bugün

1986 yılında 25. kalkışında milyonların gözü önünde patlamış uzay mekiğidir.
28 ocak 1986 da meydana gelen ve 7 kişilik mürettebatın yaşamını yitirmesi ile son bulan facianın baş rol oyuncusu. atmosferden çıkamadan ekranların gözü önünde patlamıştı.
o yüzüğü denilen parçanın yanması ve kalkışın 73. saniyesinde çok güçlü bir yanal rüzgarın mekiği zorlaması nedeniyle mekik infilak etmiştir.

nasa nın büyük ihmali sonucu 7 astronotun hayatını kaybettiği mekiktir.
nasanın uzay çalışmaları için imal ettiği 5 uzay mekiğinden biri.

(bkz: discovery)
(bkz: challenger)düştü.
(bkz: columbia) düştü.
(bkz: atlantis)
(bkz: endeavour)

kalan mekikler 2010 dan sonra kullanımdan kaldırılacak.
ilk ağızdan 7 sene önce edindiğimiz izlenimler şudur;

challenger da diğer uzay mekikleri gibi yüksek ısıya dayanıklı olarak üretilmiştir. uzay mekikleri atmosferden çıkarken veya atmosfere girerken, yatay bir şekilde gidiklerinden alt kısımları yüksek ısıya dayanıklı bir maddeyle kaplanır. örneğin düşünün ki bir karpuzunuz var. ortadan tam ikiye bölün. alt kısmını folyo ile kaplayın. alın sşze uzay mekiği. yani burdan çıkacak sonuç şudur ki uzay mekikleri atmoserferden çıkarken veya atmosfere girerken burunlarını öne dayayacak şekilde hareket etmek zorundadır.

kaplama demiştik. öncelikle kaplama 1 değil birçok katmandan oluşmaktadır. kapmala tam 3000 santigrat derece sıcaklığa dayanabilir. challenger isimli uzay mekiğinin ön kısmında bu kaplamada bir kaçak oluşmuş, yüksek ısıya dayanamayan elektronik devreler inflak etmiş ve tam anlamı ile cehennem yaşanmıştır. bu yüzden de kalkışından hemen sonra uzay mekiği inflak etmiştir.

zamanında nasa'nın en dayanıklı uzay mekiklerinden biri olarak lanse edilmektedir.
challenger düştü ama uçan bir discovery miz var şeklinde övünmek ise "lanet olsun benim bi tane kızım doğdu. ama olsun lan, en azından 1 erkek çocuğum var. erkek adamın erkek çocuğu olur. eheh" demeye benzemektedir.
ünvanı elde etmek için dövüşen boksör. "meydan okuyan" anlamına gelir.

(bkz: ben)
ho$gelmi$ 5. nesil yazar.

(bkz: abi sen yorungeye girerken yanmami$miydin yahu)
http://www.youtube.com/watch?v=9maWcIatweM
http://www.youtube.com/wa...xArXk&feature=related
EA games: challenge everything
1984 yılında fırlatıldıktan iki dakika sonra inflak ederek, altı astronot ile bir öğretmenin ölümüyle sonuçlanan uzay mekiğinin adı.
kazadan önce 1 mühendisin hava koşullarının uygun olmadığını dile getirmiştir.ama pek sallanmamıştır.ayrıca kazadan sonra need another seven astronout(nasa) muhabbeti yapılmıştır.
mühendislik etiği derslerinde, bir mühendisin olaya bakış açısının irdelenmesi bakımından örnek olarak gösterilen en ünlü olay* dir. final de hocamız vehbi bolat bu olayı sormuştur ayrıca.

olan 7 mühendise olmuştur, nasa bu olayı kaba tabirle s.klememiştir bile. 2 yıl önce de columbia uzay mekiği atmosfere girerken yanarak patlamıştır. national geographic kanalı bu olayı türkçe adı felaket anları olan programında canladırmıştır, belki aramızdan benim gibi izleyenler olmuştur zira dün gece bu program tekrar yayınlandı, benimde bu entariyi girmeme vesile olmuştur ayrıca bu program.

not: daha detaylı bilgi isteyenler özelden ulaşabilir, elimde bu olayın anlatımının olduğu slayt gösterisi mevcut. * *
amerika-rusya rekabetinde amerika'nın bir adım öne geçmek için tüm uyarılara rağmen fırlattığı ve fırlatılmasından kısa bir süre sonra infilak eden uzay mekiği.

