bugün

bir suçun işlenmesinden sonra söz konusu olan ve cmk'da düzenlenmiş olan arama şeklidir.

cmk. md. 116/1'e göre; " yakalanabileceği veya suç delillerinin elde edilebileceği hususunda makul şüphe varsa; şüphelinin veya sanığın üstü, eşyası, konutu, işyeri veya ona ait diğer yerler aranabilir. "
adli aramaya maruz kalabilecek olanlar;

1- şüpheli

2- sanık

ve;

3- diğer kişiler; cmk. md 116, şüpheli ve sanığa ilişkin düzenlemeler getirirken md. 117 ise üçüncü kişilere açıklık getirmiştir. buna göre;
diğer kişiler fail ile doğrudan bir ilişki içinde olmayan üçüncü kişiler olup kavram ve kapsam olarak çok geniştir. örneğin; banka gibi tüzel kişileri ve resmi makamları da kapsar.
diğer kişilere karşı arama, o kişiler hakkında şüphe sebeplerinin buluması, diğer bir deyişle delil bulunması amacıyla ve nedeniyle değil, bu kişilerin çevresinde bulunan herhangi bir sanık veya şüphelinin durumunu aydınlatmak için yapılabilir. * diğer kişiler açısından arama yapılabilmesi için makul şüphenin varlığı yeterli olmayıp ayrıca aranılan kişinin veya suçun delilllerin belirtilen yerlerde bulunduğununda kabul edilmesine olanak sağlayan olayların varlığına bağlıdır.