bugün

/
3
yüzmilyonlarca müslüman fakirin sorduğu soru.

allah seni sınıyor len. öldükten sonra dirilip süper ortama akacaksın. valla bak...
Çünkü neden zengin olasın.
Şu an dünya hayatındasın ve hayatın bir sınav olduğunu unutmayalım.
güzel bir soru. fakir olan birinin aslında isyanı gibi bir şey bu. bunu diyen arkadaşa hemen bir peynir ile cevap verelim. her seferinde hoşuma gitmiştir bu hikayeyi anlatmak...

şimdi zamanın birinde 4 fakir genç kahvaltı yapmak için 1 kalıp peynir ve aldıkları ekmekle çay ocağına girer. durumları anca küçük bir kalıp peynire yeter. nevaleyi açıp otururlar masaya. içlerinden bi tanesi;

'' ben peyniri bölemem. hepiniz arkadaşımsınız, hak geçer '' der.
diğeri; '' ben de bölemem, birinize az düşer allahtan korkarım '' der.
diğer fakir ise; '' durun o zaman şu karşıda oturan hacı dayıya söyleyim '' der ve hacı dayıya seslenir;

'' heyy hacı dayı, biz 4 arkadaşız. bi kalıp peynirimiz var ama hak geçer diye kimse pay etmek istemiyor. bize yardımcı olur musun? peyniri bizim için pay eder misin ? ''

hacı dayı cvp verir; allahın adaletine göre mi dağıtayım? yoksa hacı dayının adaletine göre mi?

gençler tebessüm ederek ; '' tabii ki allahın adaletine göre '' der.

hacı dayı alır eline bıçağı ve cart diye peyniri ortadan ikiye böler. ikiye ayrılan peynirin bir diğer yarısını da bıçağı vurur. sonra o üç parçayı şlak şlak diye 3 gencin önüne koyar. gençler bu duruma çok şaşırır çünkü birisi peynirsizdir. yani başlıktaki soruya göre iyice fakir kalmıştır.

peynirsiz kalan genç; '' hacı sen naptın ya, hani bana peynir'' der .

hacı; '' ben size sordum, hacı dayının adaleti mi, allahın adaleti mi dedim. siz de allahın adaleti dediniz. işte gençler allahın adaleti böyledir . kimine çok verir, kimine hiç vermez. oysa hacı dayının adaletine göre deseydiniz ben onu çok güzel 4 e bölerdim '' der.

gençler bu konuşmadan bir şey anlamaz. hacı daha da aydınlatmak için tekrar söz alır;

- bakın gençler; allah herkesi zengin yapsaydı dünyada bir düzen olmazdı. veya o çok sevdiğiniz anneniz, kardeşiniz , babalarınız hiç ölmeseydi yine aynı şey olurdu. bunun örneklerini say say bitiremem, kimse başına kötü bir şey gelmesini istemez ama kötü olmadan iyinin kıymeti de bilinmez. şimdi o yarım kalıp peynir verdiğim arkadaşın, yani diğerlerine göre zengin olan o arkadaşın, seninle bu peyniri paylaşmazsa, seni yavan ekmeğe muhtaç bırakırsa kötülük yapmış olacaktır. oysa allah zenginleri de bu şekil de sınar. yeri gelirse dıp dızlak sokağa atar. yeri gelirse kafasına tetiği tutturup sıkar.

peynirsiz kalan genç çok hislenir bu konuşmaya, hacı dayıya teşekkür eder ve ekmeğinin arasını açarak yarım kalıp peynirli arkadaşından peynir ister.

peynirli cvp verir; '' kanka anca bana yeter ya''

hikayeden de anlaşılacağı üzre; mal, mülk, zenginlik, fakirlik, güzellik, ölüm cart curt falan fıstık bazen insanı çok değiştirebilir. kimisi isyan eder ( peynirsiz yani fakir kalan o çocuk gibi ), kimisi de sevinebilir.

ama hayat her daim devam eder. isyan ettiğiniz o allah'ın adaleti ile..
aslında adaletin yarısı da insanların kalbinde, kendi ellerinde...
Allah sevdiği kulunu derde sokarmis ki kulu ona daha çok dua etsin.
sen Allaha inaniyorsan dünya hayatinin imtihan olduğunu bilmen lazım.

