bugün

trance müziğin aslında kendisinin bir alt türü olduğu müzik türü.

elektronik müzik günümüzün popüler ıbtıs ıbtıs müziğinin ağa babasıdır. ortaya çıkmadan bir çok araştırma ve deneyden geçmiştir. ilk ortaya çıkışı jean michel jarre'e dayanarı ki kendisi harika ötesi ve halen kulakların pasını silen bir müzik yapmıştır zamanında. sonrasında ise türk filmlerinden aşina olabileceğimiz alman grubu kraftwerk elektronik müziğin çıtasın yükseltmiştir.

bu öncülerden sonra popüler olmaya başladı elektronik müzik ve aslında günümüze bakılınca elektronik öğeleri olmayan müzik kalmadı gibi gözükse de (gerek metal gerek arabesk gerek kabaca rock) elektronik müzik kendi altında trip hop, acid jazz, trance, club, electronic jazz, funk ve bunun gibi onlarca alt tür türetmiş ve kendi içinde gelişmiştir. bir underground kültürü olarak doğarak, kendine müzik piyasası ve kültürü içinde bir yer edinmiştir.

şunu söylemek istiyorum. elektronik müzik basit anlamıyla cıstak cıstak değil aksine günümüz insanını kültürünü, yozlaşmasını en iyi anlatan müzik türüdür. zaten bakıldığında rock alanında, arabesk alanında, pop müziği alanında elektronik öğeler barındırmayan müzik nerdeyse yok gibidir. bu bağlamda elektronik müziği "ıyy kıro ex atmış hayvanlar müziği" diyerek yok saymaya çalışmak denyoluk olacaktır, kusura bakmayın.
Acid Jazz,Ambient,Breakbeat,trance,techno,electro,house,trip hop... başlıca elektronik müzik türleridir
hastalığına yakalandığım, kurtulamadığım, en iyi yapımlarını paul van dyk , bob sinclar gibi isimlerin çıkardığı süper müzik türü..
Temelde Drum Machine, Sampler ve Syntheseizer gibi inorganic enstürmanların kullanımına dayanan müzik türüne Elektronik Müzik denir..
Kendi içinde birçok dala ayrılan elektronik müzik aynı zamanda modern müzik türlerinin öncüleri arasında yerini almaktadır.

1)Ambient:
Yaratıcılarından olan Brian Eno'nun gelişimine ışık tuttuğu Ambient; FSOL (Future Sound of London), The Orb, Biosphere ve Woob gibi yeni akımlarla günümüzdeki düşündürücü, derin ve de farklılığı her zaman ön planda hissettiren şeklini almıştır. Diğer bütün elektronik müzik dallarından farklı olarak Ambient Elektronik; drum vuruşları ve de tempodan öte, doğa samplelarına melodiye ve/ enstürmanlara ağırlık vermektedir..

2)Abstract:
Ambient'ın koyu kolu olarak bilinir. Melodilerin daha az olup, vuruş ve de sıra dışı ritimlerin önde geldiği bir daldır. Akla ilk gelen isim Autechre'dır.

3)Acid Jazz:
Jazz'ı geleceğe taşıyan ve bu aşamada jazz üzerine çeşitli elektronik ses modifikasyonların gerçekleşmesi ile ortaya çıkmış olan önemli bir biçimdir. Özetlemek gerekirse temalar Jazz üzerine kurulu, destekler ve enstürmanlar elektronik ağırlıklıdır. Sonuç: Etkileyici. Modaji, United Future Org., Gotan Project, Ian O'Brein ve Fauna Flash önemli isimler arasında yer almaktadır.

4)Breakbeat:
4/4 vuruşluk house ve benzeri tarzlara alternatif olarak ortaya çıkan Breakbeat'in kökenleri hip hop'a dayanmaktadır. Old-Skool Techno ve Acid house'dan da esinlenmelerin gözlendiği Breakbeat'in önde gelen isimlerinden brisi Crystal Method'dır.

5)Big Beat:
Akılda kolay kalan sample'larıyla parti ortamlarının vazgeçilmez müziğidir. Alçak sesle dinlemenin Big Beat tarzına haksızlık olacağı düşüncesiyle hareket eden bir çok insanın ortak görüşü yüksek çıkış gücün yoksa dinlemenin de bir manası yoktur şeklinde biçimlenmiştir.

6)Funky Breaks:
Kraftwerk, Afrika Bambaataa ve Electron (ilk albümleri)'dan etkilenmiş ve ilham almış olan Funky Breaks ilk tohumları, meyvelerini Birleşik Amerika'nın batı sahillerinde vermiştir.

