bugün

(bkz: algebra)
bir mühendisin yemiş bitirmiş olması gereken ders.üniversitenin başlarında zor gelir,sonra daha baba dersleri görünce keşke on tane kalkülüsle şu dersleri takas etseler dedirtir.genelde üniversitelerde 1 ve 2 olarak 2 dönemde okutulur.birincisinde fonksiyonlar,limit,türev ve süreklilik,ters fonksiyonlar,üstel,logaritmik fonksiyon,integral hesap,has olmayan integraller,alan ve hacim hesapları,yay uzunluğu hesabı,dönel yüzeylerin alan ve hacimleri hesabı,kutupsal koordinatlarda alan konuları işlenir.
ikincisinde taylor dizilerinin seriye açılımı,kuvvet serileri,diziler,vektör değerli fonksiyonlar,çok değişkenli fonksiyonlar,yönlü türevler,bölge dönüşümleri,çok katlı integralller,eğrisel intagraller,yüzey integralleri,gauss,stokes,green teoremleri işlenir.hafife alındığında kötü çarpar.
öss deki sistem değişikliği nedeniyle lise son öğrencilerininde öğrenmek zorunda oldukları derstir.
calculus'ü türkiyede en iyi bilen ytü'nün profesörü ahmet karadenizdir.
çalışırkene zaman zaman kafanızı kaldırıp genellikle belirli bi sebepten dolayı herhangi bi matemetikçiyi düşündüren hafif yöntemlerle hıncınızı attığınızda tekrar içine gömülüp bitirmek zorunda kaldığınız kitap...soyutuz ilginciz çok fazla anlaşılmadığımızdan asiliz de diyen bir çok konuyu bünyesinde gururla barındıran matematikçiler için gıcıklığına özel olarak düzenlenmiş kitaplar serisi de denilebilir. Sabrınızı ölçmek için de iyi bi yöntemdir iki saat içinde fırlatmamış hala başında oturuyorsanız bi alkışı hakettiniz demektir...
latince anlamı "cakıltaşı" olan, ama mühendislik ve fen bilimlerinin vazgecilmez dersi..
çalışırken kafanızı duvardan duvara vurma, defterinizin kitabınızın sayfalarırını koparım uçak yapma, orhan gencebay şarkıları dinleme gibi yan etkilere yol açabilir. aç karnına alınmamalıdır!...
bileni vezir bilmeyeni rezil eden ders.**
calculus matematik bölümleri icin kredisi yüksek bi ders. ne kadar yuksek not alabilirsen ortalamanı okadar yukarda tutar. kısaca denizdeki dubalar gibi
Tamamiyle ezberlendiğinde, sitsin sene matematikten sorun yaşamamanı sağlayabilecek kitap, matematikçilerin kutsal kitabı.
bazı okullarda öğrencinin gözünün yaşına bakmadan lise 3'te okutulan ders. üniversiteye gelince fazla zorluk çektirmedi ama liseden mezun olup üniversiteye girene kadar da canımıza okudu!
anadolu üniversitesi müh-mim. fakultesi mühendislik bolumu ogrencilerinin akıllı sınıf die bi sistemle aldıkları ve hiç bi halt anlayamadıkları ders
(bkz: calculux)
3uncu defa aldigim,bu sefer gecmeyi umut ettigim ders.gecemezsem,yaz okulu yollari tastan,sen cikardin beni beni bastan.
tüm kaliteli üniversitelerde okutulan matematik dersi kitabı. bol alıştırmalı, düşünemeyen insanın yapamıcağı kazık kitap. *
bilkentte calculus okan tekman ismiyle birlesip daha zor hale getirilmistir.
hatta sene basinda dersi almadan once herkesi bir sinav yaparlar ve benim gibi kalirsaniz yaz okuluna bayila bayila gidip üc donemde alirsiniz.
yunanca çakıl taşı demekmiş. ya da çakıl taşı yunanca nasıl söyleniyorsa kökü ona dayanıyormuş ki muhtemelen ikinci seçenek doğru.
hikayesi şöyledir;

eski zamanlarda insanlar 4 işlem hesap yapmakta ve bunun için de çakıl taşları kullanmaktaymış. 16. yüzyılda Newton ve tarihin en iyi matematikçilerinden leibniz in geliştirdikleri çözüm yolları o kadar iyiymiş ki insanların hepsi bu tekniği kullanmaya başlamışlar. insanlar evlerindeki çakıl taşlarını çöplere atarken "bari çakıl taşlarını aldık, en azından ismini onlara bırakalım" diyerekten latincede çakıl taşı anlamına gelen "calculus" koymuşlar.

