bugün

vakti zamanında bir yerde okumuştum: anadolu'nun kabuğuna sığmayan meyvesi deniyordu bağlama için. senelerdir bağlama deyince aklıma bu benzetme gelir. nokta atışı diye buna denir diye düşünürüm alakasız zamanlarda, alakasız yerlerde.
Bir yunan enstrümanı..
Neyi bağlamayayım.
Anadolu enstrüman aleti. Evet.
çalmaya çalıştığım enstrumandır. 3-4 sene önce 15 günlük kursa gittim sadece ve biraz çalmayı öğrendim. bir akor basamıyorum. bir de konservatuvardan falan arkadaşlar var parçayı bir kez dinleyip kulaktan çıkarabiliyor. bende öyle bir mevzu yok. bilmiyorsam 2-3 saat dinleyip anca çıkarabiliyorum. güzel süsleme yapamıyorum. o yüzden bölümü bitirince konservatuvar okuyacağım. merak edenler olursa özelden örnek video atabilirim.
https://www.youtube.com/watch?v=AiX1Y7PXQfM
http://www.youtube.com/watch?v=M53Mbm837dk

şöyle bişey çalınır. insanın içini titretir.
Teline vurduğunda sesiyle bağrı yanık anadolu'yu kalplere düşüren, neşesini bile hüznünden alan müzik aleti. Enstrümanı çalan için bir yoldaş, bir iletişim aracı, bir dert ortağı.
Aklıma
Erdal Erzincan
Arif Sağ
Talip Öztürk
ismail Altunsaray
Kemal Alaçayır
Motor Ali Yılmaz
Ahmet Koç'u getiren ensturman.
orhan gencebay'ın türk müziği ve caz boyutuna taşıdığı, cahit berkay'ın rock sounduna taşıdığı, angaralıların elinde şıkır şıkır bir havaya bürünen, erkan ocaklı' nın karadeniz müziğine kabul ettirdiği, cengiz özkan'ın yöresel müzik icrasında yüksek seviyeye taşıdığı, musa eroğlu'nun ( caz ve rock hastası bir müzisyendir) bütün "yobaz türkücülere" rağmen ( bağlama ile bas gitar ve bateri yan yana olamaz diyenlere rağmen) çağdaş bir dinledilirlige yükselttiği enstrüman.
çomar virali.
Bağlamak fiilinin -me,-ma isim fiil yapım eklerinden birisinin getirilmesiyle oluşmuş isimdir.
Bir müzik aleti. Düğünlerde çalar.
Ebedi amacım. Hep yenilip hiç vazgeçmediğim enstrüman. Talip Özkan'in anmadan gecilmemesi gereken başlık ayrıca.
1.5 yıldır çalmaya uğraştığım ve hatrı sayılir bir seviyeye geldigim enstürmandan da öte, duyguların tercümanı, bir milletin sevinç üzüntü her türlü duygularının temsilcisi, medeniyet sözcüsü. çalmak isteyenlere birkac tavsiyem olabilir:
1) mümkünse iyi bir hocadan ders alın ve hoca ne diyorsa onu yapın sonra sıkıntı yaşayabilirsiniz. mesela hocamin bana ilk verdigi bir takim egzersizleri basta onemsememistim ama sonrasinda o egzersizlerin ne ise yaradigini anladim.
2) kisa sap mi uzun sap mi muhabbetinde hangisinden cikan ses size daha yakin geliyorsa onu alin ve onda ilerleyin. bir de ilgi meselesi, mesela arif sag musa eroglu erdal erzincan bu hocalarimizi cok dinliyor deyisleri de cok seviyor keyif aliyorsaniz kisa sap almalisiniz, bozlaklar, yoresel tavirlar veya arabeskten keyif aliyorsaniz uzun sap (iki baglamanin da kullanildigi daha birsuru alan var da bu kadari simdilik aklima geldi). ancak ilk baslangic icin sahsi fikrim uzun sap üzerine. cunku uzun sap calarken elinizi surekli klavyede kaydirmaniz ve parmaklarinizi oturtmaniz gerekmekte. kisa sapta ise belli bir alanda tel gecisleriyle calarsiniz(genelde boyle calinir ama tabii ki cok farkli calimlar da mevcut). uzun sapla bir sure hasir nesir olup sonradan bir de kisa sap aldiginizda goreceksiniz ki kisaya alismaniz cok da surmeyecektir.
3) her gun belli bir mesainizi baglamaya adayin, yoksa siz onu 1 hafta birakirsaniz o sizi 1 ay birakir.
4) bol bol dinleyin. zaten dinleyeceginiz icracilar virtuozler bellidir acin youtubeda anlamiyorsaniz bile sadece izleyin onun size katacagi bir sey illaki vardir.
5) asla pes etmeyin. belli bir asamaya kadar gelebildiyseniz zaten ensturmaniniza asiksiniz demektir asik olmayan insan hemen sıkılır. gittigi yere kadar baglamanizin pesinden gidin.
Telli türk halk çalgısı.
Gitar önünde diz çöküp tövbe eden bir odun. Evet.
Güzel çalıyorsa kişi, gel de dinlerken ağlama...
Ben de bağlama çalıyorum kursa giderek 2 ay gibi bir sürede 6 parça çalabiliyordum tabii bunun bazı zorluklarını da es geçmemek lazım başlarda bazı perdelere yetişmiyordu parmaklarım alıştırmalarla zamanla yetişmeye başladı ama nasıl? 5 parmak ucum da nasır tutuna kadar...zaten nasır yoksa o parmaklarda azim de yoktur o yüzden bırakın çalmayın ahahah şaka bir yana iyi ki başlamışım o kursa en iyi arkadaşım 7 tel bir bir tahta, o olmadan eksiğim sanki.. ayrıca sağlıkçı bir öğrenci olarak hastalarıma bağlama çalarak moral vermeyi de ihmal etmiyorum tabii ki
türk saz grubunda yer alan telli bir çalgıdır.uzun sap ve kısa sap diye ikiye ayrılır. kısa sapa çoğunlukla bağlama denir. erdal erzincan ve arif sağ en iyi virtüözlerindendir. uzun sapda ise çetin akdeniz tek kelimeyle otoritedir.
t 2: kayak sporunda ayaklara takılan kızak.
atası kopuz olan bir enstrümandır.
anadolu ezgilerinin sesidir.
neşet ertaş'ın can verdiği enstrümanlardandır.
kekoların çalgısıdır. az medeni olun aq.
ruhumu dinlendiren, cağnım enstrümanım.

