bugün

corona yükleme sistemlerinde, yüksek gerilim tabancanın ucunda yer alan yük elektrotlarına uygulanır ve böylece güçlü bir elektrik alanı tabanca ile yüzey arasında meydana gelir. burada yüzey topraklanmıştır.

çoğu durumda negatif yüklü elektrot kutbu corona'da tercih edilir. yüksek gerilimle yaratılan elektriksel alan en güçlü ve sık olarak yük elektrotlarının ucundan geçer. corona boşalması, alandaki milyarlarca elektronun tabanca ile yüzey arasında bir çeşit soğuk plazma gibi yayılmasıdır. elektronlar hava moleküllerini yükleyerek, negatif yüklü iyonları meydana getirir. corona boşalması alanının dışındaki elektriksel alan yeterince güçlü olduğu takdirde, iyonlar toz püskürtülmesi esnasında toz taneciklerine yapışırlar.

sonuç, tabanca ile yüzey arasında oluşmuş, yüklü toz taneciklerinin ve boştaki iyonların meydana getirdiği bir buluttur. bulutu meydana getiren toz taneciklerinin ve boştaki iyonların toplam elektriksel yükü "alan yükü" olarak isimlendirilir. bu alan yükü kendi elektriksel alanını yaratarak, yüksek gerilim ile elektrotlar vasıtasıyla yaratılan elektriksel alanla etkileşime girerek topraklanmış yüzeyin üzerindeki toz taneciklerinin pozisyonlarını değiştirmelerine yardım eder.

(bkz: toz boyama)