bugün

ulus'ta ağustos ayı, öğle vakti...cayır cayır bir hava ve her yer beton, egzoz vs. hÂliyle sicağı emiyor ve 35 dereceyi 40 derece hissediyorsunuz. derken kareye iki tane çarşaflı giriyor, o sırada annesinin elini tutan küçük bir kız çocuğu soruyor;

- anne bunlar niye böyle giyinmiş ?
+ onlar özgür de ondan yavrum,

"lan türban başka çarşaf başka" diye zırlamasın kimse, o da onun bir alt level'ı, ikisinde de aynı kör ideoloji var.

ayrıca kadına ne kadar konuşma hakkı veriyorsunuz ki "evet türban onun tercihi, karışma" diyebiliyorsunuz ? o kadına sorulsa "yemeği yaktığım için kocam beni dövebilir" diye cevap bile alınabilir.

geçin bu işleri yaa...özgürlük tanımı uydurmayın kaba etinizden...
Başörtüsü ya da türban kamusal alanda ki bunların başında " okullar-üniversiteler ,resmi devlet daireleri" hiç bir suretle kabul edilemez.Çünkü Cumhuriyet rejiminde demokrasi ve laikliğin olmazsa olmaz koşulundan bir tanesi "devletin tüm inançlara eşit mesafede yaklaşmasıdır." Türkiye'de de müslüman olan insan sayısı çok fazla olduğu için ki çoğu da eğitimli ve kamu alanında çalışan bayanlardan oluşur bu kurumlarda böyle bir "özgürlük anlayışı" başörtüsü ve islama verilen dikkat edin pozitif ayrımcılıktan da öte bir "rejim sorunu" ortaya çıkaracaktır.Değilse evde ,sokakta kimsenin buna karıştığı yoktur.Kıyamet koparanların motivasyonlarını nereye dayandırdıkları çok açıktır.
evet başörtüsü müslüman kadının özgürlüğüdür çünkü bunu da tanımlayan çok güzel bir söz vardır. hiç kimseye hiçbir şeyi altın tepsiyle sunmazlar. hacca giden insanların orda ayakları kanaya kanaya yollarda yürüdüklerini biliyor muydunuz? çarşaf 40 derecede nasıl giyilirmiş.. o da bir şey mi peygamberimiz bu dini yaymak için koskoca ümmetiyle birlikte çöl sıcağında susuz yürümüş bir insan. hadi o peygamberdi peki ya yanındaki sahabeler? yan gelip yatarak kuran da bahsedilen o muhteşem güzelliklere sahip olmayı bekleyenler çok yanılıyor..

sevgilisinden ölümüne dayak yiyen mankenlerdense hiç bahsetmiyorum bile.. nedense cahillerin gözünde müslüman kadın kocasından dayak yiyen, evde oturup çocuk bakan ve yemek yapan, hayatı bundan ibaret olan bir varlık. ama ne yapalım cehaletin gözü kör olsun.. ayrıca at gözlüklerine de lanet olsun..
devamlı bir kısır döngü yaşanmasına neden olan bir önermedir. kuralın konduğu zaman, kitabın oluşturulduğu zaman 1500 yıl öncesi ve o günleri şu an oturdukları yerden "bla bla at gözlüğü hebe lübe" şeklinde cümle kurmaya çalışanlar görmediler. hatta kimin hangi konuda cahil olduğununun tespiti, "özgürlük" diye asırlar önce taşa toprağa yazılmış şeyleri en ufak bir mantık süzgecinden geçirme yetisine sahip olmadan tanımlayanların üzerine düşmez...

kız gözlerini açıyor dünyaya, sokağa çıkıp oyun oynama yaşı geldi mi hemen sarıp sarmalanıyor, erkekler ona öcü gibi lanse ediliyor ve bu kız büyüyüdüğünde "ben özgürüm, bu benim seçimim" diye sokaklara dökülüyor.

sen özgürsün de bir kere düşündün mü acaba allah'ın niye senden böyle bir şey yapmanı istemiş ?

yok...işte erkek görürse abdesti kaçar, saç erkeği azdırır, kadın namusunu korumalıdır, kadın oturmayı kalkmayı bilmelidir. bla bla bla...

at gözlüğü de gerektiği zaman arkasına sığınılan bir gözlüktür. özne tümleç yüklemi sıraya koyup da cümle kurduğunu zanneden düşünce "özgürü" kişilerin zıt görüşlülere yönelttiği bir suçlama ifadesidir.
bu önerme "hangi özgürlük?" sorusunu akla getirmektedir. evet hangi özgürlük? özgürlüğün olmadığı bir noktada neyin özgürlüğünü savunabiliriz. asıl sorun burada yatmakta. özgürlük savunucularının aslında özgürlük karşıtları olması, işte bu derinden gelen bir çelişki. bu özgürlükçülerin bir de ayrımcılık yapması hareketin samimiyetsizliğini gösteriyor. müslüman kadın, laik kadın ayrımı yapanlar gerçek özgürlük karşıtı olmaya devam ediyorlar. bunun gözden kaçması ise ülkeye gereksiz bir vakit kaybettiriyor. evet beyler, özgürlüğün olmadığı bir noktada özgürlüğü savunamazsınız. o halde gene soruyorum; hangi özgürlük?
10 başörtülü kızdan 8 inin irticacı olması gibi bi paranoya ya sahip insanların durup düşünmesi gerekiyo ki bu iddalara ve mantıksal sıralamaya göre;
*her 10 liseli erkekten 8 i mafya olmak istiyo napalım? üniversiyteye erkekleri almayalım. niye? kapıda mafya radarı yok.
*her 10 liseliden 6 sı madde bagımlısı, kullanıcısı yada satıcısı. napalım? liselileri üniversiteye almayalım. niye? kapıda uyusturucu radarı yok.
başörtüsü kur'an-ı kerim de vardır ya da yoktur bunu burda izah etmeye gerek bile görmüyorum.ama takan insan var olduguna inanmiş takmıştır. bir insanın inançlarından vazgeçmesinin ne kadar zor oldugunu anlamak için illa o kişiyle aynı dinden olmak bile gerekmez. herhangi birseye iman etmişseniz inanmanın kalbinizde bir yeri varsa bunun ne demek oldugunu anlayabiirsiniz.* en acı taraflarından birisi ise gencecik insaların yasıtları sadece sınav stresini bile tasıyamazken aynı süreç içinde bu kadar agır ve ezici bi kararı vermek ve sonuçlarına katlanmayı kabullenmek zorunda kalmanın stresini de yüklenmeleridir.

