bugün

yerine göre değişen önerme.

ve aynı zamanda içeriğine göre değişen önerme. içinde demir olmayan beton, yıkılmaya, kırılmaya mahkumdur.

13 mart 1992 erzincan'da olan depremde erzincan'da ikamet ediyorduk, deprem merkezine oldukça yakın bir yerdeydi evimiz, tek katlı olduğundan hasar almadı. komşumuzun da kafeste beslediği kuşları vardı, adam depremden sonra evden apar topar kaçarken kafesi de almış yanına, aklına ilk o gelmiş kurtarılacaklar içinde. o zaman düşünmüştüm, insanların evleri de kafesler gibi demirden örülü olsa, hiçbir sarsıntı onu yıkamaz diye fikirler üretiyordum. çok katlı olmayan, demirden kafesle örülmüş, ısı yalıtımı yapılmış konutlar hayal etmiştim.

aslında demiri doğru eklenmiş beton da aynı şey.

bizdeki sorun, betondaki demirin eksik olmasına neden olan, kalplerdeki vicdanın eksik olmasıdır. kâr elde etme uğruna, kalitesiz konut üretilmesi, "amaan ben parama bakarım, deprem olursa içinde kalacak olanlar düşünsün" gibi şerefsizce fikirleri olan insanlar olmasıdır. ve bu insanları cezalandıracak bir mekanizma olmaması, denetimlerin düzgün yapıldığı bir sistemin olmamasıdır.
Yanlış olan beton veya taş, kerpiç demir ya da bambu ağaç değildir.
Yanlış olan yapı tekniğine mühendislik bilimine uymamaktır.
Yüksek katlı binalar depreme karşı dayanıksızdır söylemi cahil söylemir. Yüksekliğin hiç bir ilgisi yok alçak katlı binalar yıkılırken yüksek katlı binlar sapsağlam kalabilir. Bu tamamen depremin frekansı ile yani fayın karakteri ile ilgili bir durum.

https://youtu.be/Zv-leWWPfqY
Şunu yazan kişi yüksek katlı binaların dayanıksı olduğunu yazmış kanka daha ne yazdığından haberi olamayan sığırlar var valla haklısın yerden göğe kadar. *

--spoiler--
güya çok katlı binalar yaptığını sanırsın. bizim gibi her yeri deprem bölgesi olan yerlerde bu yapı teknolojisi paraları serveti çöpe atmaktır. niye mi çünkü en yeni binayı yapsan bile betondan yapılmış o çok katlı binalar hasar ve zarar görür sonraki depremlerde yine yıkılır. al işte gitti milli servet. insanları çok kalabalık büyük şehirlere doldurmıyacaksın yüksek katlı bina yoğunluğun çok olmayacak. geniş alanlara insan nufuslarını yayacaksın. az yerde yüksek katlı binan olacak o da çelikten olacak iyi yapılmış çelik bina depremde beton gibi hasar görmez. paralar çöpe gitmez.
--spoiler--
Yaw he amk japonya bile yanlış biliyor bi sen doğrusun betonun yeri ayrı çeliğin yeri ayrı. Sanki betondan yüksek katlı bina bir bizde yapılıyor. burc khalifa binasının bile ilk 150 katı betonerme. Tekniğine uygun yaparsan betonerme yüksek katlı binalar da gayet sağlam olur. Son ismir depreminde yıkılanlar maksimum 10 katlı apartmanlardı ama aynı bölgede ki gökdelenlere hiç bir şey olmadı. Bir tanesi hariç hepsi betonarme olarak inşa edildiler.
Lan yarram bak oraya ne yazmışım burc khalifa binasının bile ilk 150 katı beton amk. Malzemeden çalacak adam çelik binada da çalar. Beton sağlam değildir lafı saçmalıktır. Gidip de 4 katlı apartmanı çelikten yaparsan maliyet götünde patlar ama bak adamlar folkartı yapmış betondan dimdik hasarsız duruyor. Niye tekniğine uygun yapılmış. Ayrıca japonya'da da beton binalar var. Dünyanın en yüksek binalarından biri de tamamen beton. Neyse
bu konu tartışılsın . bence ideal yapım malzemesi
taş , tuğla ve ahşaptır .

söylenmeyen rezalet ......