henüz yolun başındayım, her şeyini öğrenmek istiyorum, adım adım.
Gereksiz bir çalgı aleti.
her seyden önce, 2-2.5 oktav aralığında bir ses registerina sahip bir müzik aletidir. geleneksel çalımının yanında çeşitli icracıların kendilerine has duygularıyla ve teknikleriyle modern hayatın bir tarafında kendine yer bulmaktadır. (bkz: ismail tunçbilek) (bkz: mustafa ipekcioğlu) (bkz: sinan ayyıldız) onunla beraber, günümüzde hitap ettiği kitle en geniş olan enstrüman olabilir. yani jazz müzik sevdalısı bir beyaz yakalı da bu enstürmana ara sıra kulak verir, daha alt kültürden gelen (bkz: keko) (bkz: barzo) gibi sıfatlarla nitelendirilen bir insan da. o anlamda skalası geniştir yani. köylü enstürmanı keko ensturmanı diyenlere de hayret ediyorum, kökleri taa en eski türklere dayanan bu enstürmana böyle bakabildikleri için. ha o şoyle olabilir, bağlama diyince akıllarına günumüz pavyon sarkıcıları geliyordur ki bağlama sevdalısı biri olarak o zibidilerden inanın benim kadar tiksinemezsiniz. ama senin görüşün bu kadar sığ ise bu enstürmanın suçu ne tabi.