7)Dance:
Elektronik Müziğini en popüler kolu olarak kabul edilen Dance'de trackler genel olarak bir vokalist eşliğinde ve House Music benzeri bir formda yapılandırılır. Günümüzde Sash, bu tarzın en önde gelen isimlerinden birisidir.

8)Club:
Dance Müziğin omurgası olarak da nitelendirilebilir. Annie Lennox, Cher ve Deborah Cox bu tarz müzik yapanlar olarak bilinirler.

9)Euro Dance:
Dance Müziğin basit, eğlenceli ve tempolu kolu olara bilinen Euro Dance, ana kolu olan Dance Müziğin popülaritesinden geri kalmayarak dünyanın birçok radyosunda boy göstererek ön saflarda yerini almaktadır.
Aqua, Ace of Base ve ATB bu tarzda dikkati çeken isimlerdir.

10)Down Tempo:
Sakin, olgun ve de ağır bir anlatıma sahip olan Down Tempo'nun önde gelen isimleri Massive Attack ve Tricky'dir.

11)Dub:
Yoğun olarak ses efektlerine yer veren Dub, enstürmantal Reggae olarak da bilinir. Dub, adını Lee Scratch Perry, Bill Laswell ve King Tubby ile duyurmuştur.

12)illbient:
Dj Spooky ile özdeşleştirilmiş olan bu tarz, Trip Hop-Dub-Ambient karışımı ortaya çıkmıştır.

13)Trip Hop:
Tutku dolu vocallerle süslenmiş olan Trip Hop, genelde acı keder ve üzüntü gibi koyu (derin) hislere hitap eder. Massive Attack, Cold Cut, Portishead ve Archive bu tarzın önde gelen isimleri arasında yer almaktadır.

14)Drum'n Bass:
Drum Bass in jump-up ve intelligent gibi birçok türü(ucu) olmasına rağmen gövdeden (Main genre Drum'n Bass) ayrılmadıkları bir kesin bir çizgi vardır...tabi ki derin güç. Drum vuruşlarının dip Bas(sub-bass)lar süslendiği ve dakikada 160 vuruşluk bir tempoya sahip olan Drum'n Bass, 90'lı yılların başında Büyük Britanya'da çok önemli gelişmeler kaydederek Elektronik Müzik'in temel dalları arasındaki sarsılmaz yerini yaratmıştır. Omni Trio, Photek, Squarepusher akla ilk gelen isimlerdir.

15)Jump-Up:
Drum'n Bass'in ragga vocallerle beslenmiş halidir. Shy FX, Baby D.

16)Tech Step:
Two-Step Drum'n Bass'dir. Squarepusher ve Photek.

17)Electronica:
Elektronik Müzik için ana terim olup sanatsal yönlerin şiddetle ağır bastığı; öze bakıldığı zaman, görünen güzelliklerin bütünüdür.

18)Progressive Electronica:
Genelde sözsüz vokallerin (çoğunlukla soprano sesin enstürman olarak kullanıldığı gözlenir) ön plana çıkışıyla ve bunların yer yer uyumlu melodilerle desteklenmesiyle oluşan bir tarzdır. Orbital, Genaside ii (Ad Finite) tarzın en iyi örnekleridir.

19)Symphonic Electronica:
Klasik temaların elektronik motiflerle süslendiği New Age'i çağrıştıran ve içinde Progressive Electronica'da olduğundan daha güçlü sanatsal salınımlar saklayan bir tarzdır. Vangelis.

20)Experimental:
Değişik ve sıra dışı bir tarz olan Experimanetal; Techno, Acid House, Drum'n Bass gibi tarzlarda farklı arayışlara cevap veren ve yeni ufuklar açılmasına ışık tutabilen bir daldır. Aphex Twin(afx), Autechre(ae).

21)Minimal:
Tempo ve süreklilik yönünden daha seyrek fakat kendi kurallarını kendi yaratan bir tarzdır. Plastikman.

22)Noise:
Doğanın içinden oluşmuş ses spektrumunu benimseyen fakat distorsiyon olarak nitelendirilebilecek derecede elektronik seslere yer veren bir tarzdır. Akla ilk gelen isimler Merzbow ve John Zorn'dur.

23)House:
Adını Frankie Knuckles'ın Chicago'da ilk mixlerini yaptığı The Warehouse adlı gece klübünden alan House, Dip Bas'lar ve 4/4 (ölçü) vuruşluk samplelardan oluşur. Akıcı, kulağa hoş gelen,düzenli ve Elektronik Müzik dinleyen kitlenin çoğunluğu tarafından benimsenen bir çizgiye sahiptir. Bu özellik o_nu gece kulüplerinin vazgeçilmez tarzları arasına katmıştır. Plastikman, Armand Van Helden, Sven Vath, Josh Wink ve daha birçok isim bu tarzın gelişiminde pay sahibi olmuştur.