üniversitede mühendislik öğrencisi olduğununuz zaman ilk aldığınız derslerdendir. aralarında en zoru gibi gözükür. ancak matematiği ezberlemek değil de "anlamak" felsefes,i üzerine kurmuş olan kafalar için lise matematiğinden farkı yoktur. tek sorun eğer dersi ingilizce alıyorsanız hocayı anlamakta güçlük çekebilmenizdir. ancak matematik dili evrensel olan, herkesin ortak konuşabildiği bir dildir. bu da ortadan kalkar.

zaman geçer ün.iversitede bölüm dersleri gelir, o günlerde sizin için , calculus finallerinden önce cama çıkıp da çığlık atan adamlar gerizekalı olur. zira onlar okulun en kolay derslerinden birini yapamamaktadır. o an düşünürsünüz ki siz de birşeyele yenilmiş ve yapamamışsınızdır.

yaz okulu sizi bekler. dersten geçmek için değil, calculus ten aa alarak newton ve leibniz in çakıl taşına son bir saygı göstermek için.

dip not: calculus şöyle açıklanabilir. ki bu Newton un temel probleminin çıkış noktasıdır. sonra denir ki newton çalışmalarına ara vemiş ve uzun yıllar boyunca calculus üzerine yoğunlaşmıştır.

bir cismi eğik atış ile ileri attığınızı düşünün. cisim yukarıya gider. tepe noktasına varır ve aşağıya iner. cismin nerede aşağıya indiğini bulmak için bakarsınız. başlangıçtı cisim aşağıdadır ama yukarıya çıkar. bir hızı vardır. inişinde baksanız iner yere yakındır ve inmeye devam eder. tepe noktasına bakarsınız ki cisim tam bu noktada yön değiştirmiştir.

işte bu noktada türev sıfır dır.
öğrenci evi kedisi ismi. * *
her bogazicilinin*, bolumu ne olursa olsun, okumadan ikinci sinifa gecemeyecegi kutsal kitap.
hangi hocadan alındığı kesinlikle önemli olan ders.
universite sinavinda derece yapip bolume baslayan ogrencilerin hayatin gercekleriyle yuzlestigi ders.
Thomas' Calculus 10th Edition'un arkasında muazzam güzel bir vcd vardır ki her matematik öğrencisinin görmesi lazımdır. 10 tane küçük videocuk da vardır cdde ki enfestir. O vcd den kelimesi kelimesine hala aklımda olan bir bölümden alıntı:

Bir eğri üzerinde hareket eden parçacık kavramını, başka bir deyişle, o eğrinin kimliğinin matematikçesini anlatan video:

Fonda çok hoş bir rock parçası eşliğinde:

"Every moving body travels with an attached tnb refence frame that helps characterize the geometry of its motion in three dimesional space. We can use the TNB vectors and their derivatives to learn about a roller coaster's orientation in space and about how its path turns and twists."
3.defa almamla beraber hala birşey yapamayacağım izlenimini doğuran, 40 derece yaz sıcağında 6 saatlik aralıksız derslerle haftada iki kere cehennem azabı çektiren ders. (bkz: allah belasını versin)
Aliskanliklarinizi bastan gozden gecirtebilen derstir.

ilk sok limitin ispatiyla gelir. ulan limitin ispati mi olur, x o kadar ugras vermis ikiye cok yaklasmissa, 2x de dorttur dersiniz icinizden. Hem ispat "farzet ki" diye baslamaz diye ahkam kesersiniz sanki yillardir ispat uzerine kafa yormuscasina.

yalnis tepki akademik kardesler, cok sikici gelse de oturup orda delta ve epsilonlari iyi ezberleyiniz. Ilk sinavda, olmadi ilk quizde karsiniza cikacaktir, aslanlar gibi ezberinizi konusturursunuz. Bir daha da karsiniza cikmaz, isinize yaramaz.