bugün

sınırları önceden belirlenmiş bir alanda, bilmek amacıyla genel geçer bilgilere ulaşmak için sistemli olarak, belli bir yöntemle elde edilen bilgilerdir.
sözlükte gün geçtikçe az rastlanan bilgi.
kendine özgü konusu, amacı, yöntemi ve genel geçerliliği olan, kesin, genelleştirilmiş, objektif, düzenle ve sistemli bir bilgidir. (akla ve aklın yönettiği deneye dayanan bilgidir)

(bkz: bilgi çeşitleri)
a posteriorik olan bilgi.
Bilimsel çalısmalarda daha yaygın olarak kullanılan bilimsel bilgi, sistemli, yöntemli, düzenli,
tutarlı, kanıtlanabilir, denenebilir, nesnel, genel bilgi türü olarak tanımlanmaktadır.
Diğer bir tanıma göre ise bilimsel bilgi, bilimsel yöntemlere uygun olarak üretilmis, gerçekliğin
belirli bir bölümünü açıklamayı amaçlayan, yorum esnekliği az, doğruluğu veya yanlıslığı test
edilmeye açık bilgi türüdür. Deneylerle ya da akıl yürütme yoluyla elde edilebilir.
sade ve basit bir dille anlatıldığında bilimdir.
sözlükte pipisel bilgiye yenilir.
insanın aklıyla belli bir konuya yönelerek elde ettiği yöntemli, sistemli, düzenli, geçerli, kanıtlanabilinir ve denetlenebilinir nesnel bilgiye denir.
bilgiye ulaşabilmek adına sınırlar koyup bilgiyi bilgi olduğuna pişman etmektir.
Her an değişime uğrayabilecek olan bilgidir.
bilimsel metotlarla elde edilen; akıl, gözlem ve deneye dayalı bilgidir. bilginin bilimsel bilgi olma kıstası metadolojik olmasıdır. bilim insanı nesneye "bilmek için bilmek" ilkesi ile yönelip bilginin objektif, sistemli, tutarlı ve kritiğe açık bir bilgi olması gerektiği kuralına uymak zorundadır. aksi taktirde bilgi bilimsel bilgi olmaktan çıkar.

bilimsel bilgi, bilgiye ulaşım için tercih edilen yönteme ve bilginin kapsadığı konuya göre kendi içerisinde ayrılır. bunları formel, doğa ve insan bilimleri şeklinde üç grupta inceleyebiliriz.

formel bilimlerin kapsadığı bilimler matematik, mantık, istatistik ve bilgi teorisi gibi bilimleridir. bu bilimlerin formel bilimler içerisinde yer alma sebebi bunların doğada bulunmayan, daha doğrusu duyularla algılanamayan soyut bilgiler olmalarından kaynaklıdır. formel bilimler doğrudan ya da dolaylı gözlem ve deneyle incelenemediğinden dedüksiyon yöntemini kullanır.

doğa bilimleri formel bilimlerin aksine önermelerin içeriğiyle ilgilenir ve temel özelliği olgusal yani doğrudan veya dolaylı yollarla gözlemlenebilir oluşu olup nedensellik ilkesini benimseyerek endüksiyon yöntemini kullanmasıdır. astronomi, fizik, kimya, biyoloji gibi bilimler doğa bilimlerine girer.

insan bilimleri ise insanın kendisini ele alan bilimler olup toplumsal olguları inceleyen sosyoloji, insan geçmişini ele alan tarih, insan kültürünü konu edinen antropoloji, insan davranışlarını ele alan psikoloji, insanın üzerinde yaşadığı dünyayı ele alan coğrafya bu alanda yerini alan bilimlerdir. insan bilimlerini formel veya doğa bilimlerinden ayıran en önemli ve temel özellik, insan bilimlerinin objektif bilgiden öte subjektif bir bilgi taşımasıdır.
Youtube'da din, tarih, felsefe, evrim vs. konularda müthiş yayınları olan bir Youtuber. Özellikle (bkz: doruktaki beyin) le olan yayınları harikadır. Videolarınızı izlemenizi şiddetle tavsiye ederim; mükemmel videoları var.
Kanalın linki: https://www.youtube.com/@bilimselbilgi/featured