bugün

alevilerin en büyük ritüeli.
CEM Türkiye'de en çok kullanılan 42. isim (... 40. burak, 41. burcu, 42. cem, 43. faruk, 44. orhan, ...). Ülkemizde yaklaşık her 289 kişiden birinin adı CEM ve ismin yaygınlık oranı binde 3.46.

CEM adının yaygınlık oranının Türkiye'nin resmi nüfus sayımı sonuçları ve günlük ortalama nüfus artış hızına orantılarsak ülkemizde 13-02-2009 19:54 itibariyle yaklaşık 248,856 kişinin isminin CEM olduğu ve CEM isimli kişi sayısının her yıl ortalama 4112 kişi arttığı tahmini yapılabilir.

CEM adının Amerika Birleşik Devletindeki yaygınlık oranı ise bir milyonda 11.39 civarında ve bu hesaba göre ABD'de yaklaşık 3,487 CEM yaşadığı tahmin edilebilir. ABD'nin nüfus istatistikleri dikkate alındığında Amerikada CEM sayısı her yıl 30 kişi artıyor.

CEM Türkiye'nin en yaygın 42. ismiyken, Amerika Birleşik Devletinde en yaygın 42. ad ise Eric ismi. CEM adının yakın kullanım oranına sahip diğer Amerikalı isim kardeşleri arasında 40. Jay 41. Gregory 42. Eric 43. Howard 44. Susan isimleri de sayılabilir.

http://www.ismiDidikle.com dan alınmıştır.
caaeem diye telaffuz edildiğinde çok uyuz olunan isimdir.
benim adım cem sizi hep sevicem * gibi şiirsel ifadelere sebebiyet verebilecek erkek ismidir. kısa ve öz olduğundan daha uzun isimli kardeşiniz varsa babanızın birşey yaptıracağı zaman ilk tercihi olursunuz. ayrıca annenizin size birşey vereceği zaman, size cemal * demesine sebep olabilir. ayrıca kısa adınız, kod adınız, takma adınız genelde isminizden uzun olur:
camoka *, cakabo *, cemoli *, cembacemba *, ceycey * tabi isminizle aynı uzunlukta olanlarda vardır. jem *, cim *
alevilere özgü bir törendir.
kelime anlamı toplanmak, toplantıdır.
toplama, biraraya gelme anlamılarına gelen sözcüktür.
hayatımdaki anlamıysa daha büyük olan üç harf tek hece ama bir o kadar uzun soluklu kelimedir.
uzağı yakını, dünümü bugünümü, hayatımı, sevgimi, kızgınlığımı ifade eder. 3 harftir ama alfabenin bütün harfleri, renklerin tümü, duyguların hepsi "toplanmıştır" onda. *
-cem'in selamı var
+hangi cem?
-sivilcemmmm nihoaahh... şeklindeki diyaloğun olmuşmasını sağlayan ve bizi bu iğrenç espriye maruz bırakan erkek kişisi ismi.
yılmaz olanı gülmekten kırar zaman zaman.
-seni cem aradııııı
-hangi cem???
-sivilcem...
bir çok varlığı, ortak bir yükleme etrafında birlikte anma sanatıdır.
divan edebiyatında şarapla birlikte anılan, şarabı bulduğu söylenen kişidir.

--spoiler--
rivayete göre cem bir gün kır gezisine çıkar.gökyüzünde, ayaklarına yılan sarılmış bir kuş görür.okçularından , kuşa zarar vermeden yılanı vurmalarını ister.kuş yılandan kurtulur ve cem'e gagasıyla taneler bırakır.toprağa ekilen bu tanelerden üzüm elde edilir.bu üzümün suyu içilir, beğenilir ve zamanla üzüm suyu içmek adet haline gelir.bu suyun çok beklediği zaman zehirli hale geldiği söylenir.cem'in cariyelerinden biri intihar etmek ister.bir köşede unutulmuş ve köpürmüş üzüm suyunu içer.ruh halindeki değişiklikleri farkeder ve bunu cem'e anlatır. cem de üzüm suyunu uzun süre bekleterek içmeyi adet haline getirir. işte bu şıra , şaraptır.