18 yasındaki bir kızın basındaki 90cm basörtüyle mi bu ülke sarsılıyor. neyse siz ajdar gibi bu ülkeyi kurtaracak parlak insanları alın üniversitelere, mühendislerimiz ajdarlar olsun. memelekete hayırlı olsun.*
ayrıca sunu da eklemek istiyorum ki;bir erkegin baskısıyla basörtü takmanın özgürlük olmadıgını idrak eden bu parlak zihniyet acaba kendi rızasıyla taktıgı başörtüsünü baska birinin istegiyle çıkarmayı aynı özgürlük kavramı içine nasıl sıgdırıyorlar anlamiş degilim.
(bkz: dayak yemek musluman kadinin ozgurludur)
(bkz: 3 kadinli kocaya verilmek musluman kadinin ozgurludur)
(bkz: ne ala ozgurluk)
(bkz: 4 kadın almak erkeğin özgürlüğüdür) *
(bkz: doğru önerme)
ÖRTÜNME

Kur'ân ; dürüst, namuslu ve ahlâklı bir toplumu öngörmektedir. Bunun için toplumun çekirdeğini teşkil eden ailenin kadın ve erkek bireylerini uyarıyor: Bakışlarınızı kontrol edin ve ırzlarınızı korumak için örtünün. Kadına, hem kendi iffetini ve hem de erkeğin korunmasına yardımcı olması için daha kapsamlı örtünmeyi öngörüyor. Kadının erkekten biraz daha fazla kapanması, dişi olarak yaratılışının gerektirdiği yükümlülükten kaynaklanmaktadır. Oysa Allah katında kadın ile erkek eşittir ve bu gerçek Kur'ân'ın birçok ayetleri ile açık bir şekilde vurgulanmıştır. Tevbe 9/71 : Mü'min erkekler ve mü'min kadınlar birbirlerine veli (Dost, arkadaş, yardımcı, koruyup gözetleyici) leridir.

Cenâb-ı Allah; özenerek en güzel biçimde var ettiği kadın ve erkek kullarının, yaratılışa yakışır şekilde güzel ve süslü giysiler içinde olmasını istemektedir. ilkel, bayağı bir giyimle kendilerini çirkinleştirmemelidir. Temiz ve güzel giyinmek inananlara helâldir ve Allah'ın emridir.

Kur'ân'da sadece iki ayette açıklanan örtünme, en önemli hüküm gibi gösterilmeye çalışılmış, toplumumuzda sorun haline getirilmiştir. Oysa islâmiyetin esası TAKVA'dır ve yüzlerce ayetle belirtilmiştir. insanları Cenâb-ı Allah'a ulaştıracak ve rahmetine, sevgisine kavuşturacak örtünme, ancak TAKVA ELBiSESi ile olur. A'raf 7/ 26 : Ey Ademoğulları (kadınlar ve erkekler)! Size ayıp yerlerinizi örtecek örtü ve bir de süs elbisesi indirdik. Fakat TAKVA ELBiSESi hepsinden hayırlıdır.

Örtünme; toplumumuzda ciddi huzursuzluklara neden olmak tadır, bunun için sorunun acilen çözülmesi gerekir. Kur'ân'ın emrettiği yol, çağdaş bir Din Şûrasıdır. Böylece anlaşmazlıklar Cenâb-ı Allah'ın öngördüğü gibi çözüleceğinden, toplumdaki sorunlar da ortadan kalkacaktır.(Bkz. Bu Kitap - Anlaşmazlıklarınızı Allah'a Arzedin)

KADINLAR ERKEKLERE ÇEKiCi GÖSTERiLDi

3/14 : Kadınlardan...gelen zevklere aşırı düşkünlük, insanlara süslü (çekici) gösterildi. Bunlar, sadece Dünya hayatının geçimidir. Asıl varılacak güzel yer, Allah'ın yanındadır.

Ayet, insanlara yaratılıştan verilen tutkuyu belirtmektedir. Kadın, erkeğin vazgeçilmez bir tamamlayıcısıdır. Onlarla eşleşerek yuva kurmak, cinsel istekleri tatmin etmek ve çoluk-çocuk sahibi olmak, Yüce Yaratıcı'nın koymuş olduğu hükümlerdir ve Dünya hayatının devamını sağlayan bir yoldur. Kadınların çekiciliğinden kaynaklanan bu zevklere, aralarında evlilik bağı olmayan kişiler arasındaki cinsel ilişki (zina) gibi saptırmalar ile ilâhî yasalar aşılırsa, nefislerin kötü sıfatlarına esir olunur ki, böylece Dünya'daki sınavı kaybetmek ve azab (sıkıntı) çekmek kaçınılmaz olur.

iMAN SAHiPLERi NAMUSLARINI KORUSUNLAR

24/30-31 : inanan erkeklere söyle : Bakışlarını kontrol altına alsınlar, ırz ve namuslarını korusunlar... inanan kadınlara da söyle : Bakışlarını kontrol altına alsınlar, ırz ve namuslarını korusunlar...

