bugün

basit bir örnekle açıklanabilecek hastalık;

mesela sizler bizler bir atı gördüğümüzde sadece onu bütün olarak algılar o an yaptığı işi gözler o olaya odaklanırız. "ama dusuk gizli ket vurma " hastalığı olanlar atın yeleleriyle, baldırlarıyla, hatta erkek at ise, pipisiyle de ilgilenirler.

şayet bir hayvanseverde görülürse o kişiyi daha da hayvansever yapabileceği gibi bir ahlaksızda görülürse maazallah köyün eşeklerini koruma altına almak gerekebilir.

öyle işte.
(bkz: low latent inhibition)
aman yarabbi bende yokmuş dediğim hastalık. bu kadar iş güç arasında bi de onunla mı uğraşacaktık ya.
mühendislik ve tasarımla ilgili bölümde okuyanlarda sıkça görülen hastalık. bende vardı bu. hayatın tadını kaçırır. herşeyi olduğu gibi görerek kurtuldum.
senelerdir herşeyi incelediğim için, dikkatli dikkatli baktığım için çevremden onca laf yememin sebebi buymuş. insan, hayvan, canlı - cansız farketmiyor. eşyalarda ne nereye bağlanmış, ne nerden geliyor diye sürekli kafa yoruyordum ki insanların dürtmelerinden sonra kendimi frenlemiştim, bi nebze...
hayatınızı mahveden bir hastalık çeşididir. avantajlarına hiç girmeden en önemli sonuç etkilerine gelecek olunursa, geceleri uyku problemi, uykuda bile beynin çalışması bu nedenle uyutmaması ve erken yaşlarda beyin kanaması geçirmenize sebep verebilecek diğer nedenleri. ha birde bu sıkıntılara istinaden psikolojik olarak bazen nefes alamıyorsunuz. (bkz: lanet olsun bu hayat lanet olsun bu sevgi)
(bkz: sherlock holmes)
Bende olan özellik en basitinden beynin filtre mekanizması yok her şeyi alıyor.

Artıları:
+insanların ne söyleyeceğini önceden sezgisel olarak bilmek herkesten bir kaç adım önde olmak.
+Ajan özelliklerine sahip olmak. kişiyle empati yapıp arka planı görmek.
+Algılar açık olduğundan sizin görmediğiniz bir yerden birinin baktığını algılamak (korkutucu olabiliyor).
+Yalanları hemen anlamak (hafızanız iyiyse birinin en ufak yüz hareketinden bile yalan söylediğini öncesiyle karşılaştırıp anlayabiliyorsunuz).
+Deha olma potansiyeli,albert einstein da bundan müzdariptti. yüksek iq'nuz varsa çevrenizdeki bilgileri kimsenin görmediği şekilde işleyebiliyorsunuz.
+3D görsel zeka tavan zaten onu söylememe gerek yok kafanızda odaklanırsanız satranç ya da battlefield oynayabilirsiniz.

Eksileri:
-Algılar açık olduğundan ses doku görüntü bombardımanına boğulmak ve kitlenmek (kalabalık bir yerde atmden para çekicekken donup kalmıştım).
-Yüzünüzde ya da herhangi bir yerinizde sivilce vs. varsa dışarıda sürekli bunları düşünmek.
-Hafızaya çöp bilgi doldurmak ve sürekli aklına gelmesi (rahatsız ediciyse)
-Çok mantıklı konuşmanız ama insanların sizi anlayamaması (eksantrik, tuhaf klişesi)
-Bunun yanında bonus olarak okb anksiyete depresyon psikoz gelebiliyor dikkat edilmeli kafayı kırma ihtimali var.
Eksilerinden hepsi varken artilarindan bir kaç tanesi var bende. Deha miyim yoksa.sanmiyorum.
Burada yazdıklarınız size olumlu enerji veren, artı gibi görünen her şey olabilir. ancak bunların farkında olmak bazen sizi negatif yönde etkileyebilir. farkındalık konusu başlı başına ele alınması gereken bir mevzu aslında.

dedem bir süre bizim evde kalmıştı. dedemin bir karış hacı sakalı vardı. ben o sıra 7-8 yaşlarımdaydım. bir gün dedeme "dedeciğim sen uyurken sakalını yorganın altına mi koyuyorsun üstüne mi?" diye sormuştum. dedem net bir cevap verememiş bunu hiç düşünmediğini söylemişti. ertesi gün dedem beni yanıma geldi ve bana şöyle dedi "evladım dün o soruyu bana sordun neden ki yorganın altıydı üstüydü derken dün gece hiç uyuyamadım. sanırım sakalımı keseceğim!"

kıssadan hisse bazen farkında olmamak daha iyi.
ketum bir kettirme bicimi.