
eli eli lema şevaktani şeklindedir aslen.

eli burada eloha dır. pek sevgili isayı hristiyan zanneden müslümanlar. isa yahudi idi. öyle doğdu öyle öldü. yeni bir din yaratmaya çalışıyor muydu bilinmez ama pagan roma imparatorluğu iznik konsülünde oybirliği ile adamı tanrının oğlu seçtikten sonra yeni din de biraz da mithra kültürü ile yoğrularak oluşturulmuş oldu.

incil okuduktan sonra hakkında atıp tutmak daha hayırlıdır. kendi dininin anlattığı akdarı ile başkasının dini hakkında atıp tutmak ise düpedüz islamcının dinime saygıııı diye götünü yırtarken istediği şeye saygıdır. herneyse üzerine kazancakisin the last temptation of christ okunmalıdır.
kimilerine göre hz. isa'nın bu lafı etmiş olması imkan dahilinde değildir, çünkü bir peygamber yaratıcısından bu şekilde şüphe edemez, etmemelidir. fakat kur'an-ı kerim'de peygamberlerin de her insan gibi şüpheye düşebileceklerine dair pek çok ayet vardır. örneğin:

--spoiler--
"Nihayet peygamberler ümitlerini kesecek hâle geldiklerinde..." (yusuf 110)
--spoiler--

peygamberler de insandır ve bizlerin yaşadığı ümit, acı, keder, korku, şüphe gibi duygular yaşaması normaldir.
hz.isa'nın inançsızlığa düşerek böyle sözler sarfettiğini zannetmiyoruz.
en büyük ihtimal Davut'un mezmurlarına atıfta bulunmuş olmasıdır, anlayan anlar hesabı.Zaten o andan itibaren sadece onu anlayacaklara ihtiyacı vardır.
ayrıca kuran'da duruma bir parça açıklık getirilmiştir. Hz.Muhammed'in de uzun süre vahiy gelmemesine içlenmesi üzerine
Duha indirilmiş ve şöyle seslenilmiştir: Duha suresi 1-3 -Şu kuşluk vaktine ve karanlığı büsbütün bastırdığı zamanki geceye Andolsun ki, Rabbin seni terk etmeyecek ve sana darılmayacak.
kimi hıristiyanlarca "baba, baba, beni neden yalnız bıraktın?" diye de çook serbest çevrilen sözdür. ama daha serbesti de var ki evlere şenlik: bir alevi arkadaşım, "eli" adının "ali" olarak düşünülmesi gerektiğini, isa'nın asıl seslendiğinin hz. ali olduğunu iddia etmekteydi ki halaya durmaya ramak vardı.

-değil mi benjamin?
-evet efendim.
hıristiyan ilmihal ve eskatolojisinin açmazlarından birisidir. kimi septik düşünürler, isanın monofizit görüşü destekler nitelikte, tanrı olmasından sebep: "tanrım, tanrım beni neden yalnız bıraktın?" demesini absürd karşılarlar. "tanrı olan isa, baba olan tanrıya neden feveran etsin ki?" denir.

ancak kaçırılan nokta, isa nın çarmıha gerilmeden önce tam manası ile, henüz tanrı olmadığıdır. ilk kelamın aktarıldığında 30 yaşındadır ki, öncesinde ve 3 yıl sonrasına dek, insan olan isa yaşamaktadır.

tradisyonel hıristiyan inanışı, isanın sept gününde saat 12 dolaylarında çarmıha gerildiği, ruhunu ise, 15 dolaylarında teslim ettiği görüşünde birleşir. yahudi kentine uzunca saatler çöken karanlık sonrası isa son olarak, "eli eli lema şevaktani" der. ardından ruhunu teslim eder.

bu andan itibaren ki isa, tanrı faikalarını alması da, 33 yaşında çarmıha gerildikten, 3 gün sonra paskalyada dirilmesi sonrası, havarilerine birkaç kez göründükten sonra göğe yükselip, babasının katında oturmaya başlamasıyla olmuştur.

henüz ölmeyen isa nın baba olan tanrıya sitemi de bu bağlamda, olağandır.
ölmek üzere olan isa burada mezmurlardan okuma yapmaktadır, yasin okumak gibi dersek anlaşılır sanırım, kitabın mezmurlar 22/1 der ki:

"tanrım, tanrım, beni neden terk ettin? "...yani diyor ki "eli eli lema sevaktani"...
isa'nın son cümlesi. Tanrım tanrım beni neden yalnız bıraktın.
isanın çarmıha gerildiğinde söylediği son sözler olduğu rivayet edilir. anlamı ; tanrım tanrım beni neden terk ettin.

https://www.youtube.com/watch?v=k8KV2xmnzn0
şimdi Müslüman inancında çarmıha yahuda iskaryot gerildiyse bu lafı da o mu söyledi? o haliyle neden tanrıya arın gırın yaptı?
şu sahne kadar etkileyici bir sahne pek yoktur film tarihinde..
http://www.youtube.com/watch?v=EzM1vipHTWU
Hz. isa'nın imtihanı da böyleymiş demek ki. Millet zannediyor ki peygambersen oohhh koseyi döndün, cennet garanti falan. O da bir kul, allah in ayetlerini diger insanlara aktarmaktan baska asli bir gorevi yok. Aktardiklari statüko ile catiştiği icin buyuk sorunlarla karsilasiyor peygamberler. Onun imtihani da bunlarla baş etmeye calismasi. u cizmezler ama nihayetinde insan olduklari icin caresizLik icinde umutsuz olabilir. Bundan dogal ne olabilir ki. Kiz arkadasi terk etti mi depresyone giren bizler gorev bize verilseydi ne halt ederdik acaba? Bunu kendinize bi sorun.

Hollywood filmi izleyen bizler hep mutlu sonlara alistigimiz icin kavramakta zorlaniyoruz bazi şeyleri.