Ayette belirtildiği gibi; gözlerdeki cinsel istek ile dolu bakışları kontrol etmek ve iffetin korunulması icabı olan örtünme emri kadınlardan önce erkeklere verilmiştir. Dinen, vücudun örtünmesi gerekli mahrem yerlerine avret denir. islâm bilginleri bu yerin, erkeklerde diz kapağı ile göbek arasındaki kısım olduğunda birleşmişlerdir. Kadında ise örtünme, zinet (süs) yerlerinin ilâvesi ile biraz daha fazladır.

iffetin (namusun) korunulması; yalnız kadınlar için değil, önce erkekler için farzdır. iffetli olma emrinin öncelikle erkeklere verilmesi, bu konuda onların kadınlardan daha zayıf iradeli olmasından kaynaklanmaktadır. Kur'ân'ı Kerîm; erkeklere aile bağlarının korunması için, Hz. Yusuf'un kıssasını örnek olarak vermektedir. Öyküde, üvey kardeşleri tarafından kıskanılan Hz. Yusuf kuyuya atılır. Onu bulan ve ölümden kurtaran kervancılar, Mısır'da zengin ve büyük mevki sahibi bir tüccar olan Aziz'e satarlar. O da karısına : Yusuf 12/21 Ona iyi bak, belki bize yararı dokunur, ya da onu evlât ediniriz.) dedi. Böylece Biz Yusuf'a o yerde güzel bir imkân verdik... Hz. Yusuf, olanakları geniş bir ortamda yetişerek bilgi ve görgüsünü arttırdı. Evin hanımı, çok yakışıklı bir genç olan Hz. Yusuf'a aşık olur ve gönlünü hoş etmek ister. Yusuf 12/24: ...Kadın(Aziz'in eşi) onu (Hz.Yusuf'u) arzulamıştı.Rabbinin doğruyu gösteren delili olmasaydı o da onu arzulamıştı...

Hz. Yusuf; kendisine iyilik eden ve güvenen efendisine hıyanet etmemiş, kadını arzu etmesine rağmen Rabbine sığınmakla nefsine hakim olmuş ve böylece doğru yolu bulmuştu. Yusuf 12/32-33: (Kadın) dedi ki: Kendisine emrettiğimi yapmazsa, elbette zindana atılacak ve alçalanlardan olacaktır! Yusuf dedi : Rabbim; bana göre zindan, bunların beni çağırdığı şeyden iyidir... Aziz'in karısının isteğine hayır diyen Hz. Yusuf zindana girmiş, suçsuz olduğunu ancak birkaç yıl sonra kanıtlayabilmişti.

Bu öyküden alınacak önemli ders; kadın veya erkeğin iffetinin korunulması, bez parçaları ile aşırı bürünüp örtünmekle değil, ancak Allah'a içtenlikle iman ederek O'nun ilâhî yasalarına uymak ve takva sahibi olmakla mümkündür.

Kadınlar da erkeklere cinsel istek ile bakmamalı, onları yoldan çıkarmamalıdır. Gözlerin şehevî bakışları gibi dar veya şeffaf elbise giyerek vücut teşhirciliği ve duyguları okşayan sözler de erkeği tahrik etmektedir. Kur'ân, Ahzâb 33/32-33 ayeti ile kadınları şöyle uyarmaktadır : ... Sözü duyguları okşayan bir biçimde söylemeyin ki, kalbinde kötülük bulunan biri ümide kapılmasın...ilk cahiliye yürüyüşü gibi kendinizi teşhir ederek (kırıta kırıta) yürümeyin... Konuşmalarda ve yürüyüşlerde dişilik değil, ciddiyet ve kişilik sergilenmelidir. Kadın hiçbir zaman bir şehvet aracı olmamalı; iyi bir eş, mükemmel bir anne ve topluma birçok alanlarda hizmet veren bir varlık olduğunu unutmamalıdır.

Evlilik dışı cinsel ilişkiler (zina), kadın ve erkek için ayni derecede toplumu sarsacak kötü işlerdir. isra 17/32 : Zinaya yaklaşmayın, çünkü o, açık bir kötülüktür, çok kötü bir yoldur! Zina, kadın için olduğu kadar, erkek için de çirkindir. Aralarında değer farkı olmadığı gibi, her ikisi de birbirine eşittir. Nûr 24/3 : Zina eden erkek, zina eden... kadından başkasıyla evlenmez; zina eden kadın da zina eden... erkekten başkasıyla evlenmez. Böyleleriyle evlenmek inananlara haram kılınmıştır.

Cenâb-ı Allah; ırzlarını koruyan kadın ve erkekler için şöyle buyurmaktadır : Ahzâb 33/35 : Allah şu kişiler için bir affediş ve büyük bir ödül hazırlamıştır; ... Irz ve iffetlerini koruyan erkekler, ırz ve iffetlerini koruyan kadınlar...
SÜSLERiNi (ZiNETLERiNi) ÖRTSÜNLER

Nûr 24/31 : inanan kadınlara da söyle : Bakışlarını kontrol altına alsınlar, ırzlarını korusunlar. Süslerini (zinetlerini) açıkta kalanlar dışında göstermesinler. Örtülerini (hımar) göğüs yırtmaçlarının üstüne kapatsınlar...

Ülkemizde büyük anlaşmazlıkların ve tartışmaların sebep olduğu ayet budur ve birçok yorumlara mesnet teşkil etmiştir.

Kadınlarda örtünme; ırzların korunması ile ilgili üreme organlarının kapatılması mecburiyetinden başka, zinet (süs) yerlerinin de ilâvesi ile erkeklerden biraz daha fazladır.

Zinetlerini (süslerini) açıkta kalanlar dışında göstermesinler. Burada zinet kelimesinin anlamı önem kazanmaktadır. Zinet mana olarak süs demektir. Kadında süs ise, hem zinet takılarını ve hem de vücudunun çekici yerlerini ifade etmektedir. Şu halde, kadının takıları ile vücudunun çekici yerlerinin gösterilmesi yasaklanmıştır. Ancak ayette (Ma zahara minhâ) açıkta kalan zinetlerin sınırlarının neler olduğunda kesin bir ifade bulunmamaktadır. Birçok islâm bilgini, Kur'ân'ın verileri ve Sünnet'e göre vücudun abdest yerleri olan bileklere kadar ayaklar, dirseklere kadar eller, yüz ve mesh edilen başın örtünmeye dahil edilmediğinde birleşmişlerdir. Örtünmede kadına; Süslerini açıkta kalanlar dışında göstermesinler. ifadesi ile iklim şartları, örf ve adetlere göre bir esneklik tanındığı da anlaşılmaktadır.