not: daha detaylı bilgi isteyenler özelden ulaşabilir, slayt yok ama sunum yapan var.
boğaziçi hazırlıkta diğer öğrencilerden daha iyi ingilizcesi olduğu için ek ders ve etüt alabilen öğrenci grubuna verilen isimdir aynı zamanda.
meydan okumanın faturasını ağır ödemiş araçtır. aynı şey titanic'inde başına gelmişti. akıllı uslu isim koysanız ne olurdu ? kime ve neye meydan okuyorsun ? herşeyden evvel haddini bileceksin arkadaş.
http://www.youtube.com/watch?v=IYJe2n-T29E bu belgeselin ikinci kısmında anlatılan olaydır.

ayrıca uzaya gönderilecek ilk öğretmen ve uzaydan yapılacak ilk ders projelerini de suya düşürmüş faciadır.
facia ile ilgili güzel bir film vardır:
http://altyazi.org/sub/m/...n-and-the-Challenger.html
Önceki günkü(esasen önceki hafta, ki ertelenmişti 1 hafta) soğuğa rağmen uyarılara rağmen fırlatılması sonucu o yüzüklerinin yanması ve ters rüzgar sebebiyle havada infilak eden uzay aracı.

Kalkış anında(ilk 3-5 saniye) infilak etmemesinin sebebi ise 1950 li yıllardan itibaren roket yakıtının içerisine itiş kuvvetini de %50 arttıran alüminyum eklenmesiydi. Alüminyum içeren yakıt tepkime sunucu metal artıkları bıraktı ve o yüzüklerinin olduğu bölüm bu atıklarla tıkandı. Şayet ters rüzgara denk gelmeyip 60 saniye kadar daha dayansaydı ilgili roketler zaten uzay aracından ayrılacaktı.

300 km/h hıza ulaşan ters rüzgarların oluşturduğu sallantı sonucu bu atıklar yer değiştirdi ve facia gerçekleşti.

Nasa esasen rüzgar bulutları, kümeleri için hava balonu uçurmuştu fakat bunlar 45 km uzağa gönderilmişti.

iş bu yüzden öncelikle soğuk hava koşullarının etkisiyle o yüzükleri sebebiyle kaza geliyorum dedi, ardından şans eseri roket yakıtındaki alüminyum amacının o olmamasına rağmen tepkime sonucundaki atıklarıyla o kısmı doldurdu. Fakat rüzgar sonucu, kaçınılmaz son gerçekleşti.
1986 yılında 7 profesyonel astronot ve 1 öğretmenin hayatını kaybetmesine neden olan uzay mekiğinin adı.

https://tr.sputniknews.co...asin-bursevi-uzay-mekigi/
görsel
Belki gerçekleşmeyecek de olsa uzaya çıkma hayalimi tereddüte düşüren bir uzay mekiği. Görev hayatına 4 nisan 1983'de başlamış, üç yılda dünya dışına dokuz kez çıkabilmiş, onuncu girişiminde kalkışından yetmiş üç saniye sonra, 28 ocak 1986'da gökyüzünde infilak etmiştir. Son uçuşunda içindeki yedi mürettebat göz göre göre ölüme yollanmıştır. Kalkışından bir gün önce mühendisler havanın soğuk olmasından dolayı uçuşun iptal edilmesini isteseler de Nasa, mühendisleri dinlememiş, mekiğin uçuşuna onay vermişlerdir. Lakin uzay mekiğinin katı yakıt roketlerinde bir güvenlik aracı olan contalar soğuk havaya dayanamamış ve işlevini yerine getiremedikleri için yakıt sızdırarak patlamaya neden olmuşlardır. Bu uzay mekiğinin bu kadar ilgi çekmesinin nedeni uzaya bir öğretmen taşıyacak olmasıydı. Challenger yolculuğunda başarılı olabilseydi Christa Mcauliffe uzaya çıkmış ilk öğretmen olacaktı. Mcauliffe, bu uzay yolculuğu için binlerce başvuran öğretmen arasında seçilebildiği için belki de kendisini çok şanslı hissetmiştir. Ama bu başvuruda seçilememiş tüm öğretmenler Mcauliffe'den kesinlikle daha şanslılarmış...