bugün

gider bir adamı öldürürsün ve dersen ki sonra sözlük; 'abi bu benim kaderimde varmış alın yazımmış, allah bana böyle bir kader bahşetmiş'. işte orada sorun vardır. neden? çünkü, allah, kuran'da herkesin bir alın yazısına sahip olduğunu fakat aynı zamanda insanlara düşünme ve mukayese yetisi verdiğini belirtmiş; can alıp, hırsızlık yapıp bu benim kaderimde varmış demenin de yanlış olduğunu belirtmiştir. eğer allah bizlere sadece kaderimizde olanları gösterseydi dünyadaki tüm kötülükler allah'In eseri olurdu. işte böyle olmadığından kader kavramını yanlış yorumlayan arkadaşlarımız var. kader demek ne bok yersen ye demek değil. 'ımmaa bu benim kaderim. olacağı varmış' dersen afedersin ama daha çoook sçarsın. allah sana yorumla, düşün, tart, ölç-biç diye akıl ve düşünme kabiliyeti vermiş. bundan dolayı demişler bir husumet bin nasihatten iyidir diye. he, herkes hata yapar, hem insan ne zaman mükemmel oldu ki sen mükemmel olacaksın? mükemmel asla olamayacaksın, sen sadece her zaman mükemmel olmaya çalışacaksın.
kişiden açığa çıkan fiiller bizler tarafından ister hayırlı bir olay istersede halt yemek olarak açıklansın nihayetinde kaderdir. o yenilen haltta da mutlaka bir hikmet vardır.
burada önemli olan nokta mukayese yeteneğidir. yenilen halt insan öldürmekse ve ya bu benim kaderim ama mı diyeceksin öldürdüğün insanların ailesine ve hakime? onlar da sana al kaderin buymuş deyip cezanı verirler. kuran'da allah size düşünüp tutasınız diye öğüt verdi cümlesi çok geçer. düşünüp tutmak.