--spoiler--
sevilen kısa,öz,hoş bir erkek ismidir.çok sevdiğim bir dostumun da adıdır.
kendisinde mi gariplik var yoksa bende mi bilemediğim ad. garip bir şekilde , hayatımda gördüğüm tanıdığım bu isme sahip bütün insanların sağlam ayakkabı olmadıgını söyleyebilirim.
toplaşmak. farklı bir çok şeyi bir arada bulundurmayı simgeler.
yaprak dökümün de, az kalsın, kalp krizinden giden dizi film karakteridir.

(ölmüş o ölmüşş..)
(bkz: cami)
cem portekizce de 100 sayısının yazılışıdır.
ALEViLiKTE iBADET:
Alevi / Bektaşîlikte kisisel ibadetin: yeri, zamani, mekâni, sekli yoktur. Birincil ve en iyi ibadet her an Kâmili insan (bilgin olgun dürüst insan) olmaya çalismaktir. Bilim yolundan gitmek, eline, diline, beline sahip olmak, helâl lokma yemek, kendine reva görmedigini baskasina uygulanamamak..vs. Aleviler için en büyük ibadettir. Zaten bu kurallari yerine getirenin "tanriya" yalvarip af/merhamet dilemesine gerekte yoktur. Bu nedenlerden Alevîlerin islam'in 5 sartina (namaz, oruç, haç, zekât kelimeyi sahadet) uyma, camiye, kiliseye .... hatta cem-evine, gidip gitmeme, diye bir zorunluluklari yoktur. Gerçek içten ve gizli; insanî ahlâksal kurallara uymadiktan sonra, yapilan ibadet "gösteristen" öteye gitmez. Kendini ve halki, kandirmaktan baska bir sey degildir. Alevi /Bektasîlikte toplumsal anlamda bir tür ibadet CEM kurumu içinde vardir. Kelime anlami ile CEM, BiRLiK demektir. "Alevîligin kalbi cem'de atar. Alevîligin sirri cem'de yatar" denilir. Alevîligi bütün yönleri ile anlamak Cem'i anlamaktan geçer. Cemde yapilan her hareketin, her sözün inançsal, kültürel, toplumsal sembolik anlamlari vardir.

