bugün

180 paralel var. ekvator çevresi 40.000 km. her bir paralel arası 111 km.

yani kutuplardan biri ekvatora göre 40000 : 90= 444 km aşşağıda olması lazım.

ekvatorlardan kutuplara 90 paralel olduğu için, her biri arası 111 km olduğu için, asıl eğim miktarını

40000:90= 444 km olarak bulabiliriz.

yani bu da 444:111=4 km. yani her 111 km'lik paralel arası görüş mesafesinde, 4 km'lik bir oynama yapması gerekiyor. yani her 1 açı ( 111 km ), 4km'lik görüş açısı sapmasına sebebiyet veriyor.

111 km ötedeki bir şey 4 km yukarıda veya aşşağıda olması lazım.
11 km ötedeki şey 400 m,
1 km ötedeki şey 4 metre,
100 metre ötedeki şey 40 cm yukarıda veya aşşağıda olması lazım.

yani sokağın bir ucundan diğerine, yere uzanarak baktığımızda dik bir cetveli görmemizin imkansız olması lazım. yukarıda veya aşşağıda olması lazım. ya da 1 km mesafedeki birini görmemizin imkansız olması lazım.

eğer bunu görüyorsakta, dünyadaki eğimin hesaplanarak güneye doğru daha çok aslfatlama işlemi yapılması lazım. yani 100 metrede 40 cmlik bir eğim kurulması lazım. yoksa yolların bu şekilde düz olması imkansız. hassas teraziyle bir de simetrik hale getiriyorlar. tam aksine dünya eğiminin hesaplanarak tüm yol çalışmaları yapılması lazım.

dipnot: km başına oluşması gereken eğim miktarında hata yapmışsam, lütfen düzeltin.

edit: bir allah'ın kulu yanlış hesaplamışsın diyecek kadar bile, konuyla alakası yok ya. kendi hatamı da kendim buldum. dünyanın çevresi 40000 yarısı 20000. kutupla ekvator arası 10000 km.

yani 10000: 90 = 111 km aşşağıda olması lazım kutupların. 111:111 = 1 km yani her bir açı 1 km mesafe farkı oluyor. 4 değilmiş.

yani 111 km ötedeki bir şey 1 km yukarıda veya aşşağıda
11 km ötedeki şey 100 m
1 km ötedeki şey 1 metre
100 metre ötedeki şey 10 cm yukarıda veya aşşağıda olması lazım . ama gel gelelim yine de düz olduğu gerçeği değişmiyor. sonuçta 100 metre ilerideki 10 cm'lik cetvelde rahatlıkla gözüküyor.

umarım bu sefer doğru hesaplamışımdır.
ya yanlışım yok mu, eğim hesaplamasında söylesenize ?

hiç mi aranızda coğrafyadan full çekmiş insan yok ?
birazdan dalga geçmeye gelirler.
başka bi zik bildikleri yok.
Karasal alanda bu dediğin hesabı yapmak imkansızdır. Her yer dağ taş tepe yükselti.
Bunu gözlemlemenin en iyi yöntemı denize sıfır bir yerde 70 80 km lik bir diğer kıyiyi gözlemlemek.
avustralya'da 1675 km'lik virajsız düz otoyol varmış.
orda denenebilir.
bu ne yahu, ilk okulda atlas görmüş cahil bebe fikri.
kıbrıs- mersin arası 280 km. yani 8 km aşşağıda olması lazım kıbrıs'ın.

https://www.youtube.com/watch?v=LuCf5cUxR9Q ama bir çok video var kıbrıs'tan mersin'in görüldüğü, yorumlarda da gördük diyorlar.

yani bunun olması imkansız değil mi dünya yuvarlaksa ?

edit : yeni hesaplamalarıma göre 2-3 km aşşağıda olması lazım.
Dünya'nın şeklinin beni zerre ilgilendirmediğini belirterek şöyle bir öneride bulunmak istiyorum.
Bu konuları bende araştırdım ve dedikleri gibi küre dünya'da uyuşmayan şeyler var. Fakat aynısı düz dünya'da da var. Yani biraz karışık durumlar, fakat kimsenin başka bir kimseyle dalga geçmesini normal görmüyorum. Medeni bir şekilde isteyen istediğine inanabilir çünkü biz uzaydan dünyayı görmedik arkadaşlar. Ama bir eleştiri yaparken lütfen o konu hakkında detaylı bir bilgi edinin. Okuyan ve dikkat eden herkese teşekkür ederim.
esenlikler dilerim.
üç boyutlu cisimleri ekrandan seyredince mecburen iki boyutlu olur, malum ekranın eni var, boyu var, derinliği yok. mesela yazı okumak için ekran idealdir; malum, yazıları oluşturan karakterler iki boyutlu.

demem o ki, bir yerlerde okuduğumuz şeyler ile hayatın üç boyutlu vaziyeti birbirini tutmayabilir.
görsel
dünya düz olduğu için mi rusyadan en doğuya gittiğinde alaskaya, ordan amerika kıtasından avrupaya ve tekrar rusyaya ulaşıyorsun?
siz japonyadan amerika kıtasına uçanları asya ve avrupa üzerinden mi uçuyorlar sanıyorsunuz? japonyadan amerikaya uçuşlar pasifik okyanusu üzerinden yapılır.
görsel
Bağırsan kime ne faydası var?
var olmayan durum.

@sozluk amcası da belirtmiş, hesap yanlış ve eğrilik hesabı o şekilde yapılmaz. küresel bir yüzeyden bahsediyoruz neticede. normal şartlarda yaklaşık 180 santimetrelik boya sahip birinin ufuk mesafesi yaklaşık 4.8 km kadar. bu kişinin göreceği mesafe boyunca oluşacak eğrilik de 1.8 metre civarında. ayrıca yeterince de büyük bir yüzeyden bahsettiğimizi, neyi nasıl göreceğimizi ve ufuk dediğimiz şeyin, zaten görebildiğimiz şeylerin son sınırı olduğunu da göz önünde bulundurmakta yarar var.

görsel

hangi mesafeden sonra gözlediğiniz objeyi görememeye başlayacağınıza dair farklı etkenler söz konusu: objenin yüksekliği, gözlem yapanın yerden yüksekliği, aradaki mesafe, atmosferik etkilerin büyüklüğü gibi... bu nedenle düz hesaplarla yapılan bodoslama sonuçlar doğru değil.