Örtülerini (hımar) göğüs yırtmaçlarının üstüne kapatsınlar. Ayetin anlaşılabilmesi için «hımar» kelimesinin manası çok iyi bilinmelidir. Arapça büyük lügatlara göre hımar (humur'un tekili) : Örtü, örtmek, herşeyin üstünü örten şey, kadın ve erkeklerin başlarını örten şey demektir. Böylece de hımar kelimesi; yalnızca hanımların baş örtülerinin özel ismi olmadığı, genel olarak örtü anlamında kullanıldığı anlaşılmaktadır. Arap lisanında; kadınların başlarına örttükleri örtünün özel adı ise hımar değil, mikna ve nasıfydır.
(Bkz.Prof.Dr. Zekeriya Beyaz-islâm ve Giyim Kuşam-Say:280-283)

Ayette, saçların örtünmesine ait açık bir ifade bulunmamaktadır. Eğer saç mutlaka örtülmesi gerekse idi, kesin bir hüküm ile belirtilirdi. Ayrıca saç, vücudun çekici bir yeri de değildir.Hımar kelimesini kadının baş örtüsü olarak kabul edip, dolayısiyle saça da örtünme yükümlülüğü getirmek, ayetin amaçladığı hüküm ile ne kadar bağdaşır? Ayetten çıkan mutlak emir, kadın vücudunun çekici yeri olan göğüs bölgesinin kapatılmasıdır. Böylece o bölgeye gerdanlık gibi bir zinet de takılmış ise, bu da örtülmüş olacaktır.

Kur'ân; gerek erkeğe ve gerekse kadına, bakışlarını kontrol altına almalarını istedikten sonra, her iki cinse de örtünme emri vermiştir. Ancak erkek üremedeki görevi icabı, daha kolayca tahrik olabilme özelliğinden dolayı, kadına daha geniş örtünme yükümlülüğü getirilmiştir. Böylece kadın ; başkalarının da korunmasına yardım ve katkıda bulunacak, hem de kendi namus ve iffetini koruyacaktır.
SÜNNET'E GÖRE ÖRTÜNME

Buharî, Ebu Dâvud, Nesaî'den gelen bazı hadislere göre Peygamber Efendimizin zamanında, kadın ve erkek müslümanlar ayni su kapından abdest almaktaydılar. Ebu Dâvud'un eserinde : Kadın ve erkek, ellerimizi aynı kaba sarkıtıp daldırarak toplu halde abdest alırdık. denmektedir. Bu da gösteriyor ki Asrısaadet'te kadınlar erkekler yanında abdest uzuvlarını açabiliyorlardı. O halde dirseklere kadar kollar, ayaklar, yüz ve başın abdeste, meshe esas olacak kısmı serbesttir. Bu yerleri de abdest dışındaki zamanlarda kapatmak hassasiyetini gösterenlere saygı duyulur, ancak bunu yapmayanlar hor görülmez.
(Bkz. Prof. Dr. Yaşar Nuri Öztürk - Kur'an'daki islâm - Say: 615-616)

ÖRTÜNMEYi BiRiNCi SORUN YAPANLAR

Örtünmeyi Kur'ân'ın en önemli hükmü imiş gibi göstererek toplumun huzurunu bozanlar, islâm'ın omurgası niteliğindeki yasalara hiç değinmemekte, adeta onları gizlemektedirler. Kur'ân'da, örtünme hakkında yalnızca iki ayet bulunmaktadır. Oysa islâm'ın esasını teşkil eden TAKVA, yüzlerce ayetle vurgulanmıştır. insanları Allah'a ulaştıracak, onun rahmetine, sevgisine kavuşturacak örtünme ise TAKVA ELBiSESi ile olur. A'raf 7/26 : Ey Ademoğulları! Size ayıp yerlerinizi örtecek örtü ve bir de süs elbisesi indirdik. Fakat TAKVA ELBiSESi'si hepsinden hayırlıdır. (Bkz. Bu KitapTakvâ Elbisesi )

SONUÇ

Kadında abdest uzuvları olan; bileğe kadar ayaklar, dirseğe kadar eller, yüz ve baş örtünme dışıdır. islâm'ın kadını; abdest yerlerinin dışında kalan bölgelerini de, Nûr 31 ayetinin belirlediği çerçeve içinde; coğrafya, iklim şartları, örf ve adetlere göre kapatmalıdır. Hımar kelimesini baş örtüsü olarak algılayan, dolayısıyla saçların örtülmesini gerekli gören anlayış da saygı ile karşılanmalıdır.

Örtünme; toplumumuzda ciddi huzursuzluklara sebep olduğundan, sorunun mutlaka çağdaş bir Din Şûrası ile en kısa zamanda çözülmelidir. Seçkin bilginlerden kurulu Din Şûrası'nın alacağı yeni karar ve fetvalar, ilmihal kitaplarına geçirilerek halkımız aydınlanmalıdır. Böylece sorunlar, Cenâb-ı Allah'ın öngördüğü sistem ile çözüleceğinden, toplumumuzda anlaşmazlıklar ve tartışmalar bitecek, Dünya ve ahirette kurtuluş ve esenliğe erişilecektir.
(Bkz. Bu Kitap Anlaşmazlıklarınızı Allah'a Arzedin )

ÖRTÜNME HAKKINDA BAZI GÖRÜŞLER

«... Nûr 31 deki emir kipi, başa ilişkin bir emir değil, göğse ilişkin bir emirdir. Yani mutlak emir göğsün kapatılmasına yöneliktir, başın örtünmesine değil... Göğüslerin, özellikle göğse takılmış olan süs takılarının kapatılmış olmasıdır... Zînet : Süs tabirini kadının vücudu olarak değerlendirilip el ve yüz dışında tüm vücudun avret olduğunu ve kapatılması gerektiğini söylemek inandırıcı değildir. Kadın vücudunun zinet olarak düşünülmesine dayanak olacak hiçbir Kur'ân ayeti yoktur...