CEM'in INANÇSAL KAYNAGI:
Kırklar-Cem'idir. Alevîlikte Muhammed'in miraç (tanri ile görüşme) rivayetiyle (gerçekte olmasi mümkün görünmeyen, olay, masal, rüya) birlikte anlatilan bir hikâye ye göre:
Hz. Muhammed Tanrı'yı ziyaretten döndükten sonra, gerçek hayatta 40'lar Meclisi denilen bir toplantiya katılmak ister. Muhammed 40'lar meclisine girmek için kapiyi çalar ve peygamber oldugunu söyler.
- "Git peygamberliğini ümmetine göster" denilir ve içeriye alınmaz, bir kaç defa dener sonra:
- "Bende fakir bir kulum, sizden biriyim" deyince içeriye alınır.
Yani bu meclise isteyen herkes giremez, oraya giren rütbesini, malını mülkünü defterden silmesi gerekir, ve oraya girmek için gönülden istekli ve israrli olmak gerekir. Muhammed, Kırklar CEM'ine girince, oradakilere kim olduklarini, büyük, küçük kim diye sorar.
"- Bize Kirklar derler, bizim küçüğümüzde büyüğümüzde uludur" cevabini alir.
Muhammed sayar bakar, kadin erkek 39 kisi, biriniz nerede der:
"- O dışarida görevdedir" derler.
Muhammed ispat ister. Birisi Hz. Ali'nin koluna bir biçak vurur, hepsinin kolundan kan akar, bir damla kan da çatıdan içeri düşer. Ali'nin kolu sarılır diğerlerinden dökülen kan da durur.
Burada ki mesaj, Cem'de kadin, erkek herkesin esit ve ayni seviyede oldugudur. Canlardan birisinin acısı herkesin acısıdır, birisinin acisi sarilinca hepsinin acisi durur.
Ortaya bir üzüm tanesi getirilir, Muhammed'ten bunu 40 kisiye paylastirilmasi istenir. Muhammed zor durumda kalir ve HAK'tan yardim ister, üzüm tanesi ezilip serbest edilir, buna kirk kisi banip, mest (seri-hos = basi hos) olup semaha kalkarlar.
Burada verilen önemli mesaj, bilmedigini sorup ögrenmektir, var olani esitçe paylasmak, hakkina düsene razi ve beraber mutlu olmaktir. Semah dönerken Muhammed'in basinda ki sarik düser ve 40 parça olur, Kirklar bu parçalari bellerine baglarlar, Muhammed 40'lara PiR'lerini sorar:
"- Pirimiz Ali, rehberimiz Cebrail'dir" cevabini alir.
Muhammed Hz. Ali'nin yanina gelir (Rüyasinda), Tanri katına çikmak isterken önüne çikip onu engelleyen bir Aslanin agzina verdigi ve ancak o zaman yoluna devam edebildigi, Peygamberlik yüzügünü Hz. Ali'nin parmaginda görür . Ve rüyasinda gördügü tanri yüzünü ve sesini HZ. Ali'ye benzetir. Orada Ali'nin kendinden ayricalikli oldugunu görür ve Ali'ye niyaz eder. Burada verilen mesaj: Sadece peygamberler degil, olgun insanlarin hakkin, (halifesi) elçisi, onun bir parçasi oldugudur. Gökte aranan yerdedir (tanri insandadir) düsüncesidir. Sonuçta ortaya çikan H.B.Veli'nin deyimiyle, akil mantiga uyan ve gönülden her insanin katılabilecegi sonuç: Tanri gökte degil yerdedir, insanlarin içinde, kalbindedir. insanlar da birlesip dünyadaki nimetleri (degerleri) ortaklasa esitçe paylasmalidir. Bu hikâyede anlatilan konular, ve özelikle Cem'de Ehli-Beyt Hz. Ali ve soyuyla ilgili konular CEM'in islam'dan aldigi yanlardir.
Eski tarih kaynaklar, Cem'de görülen: kadinli erkekli, dansli, müzikli, yemekli, içkili, öğütlü ve dualı toplantılara (ayinlere), islam öncesi Anadolu'da ve Asya toplumlarinda rastlandığı göstermektedir. Bu nedenle Cem doğrudan olarak islam'dan kaynaklanan bir olgu degildir.

CEM'in TOPLUMSAL TEMELi:
Fakir, emegi ile geçinen, ezilen, haksizliklara ugrayan, yurttan yurda göç etmek zorunda kalan fakir köylü insanlar, eski yeni inanç ve düsünceleri bir birine katmis, bütünlestirmis ve bu ezilmislik durumdan kurtulmanin yolarini aramislar. Tâbi ki insanlar, bu baski zulme, zaman, zaman bas kaldirmis ve hakim güçlerce ezilmislerdir. Ama teslim olmamislar, kendi inanç, kültür ve toplumsal, sosyal düzenlerini kurmuslar. Ve bu olay, Anadolu'da Türk, Kürt, Arap, Azerî, Müslüman Hiristiyan birçok inanç, milliyet ve kültürler arasinda olusmustur. Birlesmeleri sorunlarina sahip çikmalari, hakim güçlerin çikarlarina zarar verdigi için, yasadışi sayilmislar, kültür ve inançlarini gizli yapmak zorunda kalmislar, baski ve zulümlerden korunmak için, kendi düsünce ve eylemlerini tepki çekmeyecek sifrelerle gizlemisler. Íste toplumsal açidan CEM: Ezilen Anadolu insaninin, bin bir yola basvurarak, bin bir çiçekten öz alarak, kendi kültür, inanç ve toplumsal yasam deneyimlerinin ögrenilip, öretildigi, yasanilip, yasatildigi, her yönüyle gözden geçirildigi bir toplantidir CEM. (Bir tür genel kuruldur)