Early 20th-century engineers thought reinforced concrete structures
would last a very long time – perhaps 1,000 years. In reality, their life
span is more like 50-100 years, and sometimes less. Building codes and
policies generally require buildings to survive for several decades, but
deterioration can begin in as little as 10 years.

https://theconversation.c...reinforced-concrete-56078

betonun ömrü ilk başlarda 1000 yıl olarak düşünülmüş , gerçekte 50- 100
yıl arası olduğu ortaya çıkmış . fakat bozulma 10 sene sonra başlıyormuş .

evet amerikanın dünyaya attığı çimento kazığı . taş , tuğla ve ahşaba
dönüş .
O 500-600 yıllık Eski selatin camilerin hepsi taş. inşaat tekniklerini ise japonlar bile çözemiyor. Dolgu malzemesi horasan harcı ki bugün formülünü bilen yok. Maşallah Ama hala dimdik ayaktalar. Yani istersek yapabiliyoruz demekki. Ama artık bu kimsenin umurunda değil. insanın değeri yokki. Rant daha önemli. Paranın değeri var. Beton fiyasko zaten. Hal böyle olunca çelik de yapsan hikaye. Ondan da çalarlar merak etmeyin. Dünyada kimse çalmasa da bizimkiler çalar. Bizde malzemeden çalmak milli bir gelenek ve ahlak oldu artık. O yüzden boşu boşuna konuşuyoruz..
Yüksek katlı bına yapımıda tehlikeli depremede tehlikeli kim ne derse desin alt kolonlar tum yuku tasır ve zamanla demir oksitleme sonucu o yuku kaldıramaz hale gelir yuksek katlı bınalarda alt katlarda duranlar daha tehlike altında max 3 kat sistemine gecmek sart alcak katlı bına uzun ömürlü olur yuksek katlı aynı mazemeden yap ömrü az olur olay acık net.
Yüksek katlı binalar tehlikeli değildir. Aynı kalitede malzeme ile yapılan gökdelen sağlam dururken müstakil ev yıkılabilir. Bu depremin yaptığı salınımla alakalı bir durum sen coğrafyana uygun bina yaparsan hiç bir şey olmaz. Beton çürük bir malzeme değildir onlarca beton çeşidi var. Ama sen gidip ameleye kardırıp döktüğün betonla bina yaparsan göte gelirsin. Bakın arkadaşlar daha önce de yazdım yukarıda dünyanın en yüksek binası burc khalifa tam 850 metre yüksekliğinde şu an için bu binanın ötesi yok ve bu binanın ilk 150 katı betonarme olarak inşa edildi. Siz çeliği en sağlam madde sanarsınız ama bu her durum için geçerli değildir. Çok sert sandığınız çelik yeri gelir nişasta ve su karışımı kadar bile direnç gösteremez. (bkz: newtonyen olmayan sıvılar) betonun yeri ayrı çeliğin yeri ayrı.
Biz niye çok katlı binalar yapılıyoru tartışmıyoruz betonerme yapı teknolojisini tartışıyoruz başlık öyle çünkü. Niye çok katlı yapılıyor niye yatay mimari yapılmıyor o ayrı bir konu. Evet her şeyin olduğu gibi betonunda bir sınırı var ve tamamen betonarme gökdelenlerde oldukça fazla. Trump internationel hotel binası tamamen betonermedir ve 400 metreden daha yüksek bir yapı şu an için dünyanın en büyük beton binası. Daha fazla tartışmayacağım amk yeter artık betonun sağlamlığından şüphesi olan götüne beton soksun anlar ne kadar sağlam olduğunu hadi by.
neden yanlış olsun onu anlamadım. tamam çelik binalar çok güzel kullanışlı vs ama, maliyet diye bi durum var.

beton yapılar, eğer mühendislik harikası olursa, bakıyoruz dünyada tonla örneği var; köprüler, barajlar gibi sistemler çelik değil betonla yapılır. mühendislik harikası olmak zorundadır. her türlü coğrafi şartta dayanmaları gerekir. bilmem kastettigim şeyi anlatabildim mı?

edit; ev yaparken kümes kadar ozenmeyen müteahit bozuntuları yüzünden biz can kayıpları veriyoruz. deniz kumu nedir abi?

hurdadan demir nedir?

katilsiniz
sizin için uğraşıp haber bile buldum, beton taraftarı olduğum çıkmasın bundan, ben insan hayatı, maddiyatı gibi konuları birbirinden ayrı düşünemiyorum.