Abdest vücudun açık havaya maruz bölgelerine uygulanır. Eller-kollar, yüz, ayaklar ve baş bu organlardır ve abdest bu organlara uygulanan bir temizlik hareketidir. Asrısaadet'te, abdesti kadın erkek herkes toplu halde aynı yerde, hatta aynı kaptan alabilmekteydi. Bunun örtünme emrinden önce olduğu, sonradan kaldırıldığı yolunda en küçük bir beyan yoktur. Kur'ân ve Sünnetin verileri de, abdest uzuvlarının örtünmeye dahil olmadığını göstermektedir.

Özetlersek : Müslüman kadın, başı-yüzü, dirseklere kadar kolları, bileklere kadar ayakları dışındaki vücut bölgelerini zamanı, zemini, iş şartlarını, iklim ve coğrafyanın özelliklerini dikkate alarak kapatır...»
(Bkz. Prof. Dr. Yaşar Nuri Öztürk-islâm Nasıl Yozlaştırıldı-Say: 358-362)

«... Nûr 30-31 ve öncesindeki ayetler, Hz. Aişe'ye atılan iftira olayı üzerine nazil olmuştur. Meal ve tefsirlerde bunun dikkate alınması, önceki ayetler ile birlikte bir bütün halinde değerlenmesi gerekirdi. O zaman görülecekti ki, Hz. Aişe'nin ziynetini - gerdanlığını - yitirmesi ve o nedenle başına iftira olayının gelmiş bulunması dolayısıyla, mü'min kadınlara ziynetlerini gizlemeleri, saklamaları tavsiye edilmektedir. Bu yapılmamış, ayetler müstakil ele alınmış ve hiç ilgisi olmayan yönlere çarpıtılmıştır...

Ayette başın örtüleceğine dair kesin bir anlam yoktur. Başınızı şöyle örtün, diye bir ifade mevcut değildir. Hatta çok önemlidir, baş kelimesi de geçmemektedir... Arapça büyük lûgatlarda ise, humur ve hımar kelimelerinin kök ve asıl anlamlarının örtü, örtmek olduğu yazılı... ...Kaldı ki, o kelime, baş örtüsü anlamına gelse bile, bundan başı örtmek farzı çıkmaz. Çünkü açık emir yoktur. Amacın baş ve saç olduğunu ifade eden hiçbir işaret yoktur. Ayetin anlamı ve amacı gerdanlık ve halhal ziynetlerini örtüp korumaktır...

Nûr 31'in doğru yorumu ve anlamı şöyle: inanan kadınlara da söyle, gözlerinden kıssınlar (başkalarının ayıp yerlerine bakmasınlar), kendi ferclerini(ayıp yerlerini) de saklasınlar, ziynetlerini (takılarını) apaçık göstermesinler. Ancak kendiliğinden gözüken bunun dışındadır. Örtülerini yakalarının (gerdanlık ziynetinin) üzerine kapatsınlar...»
(Prof. Dr. Zekeriya Beyaz, islâm ve Giyim Kuşam, Say: 267302)

«...Allah'ın, yarattığı ve ahlâkî sorumluluk yüklediği insanlara lütfu vardır. Bu sebeple de, özel olarak örtünme buyruğunun kapsamına giren ve yine her medenî toplulukça da bu niteliği kabul edilmesi gereken kadın göğsü yöresini, nezih bir ifade ile, özellikle belirtmiştir. (Nûr Sûresi 24/31)

Göğüs bölgesi, bel ile göğüs arasında kalan bölge, bel ile ense arasında kalan sırt bölgesi, kolların dirsekten yukarısı gibi bölgeler; özellikle örtülmesi gereken ziynet yerleridir... Mahrem erkekler yanında örtülü olmayabilecek ziynet yerleri; yüz, el ve ayaklar ile elden dirseğe ve ayaktan dize kadar olan beden bölgeleridir...

Nûr Sûresi'nin 31. âyeti kadın için, ahlâkî ve mecbûrî ev içi örtünmenin sınırlarını belirlemektedir. Bu sınırları belirlerken, saçları özellikle belirtmiş değildir. Âyet-i Kerîme metnindeki hımar kelimesi başörtüsü değil örtü (giysi) anlamındadır... Saçın mutlaka örtülmesi gerekse idi, bu husus da açıkça belirtildi. Kaldı ki saç, özel olarak çekici bir beden yöresi değildir...

Kanaatimce kadının başını örtmeme ruhsatı olmasına rağmen örtmesine de, bu ruhsattan yararlanarak açmasına da, kendisinden başka kimse karar vermemeli ve müdahale etmemelidir. Demokratik Hukuk Devleti'nin
Başörtüsü ve ya eşarp M.Ö. ki yüzyıllarda eski yunandan çıkmış bir şeydir. tamamen bir aksesuardır! bir dönem athena ya ait olduğu ve ondan çıktığı düşünülmüştür! başörtüsü saçı tamamen kapatmaz. şimdi gelelim laiklik için asıl ehlike olan türbana evet bu anayasaya tamamen karşı olmaktır! bu şeriatin kestiği kol acımazdır,bu atatürk kimmiş ki demektir,bu türkiye yobaz olsun demektir! olacak mıdır? bunu düşünenler rüyalarında görürler!
Kanaatimce kadının başını örtmeme ruhsatı olmasına rağmen örtmesine de, bu ruhsattan yararlanarak açmasına da, kendisinden başka kimse karar vermemeli ve müdahale etmemelidir. Demokratik Hukuk Devleti'nin gereği budur...» (Bkz. Prof. Dr. Hüseyin Hatemi ilâhi Hikmette Kadın-Say:225-249)

DIŞ GiYSiLERiNi ÜZERLERiNE ALSINLAR

33/59 : Ey Peygamber! Eşlerine, kızlarına ve mü'minlerin kadınlarına söyle, dış giysilerini (cilbâb) üzerlerine alsınlar. Tanınıp incitilmemeleri için bu çok daha uygun bir yoldur...