CEM:
CEM, özgürlük, eşitlik, ibadet ve sevgi yeridir. Cem yargi ve karar yeridir. Birlik ve dirligin korunup sergilendigi yerdir. Cemde sunulan can, söylenen söz, sergilenen özdür. Hizmet ve sohbet muhabbet yeridir. Kul-Köle, efendi-beyin olmadığı eşit ve hür canların buluştugu yerdir. şaşmasin, yoldan düşmesin diye el ele verilen yerdir cem. Yol taşı, yol kuşuna atılmaz cemde. Af, şefaat, rıza meydanıdır cem. insan aşılanır, kötülüklerden kesilir. Çiğ olan pişer cemde. Asi (kötü) olan düşer cemde. Güvenin, sevenin yeri, baci- kardesin meydanidir Cem. Saklar Cem erenleri seni, serini (basini) verir sırını vermez. ikrar iman (inanma) yeridir, ölçü ve hükmün yeridir. Edep ve erkân yeridir cem. Cemde bir ulu divandir meydan. Nur kusaklinin yerine, kil kusakli sorgu sual yapar, cem erenleri sözünü söyler. Hak adina, halk adina Pir'indir ferman. Cemde dünya isleri görülür, halk senden razı ise, HAK'ta razıdır. Bu yolda yolcu olan kendini kanitlamali, Ceme girmeye lâyik olmalidir. Canlarin mutlulugu esastir. Kurallar sadece inanmak, tekrarlamak için degil, uygulamak, bir yasam biçimine dönüstürmek içindir. Temel kurallar korunur saklanir, her seye kilavuzdur akil. Günü gelir korur kendini, gizlenir. Günü gelir isik, çiçek saçar aleme. Alemi her yönü ile bilmeden, degistirmek mümkün degildir. Öz degismez, ama don zamana çaga uyar degisir zenginlesir. Cennet, cehennem Cem'dedir. Cemde can ile cemaat dengesi kurulur. Mala, güzellige, hatira, zora yer yoktur meydanda. Biri kirk, kirki bir olur CANLAR CEM'de.
kaynak:http://www.abkyol.nl/alevilik/ibadetcem/index.html
doğum günü şarkısı söylenmeyecek isim. ''iyi ki doğdun ceeeeem'' * *
aslında sözylenince çok saçma geliyor. o zaman cam cüm gibi isimler de konulsun ve normal vatanadaş ismine göre karizmatik sayılsın. cem. kısacık ve kesinlikle komik. herkesin hayatında en az 1 cem adlı arkadaşı olmuştur. ülkede de ne çok cem adlı ünlü var, yukarıda bazıları yazılmış ama olsun ben yine de sıralayayım, zevkli olur okuması:

cem yılmaz
cem özkan
cem köksal
cem davran
cem adrian
cem ceminay
cem özer
cem uzan
cem karaca
cem boyner
cem garipoğlu *
cem adler *
en büyük dostlarımdan birinin adıdır.
bizim mahallede yeni liseli olmuş bir ergen.
öz türk-türkmen-turani ritüellere yer veren ayin.

şöyle ki,
alevi cemindeki 12 hizmet kavramı neredeyse birebir sümer türklerinin oniki hizmeti ile birebir örtüşmektedir.

alevi ceminde 12 hizmet;
1)pir mürşit
2)rehber
3)gözcü
4)cerağcı
5)zakir
6)süpürgeci
7)kurbancı
8)saka
9)peyik
10)süpürgeci
11)sucu-kuyucu
12)kapıcı

sümer dini töreninde 12 hizmet;
1)arabacı
2)kahya
3)mübaşir
4)silahtar
5)müzisyen
6)kuşbaz
7)keçi çobanı
8)dalyan
9)ulak
10)tahıl denetçisi
11)mabeyinci
12)kapı bekçisi.
seksi güzel bir isim.
3 harfli bir isim olmasına rağmen kısaltması cemo şeklinde 4 harflidir.