bugün

yemin etmek kelimesinin eş anlamlısı...
akan suları durdurduğu iddia edilen eylem.
tam olarak karşılamamakla beraber (bkz: yemin etmek)

aralarındaki temel etimolojik fark birinin daha dünyevi yekininse uhrevi içerik muhteva etmesidir, biri olması halinde ve olan şey neticesinde o eyleme mukabil başına gelecek, üzerine yemin ettiği hedeyi bünyesinde barındırırken yekinde böyle bir korku bulunmumaktadır. Misal ulusun bağımsızlığı üzerine ant içilirken(genel bi hede) bunun üzerine yamin edilemez edilse de bi anlam ifade etmez diğer yandan insan hüdenin ölüsü üzerine yemin edebilir ancak ant içemez, içse de boğazından gelir! yani mideye inmez!
ilköğretim okullarında sabah akşam içilen bir şeydir kendisi. oysa ant içmek yerine çocuklarımız her gün süt içmelidir. kesinlikle daha yararlıdır.

bu konuda harika bir yazı için bakınız: http://www.izmirizmir.net...lari/yazi.php?yazi_no=945
kımız ile aralarında bağ olan deyimdir.
atalarımız birbirlerine söz verecekleri zaman, bir kaba kımız koyarlar ve içine kanlarını akıtırlarmış ve sonra o kanı sırayla içerlerdi. içtikten sonra da söze bağlılığına binaen gök girsin kızıl çıksın denirdi.
Andımız ile öğrendiğim kalıp.
Karınca içilir mi? Diye haftanın en berbat şakasını getirebilir aman dikkat...
Ant Moğol dilinde kan anlamına gelir. karşılıklı söz verirken her iki tarafın kanlarını kımızla karıştırıp içmeleriyle gerçekleşir. Roma ve Bizans'ta görülen kutsal kaseden içilen kutsal şarabın bağlayıcılığı (yemini) Avrupa'nın kalbine gerçekleştirilen Türk akınları sonrası ortaya çıkmış bir gelenektir.
Styks veya Styx diye de geçer. Okeanos ile Tethys'in kızı bir Nymphedir. Ölüler ülkesine nehir olmuştur. Tanrılar onun adı üzerine (dönülemez yemin olarak) ant içerler, nevet.
onu bile starbucks'ta içen var.