Ayet; Peygamber ailesine mensup hanımlarla, mü'minlerin kadınları, evlerinin dışına çıktıkları zaman, tanınmaları ve dolayısıyla sarkıntılıktan korunmaları için dış giysilerini (cilbâb) üzerlerine örtmeleri için uyarmaktadır. Mü'minlerin kadınlarından maksat, cariye olmayan hür müslüman kadınlarıdır. islâmiyet'ten evvel Arabistanda kabile savaşları oluyordu. Savaşta esir düşen insanlar diğerlerine köle oluyor, bir eşya gibi başkalarına da satılabiliyordu. işte ayette Mü'minlerin (iman edenlerin) kadınları ifadesi cariyeler ile hür müslüman kadınları birbirinden ayırmak için kullanılmıştır.

Ayetin indiği dönemlerde Arap evlerinin içinde tuvalet yoktu. Bu ihtiyacı gidermek için hür kadınlar dışarıya çıktıklarında, o devirde devlet koruması ve otoritesi olmadığından, bazı ahlâksız serserilerin saldırısına ve cinsel tacizine uğramaktaydılar. Sarkıntılık edenler, cariye sanmıştık diye kendilerini savunuyorlardı. Olay Peygamber Efendimize anlatılmış, ayet de bunun üzerine inmiştir. Hür müslüman kadınların cariyelerden ayırt edilebilmesi için, dış elbise (cilbâb) giymeleri önerilmektedir. Cilbâb, vücudun bütün bölümünü kaplayan geniş bir örtüdür. Baş kapanacak veya saçın bir teli bile görünmeyecek diye bir kayıt yoktur.

Dışarı çıkarken cilbâb giyilmesini öneren ayet, hür müslüman kadınları ile cariyeleri ayırmak için geçici bir gerekçeye dayandığından, hükmü de geçicidir. Bugün cariyelik diye bir sınıf yoktur. Bütün insanlar hürdür, devlet otoritesi tamdır, her mensubunu koruyacak şekilde yapılanmıştır. Çağımızda, müslüman kadınlar dış elbise almaya lûzum görmeden dışarıya çıkabilmektedirler. Şu halde ayetteki gerekçe kalktığı için hükmü de geçersizdir. Nitekim Ülkemizde uygulama da böyle olmuştur. Cilbâb giyilmeden Nûr 31 ayetinin öngördüğü bir giysi ile dışarıya çıkma, islâmiyet'e uygun bir örtünme tarzıdır.

YAŞLI HANIMLAR ÖRTÜNMENiN DIŞINDA

24/60 : Artık nikâh arzuları kalmamış, hayızdan ve evlâttan kesilen kadınların, kasden süslerini (zinetlerini) göstermeye çalışmadan, örtülerini bırakmalarında kendileri için bir günah yoktur. Ama sakınmak için titiz davranmaları, kendileri için daha hayırlıdır...

Kur'an; çocuk yapma ümidi kalmayan yaşlı hanımları, örtünmenin dışında tutmaktadır. Ancak iffetlerini korumaları, dikkat çekici, tahrik edici giyinmemeleri, vücut teşhirciliği yapmamakta titiz davranmaları, kendileri için daha hayırlı olacağı vurgulanmaktadır.

Hacca giden bazı yaşlı hanımlarımız; daha önceleri normal giyindikleri halde, hac dönüşlerindeki aşırı örtünmelerinin nedeninin, bu ayeti bilmediklerinden kaynaklandığı kabul edilmektedir. Ayette görüldüğü gibi, çocuk yapma ümidi kalmayan hanımların örtünme yükümlülükleri kalmamaktadır.

NiÇiN AŞIRI ÖRTÜNME UYGULANDI?

42/21: Yoksa onların bir takım ortakları var da, dinen Allah'ın izin vermediği şeyleri kendileri için yasallaştırıyorlar mı?...
39/3 : Dikkat edin! Halis din, yalnız ve yalnız Allah'ındır...

Din, yalnız ve yalnız Allah'a mahsustur. Peygamberlere de ancak tebliğ görevi verilmiştir. insanlar için gerekli ilâhî hükümler Kur'ân-ı Kerîm ile belirlenmiştir. Kitap'ta yer almayan, izin verilmeyen bir takım uydurulmuş şeyleri diledikleri gibi din yapanlar, Allah'a ortak koşan zalimlerden başkası değildir.

Kur'ân ve Sünnet'te aşırı örtünme olmadığı halde, niçin islâm Ülkeleri'nde kadın, çarşaftan peçeye kadar, türlü bezlerle kapatılmıştır? Bunun nedenleri araştırıldığında, islâm Din'i ile hiç bağdaşmadığı, hastalığın tamamen toplumun yapısında olduğu anlaşılır. Arap ülkelerindeki çok evlilik ve cariye sisteminin neticesinde, aile yuvasındaki evin hanımları, kocalarını birçok eş ve cariyelerle paylaşmak mecburiyetinde kalmışlar, kadınların haklı isyan ve kıskançlıklarını önleyebilmek için Din gereğidir. uydurmasıyla, onları aşırı örtünmeye tabi tutarak eve kapamışlardır.

Çok evlilik. islâmiyetin geldiği dönemlerde Arap toplumunda çok evlilik hat safhada yaygındı. Herşeyin güç ile ölçüldüğü o devirde kadına değer verilmez, ikinci sınıf insan muamelesi yapılırdı. Bir erkeğin 10-15 eşi olabilir, boşadım sözü ile de kadın her an kapı dışarı konabilirdi.

islâmiyet; aile yapısını ıslah etmek için, önce evliliği dört hanımla sınırlamış ve bunun için de ağır şartlar getirmişti. En uygun ve adil olanın tek eşlilik olduğu belirtiliyordu, çok eşle evlenme alışkanlıklarının terk edilerek, tek eşle yetinilmesi zamana bırakılıyordu. Peygamber Efendimizin vefatından sonra birden fazla evlilik bırakılacağı yerde, erkek nefislerinde taht kuran çok eşlilik, Dinî hüküm olarak genelleştirildi. Yeni eşlerin gelmesiyle mağdur olan birinci eşlerin isyanı, aşırı örtünme ve eve kapatmakla önlenilmeye çalışıldı.