"Köprüde en önemli olan bölümler ayak ve halatlardır. Bunlardan sonra yollar, viyadükler, menfezler gelir. Köprünün ayakları projede C50 olarak belirlenmiş. Betonların kalitesi yabancı denetmenler tarafından da denetleniyor. Söz konusu betonun çekme ve sünme oranları vardır. Betonun zamanla ne kadar kısalacağı ölçülmeye çalışılır. Bu yapılar 10-20 yıllık olmadığı için uzun süreli yapılar olması gerekiyor ve daha sonra değişim imkanı olmuyor. Köprü ayakları deniz suyuna, sülfata maruz kalıyor. Bu nedenle betonun içerisindeki özellikler de ona göre oluyor. Gelen talep üzerine beton numunelerini aldık ve 8 aylık rötre ve sünme deneylerine tabi tuttuk. Acaba C50 dedikleri beton gerçekten bu düzeyde mi diye baktık. Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nün beton mukavemetinin C50'nin çok çok üzerinde olduğunu gördük. Köprünün beton kalitesi C60'larda çıktı. Bu çok olumlu. Çünkü yıllar sonra köprü ayağı güçlendirilmesi yapılamaz."
Hayır amk benim anlamadığım konu beton yapı teknolojisnin yanlış olduğu iddasından denetlemelerin yapılmadığına niye geldi neden geldi. Niye hep aynı lafları geveliyorsun. Betonun onlarca kalitede ve güçde çeşidi olduğu gibi çeliğinde farklı varyasyonları var hadi tuttun çelik konsürksiyon bi bina yapmaya karar verdin en kalite çeliği sipariş verdin bunun birleştirmek için puntası var kaynağı var bunları düzgün yapmasan senin çelik binan kerpiçten farkısız olur. Yani iş yine iyi mühendislikte iyi işçilikte bitiyo. O da bu başlığın konusu değil. Betondan 400 metrelik gökdelende yaparsın barajda yaparsın evde kaldırım taşı da ama çeliğin kullanım alanı daha sınırlırdır. Özetle beton çürük bi yapı malzemesi değildir.
Bina dikmeyip yayılmak, tarım arazilerini ve ormanları katletmek demektir bu bir çözüm yolu olamaz, bir şehrin yayıldığını düşünürsek yüzlerce dönüm arazi yapar.

beton maliyeti düşük olduğu için tercih ediliyor yoksa çelikten yapılan binalarda çoğu insan maddi olarak kalamazdı. Yani sen ne dersen de işin ucu para'da bitiyor.

Binalar için üretilmiş çok proje var zaten ama işte maliyet yüksek olduğu için yapılamıyor, yapılsada gelir seviyesi yüksek olan insanlar alabiliyor ve yine fakirler ölüyor.
Vay amk ya adam betonerme çok katlı binalardan girdi arazi mafyasından çıktı güzelim ne kıvırıyon sen yazdıkların bi senin mi aklına geldi betonarme yapı gayatte sağlamdır devlet denetleyemiyor çomar mütahitler malzemeden çalıyor diye betonarme yapıyı yasaklamak da neyin kafası. Hadi yasakladık amk çelik konsirksion yapıyı gene aynı devlet denetlemeyecekmi. Bu dolar yükseliyor diye dolar yasaklansın diyen kafayla aynı kafa amk.
apartmanlar paslanmaz çelikten yapılsa hiçbir depremde yıkılmazlar.

beton boktan ucuz ve güvensiz bir malzmedir.
Beton yapı bütün gelişmiş ülkelerde kullanılıyor kullanılmayada devam edilecek hatta ay ve mars gezegenine yapılacak uzay üsleri dahi beton ile yapılacak.