bugün

Beta mikrobu diye bilinen boğazda iltihaplanma yapan bir çeşit bakteridir. tıp dilinde a grubu beta hemolitik streptokok olarak adlandırılır. bulaşıcıdır ve bazı ciddi komplikasyonlara yol açabildiği için halk arasında özel önem verilir. özellikle çocuk ve genç erişkinlerde görülür. insanların bir arada bulunduğu okul, sinema salonu gibi kapalı ve havalanması yetersiz ortamlarda kolaylıkla bulunur. damlacık enfeksiyonu denilen öksürük, hapşırık ve yakın konuşma ve öpme gibi yakın temas konumları ile ve solunum yoluyla insandan insana çok kolay bulaşır.
kanlı agar içine konuldukları zaman alyuvarları tamamen patlatan bakteri türüdür.
boğaz sorunları için hastaneye gidildiğinde aso tahlili yapılmasına sebep olan bakteridir.
(bkz: streptococcus pyogenes)
streptokok denen bakterilerin yol açtığı bogaz rahatsızlığı. belirtileri 38 derecenin üzerinde ateş, ensede sertleşme, bademciklerde şişme. bunların yanında nefes almakta zorlanır, aşırı derecede halsizlik hissedersiniz. üç gündür bu bakteriler boğazıma yerleşmiş ve bana hayatı zehir etmekteler. ne yemek yiyebiliyorum, ne yutkunabiliyorum. dört tane farklı antibiyotiği birlikte kullanıyorum ama bakteri banamısın demiyor, bildiğini okuyor. zor bir rahatsızlık, hayatı size zehir ediyor.
1 hafta önce bana da bulaşan, yaz günü susayınca su bile içemememe, uyandığımda nefes alamadığımı farketmeme, ateşimin bir türlü düşmemesine, sabah akşam yediğim 14 penisilin ve novalgin iğneden götümün delik deşik olmasına, doktorun bademciklerime bakınca ufak bir korku çığlığı atmasına sebep olan korkunç mikrop.
insanın çocukluğunu defalarca 10'ar penisilin* ve 1 penadür ile geçirmesine neden olan illet mikroptur. bademciklerde şişme, ateş, kırıklık gibi etkileri vardır. eğer iğne tedavisi tercih edilmezse uzun süre süründürür, bir yılda 4-5 kez nüksediyorsa bademciği aldırmak ciddi anlamda düşünülmelidir. insanda yeme isteğini kesecek derecede ağrılı bir bademcik şişmesine neden olur.
boğazı ağrıtmaz, acıtır. çocukluğun içine eden şeylerden biri.
fazlaca enfeksiyon yaratması halinde ileride ankilozan spondilit rahatsızlığına yol açabileceğinden şüphelendiğim bakteridir. ilginçtir, bakterinin şekli eklemlerin yapısına benzemektedir ve bu mikroba karşı bağışıklığını kuvvetlendiren savunma sistemi eklemleri de bakteri sanarak saldırmaktadır. yani bir benzetme yapılırsa; alerji olayında vücuda giren zararsız polenin, bağışıklık sisteminin zararlı bir şey zannedip savunmaya geçmesi(göz kızarıklığı, hapşırık, boğaz kaşıntısı vb. etkiler yaratır) gibi.