bugün

open source'un türkcesi.
yazılım kodlarının genel ağdaki bazı genel geçer hale gelmiş, kodun bedava olmasını temel alan lisanslardan bir tanesiyle lisanslanmış olması.
buraya iki bin dokuzdan beri kimse gelmemiş. korku filmi gibi. üstteki iki giri ye sahip kişinin akıbetini merak ettim doğrusu. open source yani açık kaynak kodlu yazılım, sahibinin, yazılımın işleyişine müdahale hakkı tanıdığı lisans şeklidir. android ve linux bunun üzerinde yükselir bildiğim kadarıyla.

şimdi eula sözleşmelerinden, dünyanın çok yerinde insanların windows kullanmak zorunda bırakılmasından veya google 'ın usa hükumetine bilgi sağladığını kabul etmese de hükümetin kabul etmesinden falan bahsetmeyeceğim. bir şehir efsanesi vardır. linux u ilk geliştiren kişinin satın aldığı bir program üzerinde illegal yolla iyileştirme ve optimizasyon çalışması yaptığından ve şirket tarafından bunun tecavüz sayılması olayıyla açık kaynak kodlu yazılım temellerinin atıldığından söz edilir. özellikle windows üzerinde program kurarken üçüncü şahıslara izinler veririz, haklar tanırız ama acaba bu şirketler ve sözleşmeler ne kadar samimi ve masum hiç düşündünüz mü? mesela windows un kendisi de sunduğu programlarda çeşitli izinler ve kullanım koşullarını kabul etmenizi ister ama aslında ilk kullanıcı sözleşmesinde siz bu izinleri zaten vermişsinizdir.

benimkisi aslında paranoyakça bir yaklaşım. izlenmek ve internet özgürlüğüyle ilgili endişelerim var ve açık kaynak kod gönüllüleri bu tekel dünyasının don kişotlarıdır adeta. işletim sistemleri başta olmak üzere umarım ilerde bu konuda bir liste de oluşturabiliriz. şimdilik linux tabanlı ubuntu işletim sistemi deneyimimden memnun kaldığımı söylemekle yetineceğim.
Açık kaynak yazılımların devamlılığı çeşitli lisanslarla güvence altına alınır.
(bkz: gnu general public license)
(bkz: apache license)
(bkz: bsd license)