24)Deep House:
House'un diğer kolarına göre daha bi katı olan, kendi kurallarını kendisi çizen ve dinleyiciyi düşündürme yoluna giden bir tarzdır. Leftfield.

25)Hard House:
Daha sıkı ve güçlü olan bu kol, az vokal çok vuruş (drum) sistemini işletmektedir. Josh Wink,Hardfloor.

26)Vocal House:
Hard House'un aksine, herşeyin drum vuruşları olmadığını iddia edercesine vokal'e daha fazla ağırlık veren House koludur. Martha Wash, Amber...

27)Industrial Electronic:
Elektronik müziğin Abstract ve Minimal gibi radikal olan kollarından birisidir. Endüstriyel alet, iş makinaları, sanayi mekanizmaları ve hammadde seslerinin sıkça yer aldığı bir tarzdır. NIN tarzın öncülerindendir.

28)Techno:
90'ların sonlarına doğru Acid House'un büyük Britanya'yı kasıp kavurmasının ardından, geniş dinleyici kitlesi daha sert ve kural tanımaz temalar istemiştir. Bu ortam zaten patlamak için fırsat kollayan Techno için bulunmaz bir fırsat olmuştur. Acid House'a göre daha hızlı bpm'lere (beats per minute ê dakikadaki vuruş sayısı) ve daha agresif bir yapıya sahip olan Techno, arayışta olan kitleye gereğinden çok daha güzel (doyurucu) bir şekilde cevap vermiştir. Günümüzde trendi yakalamış olan Techno, en hızlı gelişen modern müzik türlerinin başında yerini almıştır. Paul Van Dyke, Eat Static, Derrick May, Juan Atkins, Kenny Larkin ve daha sayılmayan bir çok isim, bu tarzı günümüzde başarı ile temsil etmektedir.

29)Acid:
Techno'nun, TS-TR-303lerle müzik yapan koludur.

30)Detroit:
Yıllar önce Derrick May, Juan Atkins ve Kenny Larkin'in ortaya çıkardığı; Techno'nun temel kolu olarak da değerlendirilen Detroit, genelde 4/4'lük vuruş+ritimleri enstürmanlara tercih eden bir dal olarak bilinir.

31)Gabber:
Sert ve Hızlı Techno'dur. Lenny Dee,Delta-9, Ron D.Dore...

32)Happy Hardcore:
Gabber'i daha pozitif versiyonu olarak değerlendirilen Happy Hardcore, dinleyicide çeşitli -değişik- duyguların açığa çıkmasını sağlayan hızlı bir dal olarak bilinir.

33)Intelligent Techno:
Sıra dışı ve bir o kadar da agresif motifler içeren bu dal, mükemmel uyumsallık ve de dahiyane yaklaşımlarıyla diğer bir çok daldan sıyrılır. Beaumont Hannant.

34)Rave/Old Skool:
Tüm Techno formlarının birleşimi olarak görülen Rave/Old Skool; Drum'n Bass, Trance gibi birçok tarzın kökeninde ve gelişiminde pay sahibi olmuştur. Bol içki ve druglı underground partilerin vazgeçilmez müziği olan Rave/Old Skool'un track'leri diğer tarzların track'lerine kıyasla daha uzun sürer. Solid 4/4'lük vuruşlar, sert elektronik motifler ve etkileyici baslardan oluşan Rave/Old Skool'u başlı başına bir tarz (genre) olarak görmek yanlış olmaz.

35)Trance:
Techno'yla benzerlikler gösteren Trance farklı oluğunu bpm'leri, kulağa hoş gelen melodileri ve 4/4lük vuruş stiliyle (farkı) belli eder. Techno'yla birlikte anılmasına (techno trance şeklinde) rağmen tizzlere verdiği önem ve yoğunluk, o_nun agresiflikten öte üretken bir şekil almasını sağlar. Tüm dünyada ilgi ile dinlenen trance'in akla ilk gelen isimlerinden bazıları: Astral Projection, Rabbit in the Moon, Electric Skychurch...

36)Goa:
Vuruşların ve melodilerin kenetlenmiş -birbirinin eksiğini kapatırcasına-şekilde birbirini takip ettiği Goa, Trance'in en çok dinlenen kolu olarak bilinir. Spicelab.

37)Hard Trance:
TS-TR 303lerle üretilen Trance'idr. 4/4vuruşlarındaki sertlik ile dikkati çeker.

