bugün

harry potter serilerinden en az 3 gömlek daha iyi olan fantastik seri. 35'in üzerinde kitaptan müteşekkildir. ama tamamı türk diline çevrilmediği için bir sıkıntıdır. belki de artık vardır tamamı bilmiyorum. okuduğum ve elimde olan ilk sekiz kitap şahanedir.
(bkz: terry pratchett)
bir takım sıkıntılar içeren edit büdüt.
Uzun zamandır başlamak isteyip kitaplarının tümünün türkçeye çevrilmediğini bildiğimden hep ertelediğim kitaplar serisidir. Sıkılmanın ne olduğunu insana unutturur diyorlar. Fakat deli dolu yayın evi doğru mudur yanlış mıdır bilmem ama yılda en az 4 kitap çevirerek tüm seriyi tamamlayacağını duyurmuş. Umarım doğrudur. Bende bu bilgiler ışığında bu günden itibaren ilk kitap olan büyünün rengi kitabıyla başladım. Gerçi kitaplar aynı dünyada geçen farklı hikaye serileri şeklinde toplam 41 kitap ve karışık bi okuma sırası var. Yazım kronolojisine göre değil de hikaye kronolojisi mi esas alınsa daha iyi olur bilmiyorum. Hatta bunun için bir okuma sırası rehberi bile yapılmış.
terry pratchett isimli ingiliz bir yazarın -ki kendisi edebiyata olan katkılarından dolayı sir ünvanı da almıştır- yarattığı fantastik dünya evreni. yaşlı ulu kaplumbağa ulu a'tuin'in sırtında duran dört filin taşıdığı disk şeklinde bir evrendir bu. kırk bir kitaptan oluşan ve kendi için alt serilere ayrılmış dev bir külliyat. kimisi ölümü anlatır, kimisi başarısız bir büyücüyü, kimisi de küçük bir cadı olan tiffany'i ama hepsi yine aynı disk'in üzerine gerçekleşir bu hikayelerin.

yazar, klasik vurdulu kırdılı şövalyeli hikayelerden sıkılmış olacak ki; benzer karakterleri kullanıp bütün fantastik edebiyat literatürünü trollemeye karar vermiş. bunu da öyle komik yapmış ki.. kahramanların cirit attığı bir dünyada antikahramanların hikayelerini anlatmış. kah diskdünya'ya gelen bir turistin hikayesini, kah ölüm'e çıraklık yapan mort'un başından geçenleri yazmış.

en iyi fantastik eserler listesine en tepeden giremez belki; ama en kendine has dünyaya sahip olduğu yadsınamaz bir gerçek. özellikle kullandığı mizah dili, bu eseri türünün tek örneği yapıyor. size kahkaha attıran kaç tane fantastik eser okudunuz ki?