bugün

gunumuzdeki elestirmenlerin otu boku,her seyi elestirip,bok atmakla,karalamakla kullandiklari insanlardir.oysa ki;elestirmen,yalnizca cok iyi bir sanat izleyicisi degildir.kendisini yapitin bir parcasi,tamamlayicisi olarak gorur.degerli bir yapitin,insanlara ulasmasini,onlar etkilemesini ister.yapitin,siradan okuyucunun,izleyicinin goremedigi,goremeyecegi gizli bolgelerine isik tutar.bir sanat yapitina yanlis bakisi duzeltmeye,dogru bakis aciliri getirmeye calisir.sanatdisi olcutlerle yapilan degerlendirmelerin karsisina cikar.
nesneyi anlamlandıran özne.
berna moran gibi temsilcilerinin çokça yetişmesini dilediğimiz sanat yorumcularıdır.
bir sanat dalında yeni yaratılan ürünlerin sanatsal düzeyi konusunda yargılara vararak, bunu iletişim araçları veya basın yoluyla kamuya ileten kişi.
(bkz: münekkit)
(bkz: sinema eleştirmeni)
zeki, çevik ve ahlaklı olması gereken kişi.*
(bkz: spor eleştirmeni)
(bkz: çemkirmen)
türkiye de izledikleri her filme aşağı yukarı aynı, basmakalıp yorumları yapan kişilerin tekil formu. bunların müzik, spor, edebiyat, sinema v.b alanlarda faaliyet gösterenleri vardır. *
toplumun beğenisine sunulmuş herhangi bir sanat yapıtı, televizyon dizileri,programları, filmleri vs. bir takım uzman kişiler tarafından alanlarına göre iyi veya olumlu şekilde yargılanmasına denir kanaatimce.
bir olguyu yada olayı eleştiren kişi.
Türkiyede kişi başına 300 kişi düşen çemkirmen.
rasaim ozan kütahyalı, hıncal uluç. bu ikili her konuda uzman olduklarından her konuya eleştirmen olabilir.
Türkiye' de yaklaşık 60 milyon tane olduğunu düşündüğüm sıfattır. Türkiyede herkes yapıyor bunu.

(bkz: tenkit)
"Bir insan, tıpkı asker olamayan birinin muhbir olması gibi sanatçı olamadığında eleştirmen olur."

joseph goebbels