tanım. ateist zirvalamasıdır.
Kukla Aferin lan, imana mi geldin Piç.
Zenginlik nedir ?
Ona bakarsan Peygamber efendimiz bile fakirmiş zaten, allah ona da çeşiti zenginlikler sunabilir zevk ve sefa içinde yaşatabilirdi.
Rahman özgür iradeye karışmaz zaten öyle olsa hür irade olmaz.
Insanı mukemmel kılan da budur..
Yaratıcı insanı kademe kademe(evrim) bu noktaya kadar getirdi. Ve gelişim devam ediyor.
Insanlar karar alır, adımlar atar sistem buna göre şekil alır. Rab her şeyi bilir fakat kararlara karışmaz.
Bir işe yatırım yapmaya karar verirsin Allah ise yaratım sürecini yönetir. "O her an yaratma halindedir" ayetinden maksat budur. O Sadece şeylerin ilk halini yaratan değildir. Yaratma sürecinin tamamında o vardır.
imtihan için geldik sabır et kardeş .
(bkz: bugün allah için ne yaptın)

sabır önemli.
Senin beynin fakir olum. Git biraz ceviz ye diyeceğim ama o da pahalı aq. Bence sen öl.
sen allahı seviyorsan bu en büyük zenginlik değil mi?
Yalanmış demek ki sevmiyormuş yani. Çok acı çok.
Allah yoksa açlıktan ölen bebeklerle, onları zenginlik uğruna katleden vampir kapitaller sana göre aynı yere gidecek.
Mülk suresi okursan zamanı geldiğinde zengin olursun.
"Allah ' ım bana çok para ver çok para ver " diye dua eden bir insana allah , çok çok verir. Öncelikle doğru dua etmek gerekir ve allah , kullarının o' ndan istemesi ile mutlu olur. Kur 'an - ı kerim ' de böyle belirtilmiştir.

Öte yandan kişi çok para ile sınanmak istediğinden emin midir ?
Allah ' a ve kullara karşı sorumluluğu artacaktır. Müsriflik yapması günah olacaktır. Yani 1 ev yetiyorsa ortalama bir ev ile idare etmesi gereken bir kişi " ben 100 ev alacağım , faizle geçineceğim , en pahalı arabayı kullanacağım " diye çok para istiyorsa zaten istemesin.
olaya fakir olarak bakmak yerine sağlıklı mıyım ? huzurlu muyum diye bakma olgunluğuna eriştiğinde en büyük zenginliğe erişeceksin güzel kardeşim. çok şükür altımda son model arabam var , ülkenin en güzel şehrinde en güzel mekanlardan birinde yaşadığım halde kısacası para bok olduğu halde mutsuzum ama bunun için tanrı neden beni sevmiyor demiyorum ne diyorum biliyor musun ? şuan yaşadıklarımın ve hissettiklerimin tek sorumlusu bu güne kadar verdiğim yanlış kararlar diyorum yani sorumluluğu üzerime alıyorum . kısacası zenginlik = para değildir kesinlikle .
başkalarını daha çok seviyordur belki de.
o halde sana darlık vermiş sabredecekmisin bakacak. sabreder vede harama el uzatmazsan seni nimetlendirecek. o zaman da şükredecekmisin bakacak. hayat dalgalı deniz gibidir. bir genişlik ferahlık nimet gelir. bir sıkıntı darlık yokluk fakirlik hastalık musibet gelir. her halukarda allah (c.c.) kullarını çeşit çeşit sınavlara tabi tutar.

kulluğun aslı esası hamd ve rıza üzere olmaktır. ister nimetlerin içinde yüzerken, ister sıkıntıların içinde kıvranıp boğulurken. allah şükredenlere bireden yediyüze kadar sevap vereceğini beyan ederken kerim kitabında, sabredenlerin ecirlerini ve mükafatını ise hesapsız ödeneceğini bildirmektedir. Ancak sabredenlere, mükâfatları hesapsız ödenecektir. "(Zümer suresi,10.Ayet) ayrıca; “Ey iman edenler! Sabır ve namazla yardım isteyin. Şüphe yok ki Allah, sabredenlerle beraberdir.” (2 Bakara/153) bir insanın kamil bir mümin olması ancak sabrı sayesindedir.