Cariye sistemi. islâmiyetten önce Arap toplumunda, kabileler arası savaşta esir alınan köleler ve cariyeler bulunmaktaydı. Onların hürriyeti yoktu, perişan bir durumdaydılar, muhtelif işlerde çalıştırılır, mal gibi de satılırdı. Kız ve kadınlardan oluşan cariyeler sahibinin bütün arzularını, bu arada cinsel isteklerini de yerine getirmek mecburiyetinde idiler.

islâmiyetin geldiği zamanlarda, Arap toplumuna kölelik ve cariyelik iyice yerleşmişti. Bunu yasaklamak mümkün değildi. Kur'ân; bu zavallı insanlara yapılan zulmü ortadan kaldırmak için, özendirici teşvikler yaparak köleliğin yavaş yavaş terk edilmesi gereğinin mesajını, birçok ayetlerle verdi. Nûr 24/33 : ...Dünya hayatının geçici menfaatini elde etmek için, namuslu kalmak isteyen cariyelerinizi fuhşa zorlamayın... Her türlü zulmün karşısında olan islâmiyet, zaman içinde bu haksızlığın giderilmesini istiyordu. Hz. Peygamberimizden sonra kölelik tamamen kaldırılacağı yerde, Emevî ve Abbasiler zamanında islâmı yayma savaşları ile ele geçirilen binlerce insan köle ve cariye haline getirildi.

Pazarlardan satın alınan cariyelerin, efendileri (sahipleri) ile cinsel ilişkide bulunmaları, evin nikâhlı hanımında büyük sıkıntılara neden olmaktaydı. Kadın yuvasını terk ederek baba evine gittiği gibi, cinsel intikam istekleri de önlenemez hale gelirdi. işte Kur'ân ve Sünnet'te bulunmayan bu aşırı örtünme ve eve kapama, kadının cinsel intikam hislerini önlemeyi amaçlayan bir tedbir olarak, islâm ülkelerinde asırlarca uygulanmıştır.

Kimler aşırı örtünmeyi yaygınlaştırdı? Dünya nimetlerine, bilhassa kadınlara aşırı düşkün, ilim ve imandan yoksun devlet adamları, parayı tanrı edinen zenginler ile sözde din adamları; aralarında tam bir işbirliği yaparak, kendi kötü nefisleri istikametinde kadını aşırı kapatmışlar ve insan haklarına aykırı birçok uydurma hükümler oluşturarak onları eve hapsetmişlerdir. Bilhassa din adamlarının(?) davranış ve faaliyetleri çok üzücüdür. Kur'ân'daki bazı ayetler bilerek yanlış yorumlanmış veya çarpıtılmıştır. Kadınların giyim-kuşamı ile ilgili birçok uydurma hadis üretilerek, kadının tüm vücudu hatta sesi bile zinet kabul edilmiştir. Ayrıca kişisel yorum ve fetvalar ile, kadın ile ilgili Kur'ân ayetlerine aykırı birçok hükümler de oluşturulmuştur.
(Bkz. Prof. Dr. Zekeriya Beyaz-islâm ve Giyim Kuşam-Say:230-240)

Allah katında erkek ile hiçbir farkı olmayan kadın, aşırı örtünme ve eve kapatılmakla ikinci sınıf insan durumuna düşürüldü. Oysa ne Kur'ân'da ve ne de Sünnet'te böyle hükümler bulunmamaktadır. Bunlar Hz. Peygamberimizden sonraki zamanlarda yapılan saptırmaların bir ürünüdür. Bazı islâm Ülkeleri; nüfusunun yarısını teşkil eden kadını cemiyet hayatına sokmadığı için, onun büyük gücünden faydalanamamış, her alanda geri kalarak da gelişememiştir.
GÜZEL, SÜSLÜ GiYSiLERiNiZi GiYiN

7/31-32: Ey insanoğulları (kadın ve erkekler) ! Her mescide güzel, süslü giysilerinizi giyerek gidin... De ki : Allah'ın kulları için çıkardığı süsü... kim haram etti? De ki : O, Dünya hayatında inananlarındır...
7/26 : Ey Ademoğulları ! Size çirkin yerlerinizi örtecek giysi ve süs kıyafeti indirdik...

Cenâb-ı Allah; özenerek ve en güzel biçimde yarattığı kullarının çirkin, derbeder ve bayağı giyinmemesini; Tin 95/4: Biz insanı, gerçekten en güzel bir biçimde yarattık. ayeti ile vurguladığı gibi, en güzel olarak var olan insanın yaratılışına yakışır şekilde temiz ve süslü giysiler içinde mescitlere gitmelerini buyurmaktadır. Temizlik ve güzelliğe bürünme, Yüce Yaratıcı'nın istediği gibi yaşam boyunca da devam etmelidir. insanlar için yaratılan zinet (süs) örneğin pamuk, keten, ipek, yün gibi şeyleri kim haram kılabilir? Hepsi de inananlar içindir.

Kur'ân, örtünmede belli bir giysi şekli önermemiştir. Kadın veya erkeğin giysisi; Nûr 24/30-31 ayetinin örtünme için çizdiği sınırlar içinde iklime, tarihe, örfe yani halkın kabul ettiği adete uygun olarak kendisine en çok yakışanı seçmelidir. Vücudun çekici yerlerini dışarı fırlatarak dar, allı morlu giysiler ile kendini teşhir edenler, giyene yakışmadığı gibi ona sadece seks aracı olarak bakılmasına sebep olur ve insanların da beğenisini kazanamaz. Oysa kadın; mükemmel bir anne, iyi bir eş ve topluma birçok alanlarda hizmet veren bir varlık olduğunu unutmamalıdır. Halkın memnun olduğu bir giyinme şeklinden, Allah'da memnun olur. Her islâm Ülkesinin elbisesi ayrı ayrıdır ve kendi özelliklerini taşır. iran'da iran giysisi, Yemen'de Yemen giysisi kullanılır. Temiz ve güzel giyinmek, süslenmek inananlara helâldir ve Allah'ın emridir.