38)Melodic Trance:
Klasik temalarla ve hoş melodilerle diğer kollardan sıyrılır. Büyülü motifler içerir. Doran, Joshua Ryan, Christopher Laurence...

39)Progressive Trance:
Kulağa çok hoş gelen melodilerle üretken bir yapı sergileyen Progressive Trance, Ambient'ın ortaya koyduğu kalitede seçici yapıya sahiptir. *
yapmak için oldukça gelişmiş bir müzik kulağına sahip olmanız gereken müzik türü.
içinde ne arasanız vardır. ne metaldeki gibi sürekli sert riffler ne rocktaki gibi zıplatan riffler. hip hop taki o kuru tat. punk taki kişiyi eğlendirmeyi amaçlayan bol bol hafif bol davullu sesler. klasik müzikteki piyanolar, kemanlar vs...

elektroınik müzikte ise bu müziklere nazaran bir özgürlük vardır. sınırlar belli değildir. örneğin rock tan metale geçiş çok kolaydır. onun için sınırları iyi tutmak gerekir. ancak ambient olsun trip hop olsun acid jazz olsun hiçbir zaman sizi kısıtlamaz. farklı dünyalara açılan kapı görevi görür.

bu yüzden bu müzikle uğraşan insanların inanılmaz derecede yaratıcı olduğu söylenebilir. bir örnek vermek gerekirse;

(bkz: richard d james)*
trip hop tarzi ile dinlemeye baslatan, down tempo ile bagimlilik yapan, electronica tarzi ile ayaklarin yerinde durmamasini saglayan, acid jazz ile de selamlar soyleten muzik türü.
''siyah giyerim, rock dinlerim'' şekilcileri tarafından küçük görülen ama gelişimi gümbür gümbür devam eden müzik türü
--spoiler--
çıptısçıptısçıptıs
--spoiler--
(bkz: rave dinlerim)
yeni versiyon hande yener ve portechonun icra ettigi muzik.
Tiesto'nun kasım ayında istanbul da vereceği konser sonrası canım ülkemde daha da bir gelişeceğine inandığım müzik türü.
bir de dersi vardır. Kalmak pek mümkündür.
elektronik diskoteknostronik
depresyonun, umutsuzluğun, yenilginin en büyük ilacıdır elektronik müzik. yakın zaman sonra doktorların da reçetelerine yazması beklenmektedir. karamsar müzikler dinleyip, iç dünyanıza daha da fazla zarar vermektense, bu müzik türüyle bakış açınızı daha pozitive edebilmeniz mümkün. dance, club, house gibi türlerine çok sık rastlamakta olduğumuz için, arşivinizde bu türlerin örneklerini arttırmakla işe başlayabilirsiniz. biraz yol aldıktan sonra trip-hop'a geçerek farklı deneyimlerin tadına varabilirsiniz. downtempo ve ambient ile de uçmak nasıl oluyormuş görün.
yurdum insanının mfo (müslüm ferdi orhan ) dan sonra zor alışabileceği müzik tarzı.
chillout, lounge, ambient gibi tarzlarını çok tuttuğum, 21. yy müziği.
En sevdiğim müzik tarzı, electronic-house
Aile mensuplarınca hoş karşılanmayan müzik türü.
(bkz: kapı gıcırtısı)
daft punk ve around the world ve something about us...
ruhu olan ve son zamanlarda ruhunun değeri anlaşılan sevdiğim vazgeçemeyeceğim müzik.
minimal,progressive,vocal trance,uplifting,drum n bass,tech step gibi daha sayamayacağım bir çok kategoriye ayrılan dinlenildiği zaman insan bünyesinde çakralar açan ülkemizde maalesef apaçiler yüzünden hapçı müziği olarak nitelendirilen, en kaliteli müzik türüdür.
dubstep, drum and bass, psy gibi tarzlarinda bulundugu, gunumuz dunyasinda ozellikle genclerin ilgisini ceken muzik turudur. genel olarak "fl studio, reason, cubase" gibi programlar ile ufak ses dosyalarinin yardimi ile yazilir.
türkiye'deki temsilcisi için;
(bkz: bedük)
çok dinlendikten sonra müziğin durdurulmasıyla kişiye ''ohh'' çektiren müzik türüdür.
for example ;

Armin Van Buuren Ft. Sharon Den Adel - In And Out Of Love

Maurizio Gubellini vs Melanie - Leave Me Alone

Pain & Rossini - Hands Up Everybody

Alchemist Project - Music Is My Extasy (East Freaks 2k9 RMX)