---sabretmeyen sefa bulmaz---

Peygamberimiz (s.a.v) şöyle buyurdular:

“Bazıları kıyamet günü bela ve musibetlerle imtihan olunanların mükafatlarını görünce , keşke bizim de derilerimiz makasla doğransaydı diyeceklerdir.” (Tirmizi, Zühd 59, h. 2402)

Yarın hesap gününde, haset ettiğin kişi, hesabının zor ve uzun sürmesi ve hesap için elli bin sene güneşin altında beklemesi sebebiyle, senin konumunda olmaya özenecektir. Sen ise, dünyada iken başına gelenlere, fakirliğe, yokluğa, darlığa sabretmene; Rabbine muvafakat etmene, hakkındaki kazasına rıza göstermene, başkaları sağlıklı iken senin hasta olmana, başkaları rahat ederken zorluklar içinde kıvranmana karşılık Arş’ın gölgesinde oturacak, ikram edilen şeyleri yiyip içeceksin.

Allah seni de, bizi de sabreden, nimetlere şükreden ve işlerini Allah’a havale edip tevekkül eden kullarından eylesin. (Abdülkadir Geylani k.s, Fütûhu’l-Gayb, 37. Makale)

Kaynak: Miftâhu’r-Rüşd https://ihyaca.wordpress....edenlerin-mukafati-hadis/
Allah cc. neylerse güzel eyler ondan gelen canla başla, bir mizansen durumu aşağıdaki gibi anlatır.

Adamın biri bir gün bahçesinde otururken b*ktan top yapan bir b*k böceğini görmüş, böcek pisliği ayakları ile yuvarlayarak giderken içinden şöyle geçirmiş:

“Ey Allahım! her şeyi çok güzel çok hoş yaratmışsın da, şu böceği sırf pislikle uğraşsın diye mi yarattın?”

Aradan bir kaç ay geçmiş adam umarsız bir hastalığa yakalanmış. Derdine kimseler çare bulamamış.

En sonunda bilge bir doktor ”Bak demiş bazen bahçelerde gezen bir böcek olur ayakları ile pislik yuvarlar işte o yuvarladığı pisliklerden 40 gün boyunca aralıksız yiyeceksin” demiş.

Adam köfteyi çakmış ve 40 gün boyunca o pislikleri yemiş ve iyileşmiş. Aradan yıllar geçmiş aynı adam gemiye binmiş ve denizin ortasında çok büyük fırtınaya yakalanmışlar. Herkes bağırıp, çağırıp, ağlaşırken bu adam bacak bacak üstüne atıp sakince çayını yudumluyor muş. Gemide bulunan insanlardan biri dayanamamış sormuş. “Biz yana yakıla dua edip bağırıp çağırıyoruz. Sendeki bu ne rahatlık ne be adam!.”

Adam şöyle cevap vermiş ” KURBAN OLDUĞUMUN ALLAH BiR KERE iŞiNE KARIŞTIM BANA KIRK GÜN B*K YEDiRDi, iSTER YÜZDÜRÜR, iSTER BATIRIR BEN KARIŞMAM KARDEŞiM.”
para bozar seni hemen götün başın ayrı oynamaya başlar, ondan...
"insanlar, imtihandan geçirilmeden, sadece «iman ettik» demeleriyle bırakılıvereceklerini mi sandılar?" - ankebut 2
"Andolsun ki, mallarınız ve canlarınız konusunda imtihana çekileceksiniz..." ali imran 186
Çalışmıyorsunuz, tembelsiniz, gerizekalısınız, para kazandıracak işlere kafanız basmıyor.

Çalışmak fiili duadır, çalışmayana zenginlik yok.

Dört yıl üni bitirip dolgun maaşlı masa başı iş teklifleri yağsın bekliyorsunuz. Çok salaksınız.
/
3