bugün

1923 amerika doğumlu fotoğrafçı. çektiği ilginç fotoğraflarla diğerlerinden farklıdır. 1971 yılında bileklerini keserek intihar etmiştir.
Asıl adı Diane Nemerov olan belki de 20.yy'nin adından en çok söz ettiren kadın fotoğrafçısı. Arbus'u üne kavuşturan, toplumsal hayatın uç noktalarında yaşayan (ya da en azından öyle görünen) insanları portrelemesidir. Arbus'un portre tarzı, öncelikle August Sander'in Alman halkı üzerine yüzyılın ilk yarısında yaptığı çalışma, Çiftçi Güvenliği Örgütü (FSA) fotoğrafçılarının 1930'larda Amerikan taşrasında gerçekleştirdikleri çalışmalardan ve 1950'li yıllarda gelişen orta sınıf Amerikan hayatını fotoğraflayan Robert Frank gibi fotoğrafçılarla paralellik göstermektedir. Arbus'u adı geçen örneklerden ayıran onun yöneldiği toplumsal durumların gösterdiği çeşitliliktir. Özellikle akıl hastaları- örn. dawn sendromlu hastalarla yaptığı çalışma , cüceler, devler, travestiler, fahişeler gibi marjinal kesimlere yönelmesi onu seleflerinden ve çağdaşlarından farklılaştırmıştır.

Arbus zengin bir Yahudi ailenin çocuğu olarak dünyaya gelmiştir. Ancak, çocukluk ve ilk gençlik yaşantısı şair abisi Howard Nemerow'un gölgesinde geçmiştir. 18 yaşında aktör Allan Arbus'la evlenerek aile hayatının sarsıntısından kurtulmakla kalmamış aynı zamanda kocasının ABD ordusunda aldığı fotoğraf eğitimini paylaşmasıyla fotoğrafa başlamıştır. Bu dönemde fotoğrafçı Lisette Model'den dersler alarak fotoğraf tarzını oluşturur. Arbus fotoğraf alanındaki başarısını ise Allun Arbus'la 1958 yılında boşanmasından sonra yakalr. 60'lar ile birlikte Alexey Brodovitch (fotoğrafçı, Harper's Bazaar dergisini editörü) ve Richard Avedon ile çalışmaya başlar. Aynı yıllarda çalışmaları The New York Times, Harper's Bazaar, Esquire gibi dergilerde görülmeye başlar. Kısa zamanda ise özgün tarzı ile dikkar çeker ve ardından 1963 yılında Guggenheim ödülü alır ardından 1966'ta aynı ödülü bir kez daha kazanır. MoMa'da The New Documents adlı sergide Lee Friedlander ve Gary Winogrand ile çalışmaları sergilenir. 1971 yılında ise intihar eder. Nedeni bilinmeyen intiharı ile ilgili olarak en yaygın iddia, intihar anını kare kare fotoğraflamasıdır. Ancak bu iddianın gerçekliği henüz ispatlanmamıştır. Ölümünü ardında Arbus'un ünü kaçınılmaz olarak daha da artar. 1972 yılında Aparture dergisinin MoMa segisi için basmış olduğu monograf çok kısa sürede 100.000 adet satar ve sergi 7 milyon kişi tarafında izlenir. Ayrıca Arbus'un 'Identical Twins/Tıpa tıp ikizler' adlı fotoğrafı 2004 yılında 478.000 dolara satılarak dünyanın en pahalı altıncı baskısı olur.

Arbus kariyerinin başlangıcında 35 mm. Makineler tercih ederken, 60'larla birlikte kare çerçeve oranı sağlayan Rolleiflex Orta format TLR (iki lens refleks) makineler kullanmaya başlar, bu makine ile birlikte Arbus göz seviyesinde bakaçlı makinenin yarattığı engelleri de ortadan kaldırmıştır. Böylece fotoğrafçı fotoğrafladığı kişi ile doğrudan, aracın yarattığı dolayım olmadan iletişim kurabilmiştir. Arbus genellikle birbirine benzeyen açı ve ölçeklerle nesnesini fotoğraflamıştır. Tıpkı Sander'in ondan 30 yıl önce gerçekleştirdiği gibi kendi yaşadığı çağın gerektirdiği gibi toplumsal çevresinin izini sürmüştür. Arbus'a yönelen en önemli eleştirilerden biri nesnesine küçük düşürücü biçimlerde yaklaşmasıdır. Bu eleştirinin temel iddiası sıradan insanları da rahatsız edici görüntülerle poz vermeye yönlendirmesidir.

kaynak: ilef.net
(bkz: fur)
diane arbus' un hayat hikayesini anlatan birde film vardır, filmin ismi kürk dür... ben daha önce izledim çok güzel bir film başrolde nicole kidman oynamaktadır.... an itibariyle kanal d' de izleyebilirsiniz, kaçırmayın derim...
fotoğraflarındaki güzellik kavramıyla mevcut sanatı etkilemiş biridir. aslında arbus'un fotoğraf sanatında yaptığı bu devrim walt whitmanın 1855 yılında yazdığı yazının eyleme geçmesidir. whitman'ın ilgili yazısı şuan elimde olmadığından paylaşamıyorum ama kısa sürede paylaşacağımdan emin olabilirsiniz.

arbus günlüklerinde şunu yazar "dikkat çekici olan kusurlardır" kesinlikle doğru bir cümle. insanların güzellik dediği şeyin göreceliği burada yatmaktadır. güzellik kavramına ilişkin de ayrıca bir şeyler yazmak farz oldu. diane arbus'un fotoğrafına bakınca bizleri sarsan şey özünde çirkinlik değildir. merak ederiz. ve şunu merak ederiz:

bizim göremediğimiz neyi gördü bu kadın?
fotoğraftan, fotoğrafçılıktan filan hiç anlamama karşın bu kadının tam bir sanatçıdır.
onlar nasıl karelerdir? biz kör müyüz? o kusurlu insanlar ne güzel insanlardır senin gözünde...
keşke bir kerecik de olsa onun gözleriyle dünyayı görebilseydim dediğim 1923 doğumlu amerikalı fotoğrafçı. tam bir nü yorkludur.
(14 Mart 1923 - 26 Temmuz 1971) , ABD'li kadın fotoğraf sanatçısıdır. Diane Arbus’un babası David Nemerov Rus bir göçmen, annesi Gertrude ise Fifth Avenue’da yer alan Russek Kürk Dükkanı’nın sahiplerinin kızıydı.

Arbus ABD'li aktör ve sanatçı Allan Arbus'un eşiydi. 1959'da moda fotoğrafçısı oldu. En ünlü eserleri arasında Tıpatıp ikizler, Yahudi bir dev ve Oyuncak el bombası taşıyan çocuk yer almaktadır.

insanlar tarafından ucube olarak görülen kişilerin görünenin ardındaki yüzlerini konu alması sebebiyle, ucube fotoğrafçısı ismiyle anılıyordu.

Sanatçı yüksek dozda uyuşturucudan 24 Temmuz 1971'de 48 yaşında aldığı yüksek dozda ilacın etkisi ve bileklerini kesmesi nedeniyle yaşamına son vermiştir.

https://tr.wikipedia.org/wiki/Diane_Arbus