Çarşaf, hiçbir zaman dindarlık kıyafeti olmadığı gibi, Kur'ân' da çarşafın giyilmesi hakkında herhangi açık bir hüküm de yoktur. Yüce Yaratıcı'nın özenerek en güzel biçimde yarattığı kadınlar, çarşaf giyerek kendilerini çirkinleştirmemelidir.
özgürlükten bahsedebilmek için , kısıtlamalarımızın olmaması gerekir.başörtüsü bir zorunluluk ve ya takmayanlar için itaatsizlik olarak nitelendirildiği için , burda özgürlükten bahsetmek gerçekten de kişiyi gülünç durumlara düşürebilir.
kur'an "kapanın" demektedir."dikkat çekici hiçbir şey yapmayın." demektedir. aslında mantıklıdır,inanana... dikkat çekmek istemeyen kadının başını kapatması evet normaldir,ancak bu konu bu kadar gündemdeyken güllü dallı başörtüleriyle "dikkat çekmeme çabası" ne kadar sonuç verecektir?konu gündemde olmasa bile azınlıktaki dikkat çeker,bu hep böyledir ve türkiye sokaklarında az kişinin dikkatini çekmez başörtülü kadın. aslında bu çaba gayet masumdur ve bireysel bir inançtır.ama dikkat çekmemek için kapanan kadının yüzüne makyaj yapmasına ne demeli? ayrıca makyajı geçtim, sizce ilginç renklere boyanmamış saç mı, yoksa özenle kıyafetin rengine uygun seçilmiş desenli ve cart bir başörtüsü mü daha çok dikkat çeker? sokakta koyu renklerde başörtüsü takmış kadınla açıkçası fazla karşılaşmış değilim.

her şeye rağmen, evet, başörtüsü "gerçekten inanan kadının" özgürlüğüdür çünkü "inanç" olarak kalmamış,yaşamın parçası olmuş inançlardır insanın özgürlüğü olan.başkalarının isteğiyle olmadığı veya inancın sadece bir parçası gerçekleştirilmediği sürece. başörtüsü,yüzüne makyaj yapan kadının özgürlüğü değil işkencesidir,sıcak havalarda terletir *
http://www.sakaryadayanis...e/pics/geyve-piknik-2.jpg
hayatında kuran'ı açıp ne anlama geldiğini bilmeyen insanların; aslında islamın sadece kuran'da yazılanlarla değil aynı zamanda sünnetlerlede desteklendiğini bilmeyenler, hele hele sadece türkçeye çevrilen mananın dışına çıkmayıp eline bir tevsir kitabı almayanların başörtüsü konusuna el atması kanıma dokunuyor. sizler gidin çağlayanda, maltepe meydanında toplanan bikaç bin kişiyle övünün. ama sakın 1997 yılında sultanahmette toplanan 2milyon müslümandan, 1999 yılında türkiyeyi baştan başa kuşatan elele eylemine destek veren 9milyon başörtüsü destekçisini görmemezlikten gelin. atatürk'ün emaneti dinsiz bir türkiye değil aksine dini inaçların özgürce yaşandığı bir türkiyedir.
tamamen bakıs acısına gore degisen bir tanımdır.
Musluman bir kadının basını ortmeye zorlanması nasıl bir zorbalıksa, basını acmasını ıstenmesıde o derece zorbalıktır.
basortusu musluman kadının ozgurludur bu anlamda dogru ama eksık bir tespittir.
namaz kılmamak, oruc tutmamak hatta dinini degistirebilmekte müslüman kadının ozgurlugudur.
gizliden gizliye "müslüman kadın baş örtüsü takmalıdır" anlamı taşıyan önerme. devletler kanunlara göre yönetilmektedirler, muz cumhuriyeti vatandaşlarının bu giriyi okumalarına gerek yoktur hatta okumayı burada bırakabilirler, sözüm biraz daha yakın coğrafyadakilere. özgürlük kavramının sınırlarını anayasalar belirlemiştir. türkiye'de de bir anayasa vardır, şeriat yoktur.
başörtüsü müslüman kadının özgürlüğü ise, başınını örtmeme kimin özgürlüğü diye sorulasi mantik dişi önerme.
başörtüsü , türban , eşarp , kafaya geçirilen bez , saçların üstündeki hödö (adı her neyse) bir insanın dininin gereği olarak görüpte takmak istediği bir metadır. ne bu sözlükte ki yazarlar , ne mecliste ki milletvekilleri , ne başbakan , ne cumhurbaşkanı buna karışmamalıdır. eğer din ve vicdan hürriyeti olmalı deyip ardındanda dininin gereği olarak görüp takılan bu bez parçasına insan dışı yasaklar getirirsek kendimizle çelişmiş oluruz. ve bu yüzden başörtüsü diğer birçok şey gibi müslüman kadının özgürlüğüdür.
kamusal alanda takmadığı sürece, müslümanların değil ama, türbanlıların özgürlüğüdür...
müslüman kadının özgürlüğü mü?
kime göre neye göre?
mesela ben de müslümanım ama benim için türban bir özgürlük değil?
anam için ananem için teyzem halam, hocalarım, komşularım için de değil?
ha türban müslüman kadının özgürlüğü ise bu önerme tüm müslüman kadınlar türban takmak zorundadır anlamına geliyor, demek ki türban takmayanlar müslüman değil.
ohalde bu önermeyi savunanlar işlerine gelince "müslüman kadının özgürlüğüdür türban" diyip, işlerine gelince türkiye'nin yüzde 98'i müslümandır demesinler.